Forskersonen, forskning.nos satsning på debatt og populærvitenskap, fikk hederlig omtale for utvikling under Fagpresseprisutdelingen i desember.

Disse 10 kronikkene og artiklene fra Forskersonen ble mest lest i året som gikk

Hvorfor går japanere med munnbind? Hvordan kom ildtegen til Norge? Og hva er egentlig et virus?

Publisert

På Forskersonen finner du debatt og populærvitenskap, skrevet av forskere eller andre som har noe på hjertet. Her bidrar de med sin innsikt og kunnskap til samfunnsdebatten eller forteller om sine funn og oppdagelser i popularisert form.

Og her har du de tekstene som ble mest lest i 2020:

Da korona-viruset kom til Norge i mars, ble munnbind raskt et tema. Resten av verden tok på seg maskene, mens vi hang etter. I noen land hadde de allerede brukt munnbind i lang tid. Og den mest leste artikkelen på Forskersonen handler om akkurat det - skrevet av Nazuki Kobayashi, stipendiat på Universitetet i Bergen.

Du kan være sikker på at artikler i mediene om klimaendringer vil få en lang hale av leserkommentarer. De som skriver kommentarene, er slett ikke sikre at vi står overfor global oppvarming av noen grad. I teksten som er nest mest lest på Forskersonen i 2020, handler det om klima og kommentarfeltet. Den er skrevet av Ole Bjørn Rekdal, professor ved Høgskulen på Vestlandet. Og ja, kronikken har en lang hale av leserkommentarer.

Koronaviruset kom til Norge i mars, men flere forskere hadde allerede en god stund fulgt med på det som skjedde i Kina. Det gjorde forskning.no-redaksjonen også, så vi var fornøyd da vi fikk inn en analyse av det nye viruset. Professor Ørjan Olsvik fra UiT har lang fartstid med epidemier og virus. I januar ga han sin vurdering i en kronikk på Forskersonen, som ble tredje mest lest i året som gikk.

På fjerdeplass handler det om å være forsker - eller rettere sagt, være i den første forskerjobben: stipendiat. De får tre eller fire år på å ta doktorgraden - og det er et tøft løp. Forfatteren bak kronikken fikk lov til å skrive anonymt, for det er en belastning å skrive om arbeidsmiljø og problemer i en jobb du fortsatt vil ha.

Det blir stadig oppdaget nye insekter i Norge. En av dem er ildtegen. Den femte mest leste artikkelen på Forskersonen er skrevet av forsker Anders Endrestøl fra NINA - Norsk institutt for naturforskning. Han dro til Sarpsborg da han ble tipset om at ildtegen var i landet. Men hadde den kommet med en plante? Ligget i en koffert? Fløyet over grensen?

Ryggsmerter er den vanligste årsaken til sykemelding i Europa, står det i den sjette mest leste teksten på Forskersonen. Og de fleste av oss vil ha smerter i ryggen eller nakken en eller flere ganger i livet. Ofte får vi beskjed om at å gå en tur kan forebygge slike plager, men stemmer det? spør Iben Axén, forskningsleder i Elib- Et liv i bevegelse og Cecilie K. Øverås, stipendiat på NTNU.

På sjuende plass handler det om covid-19 og behandlingen av denne virusinfeksjonen. Forskere testet medisiner mot malaria, hiv og ebola. Men hvorfor akkurat de? Førsteamanuensis Siv Kjølsrud Bøhn fra NMBU forklarer.

«Jeg føler meg så utrolig liten. Så veldig liten, og av og til helt ubrukelig.» Det sa en ung kvinne om sine erfaringer på byggeplassen der hun jobbet. I den åttende mest leste teksten på Forskersonen skriver Sol Skinnarland, førsteamanuensis på Høgskolen i Østfold, om kvinners erfaringer i byggebransjen.

Det vakte oppsikt da en forsker i mars anbefalte full isolasjon mot koronaviruset. Professor Aksel Hiorth og førsteamanuensis Roald Kommedal, begge ved Universitetet i Stavanger, var ikke enig. De diskuterer hvordan smitten sprer seg og anbefaler:

På 10-plass handler det også om pandemien, og her går Elin Lunde fra Universitetet i Oslo grundig til verks. 2020 var året vi var fryktelig opptatt av virus, og Lunde byr på et virus-kurs for begynnere.

Takk for følget på Forskersonen i 2020. Vi kommer sterkt tilbake i 2021 med dyptgående kronikker og populærvitenskapelige artikler!
Godt nytt år til alle våre lesere!

Powered by Labrador CMS