Disse ti artiklene ble mest lest på Forskersonen i 2024
NRK og professor i kontrovers om vikingskip, USAs hegemoni utfordres av Kina, - og hva skjer om du drikker melka etter «best før» dato? Dette og mye mer kunne du lese om på Forskersonen i fjor.
Godt nytt år!
Som ingressen illustrerer, ble fjoråret nok et friskt debattår med stor variasjon i både temaer og stemmer på Forskersonen - forskning.nos side for debatt og populærvitenskap. Her bidrar forskere og andre fagpersoner med sin innsikt og kunnskap til samfunnsdebatten eller forteller om sine funn og oppdagelser i popularisert form.
I 2024 opplevde vi en respektabel økning i sidevisninger, med over hundre tusen sidevisninger hver måned. Det er opp 11 prosent fra 2023 og noe vi setter vi stor pris på. Ikke minst motiverer det oss til å jobbe knallhardt for nok et år med rikholdig og kraftfull debatt i 2025.
Lesernes topp ti
Vi takker alle forskere og øvrige med interesse for forskning for deres bidrag av kunnskap, analyser og meninger. For ikke å nevne alle leserne som sender inn spørsmål og debattinnlegg. Dere er alle avgjørende for å holde liv i den offentlige samtalen som vi jobber for hver dag på Forskersonen og forskning.no.
Tradisjonen tro oppsummerer vi herved de mest leste artiklene på Forskersonen fra året som gikk. Her finner vi både debattartikler og populærvitenskapelige artikler skrevet av forskere og andre eksperter.
Og her er altså leserens favoritter:
1. Vikingflause fra NRK
Professor Eldar Heide reagerte sterkt da han så dokumentarserien «På vikingtokt til Amerika», som følger den forsøksvise sjøfarten fra Haugesund til Amerika med «Draken Harald Hårfagre». Ifølge NRK er vikingskipet «Draken Harald Hårfagre» en «kopi av det største kjente langskipet fra vikingtiden».
«Dette byggjer ein myte om kva vikingskip var, som vi kjem til å plagast med i generasjonar framover», skriver Heide her:
2. Hvor lenge er melken holdbar?
Norske husholdninger kaster omtrent 100 millioner liter melk hvert år, antakelig er tallet langt høyere. Det meste som kastes er melkepakker som helles ut fordi de har passert «best før» datoen. Men hvor lenge kan du egentlig vente før du heller ut melka? Det kan du lese om i denne artikkelen.
3. Vesten mister grepet
Av verdens drøye 8 milliarder mennesker bor litt over 1 milliard i Vesten. Det gir liten mening å tenke seg at en verdensorden over tid kan styres av en åttendedel av verdens befolkning. I denne artikkelen skriver Iver B. Neumann, forsker og direktør ved Fridtjof Nansens instiutt, hva han tenker om endringene i verdens makbalanse - og hva USA er i ferd med å gjøre galt:
4. Lemen truet av krekling i Arktis
Økosystemenes balanse er skjøre, og i Arktis er kreklingen og andre dvergbusker i ferd med å gro igjen områdene hvor lemen bor. Ler mer om hvordan dette har kunnet skje og hvilke andre dyr som også rammes av et mer ensformig landskap i Arktis:
5. Hjelper hvile mot utbrenthet?
Kroniske lidelser, særlig utmattelse/ME, opptar mange. Det kjenner vi tydelig på vekten av de mange innleggene vi får tilsendt om temaet. Av flere grunner må vi takke nei til de fleste. Her er et som nådde gjennom med et viktig perspektiv fra en pasient, en av mange som ofte opplever å ikke bli hørt av legene.
6. Er det virkelig så mange flere med ADHD nå enn før?
En forskningsgruppe innen psykisk helse sendte oss en tankevekkende kronikk. Hvorfor ser vi den betydelige økningen i ADHD-diagnoser? Flere med diagnosen viser nemlig tegn til bare normale variasjoner. Forskerne fokuserer på særlig tre ting som mulige forklaringer: Faktorer i miljøet, foreldre som «diagnostiserer» egne barn og forventning om medisiner. Les og vurder selv:
7. Våpen mot hersketeknikker
Det er alltid befriende når eksperter kan gi anvendlige kunnskapsbaserte råd som gjør livet enklere. Det skal vi ha plass til på Forskersonen. Denne artikkelen om hvordan du kan håndtere hersketeknikker ville mange lese:
8. Hvordan være mer til stede i ditt eget liv?
Vi holder oss litt til i avdelingen for anvendelige ekspertråd. Mindfullness, eller det Lars Deli kaller «oppmerksomt nærvær» har nok mange hørt om. Men hvordan blir man «mindfull», og hva skal det være godt for? Det kan du bli klokere på her:
9. Blir vi dummere, og har vi det verre enn før?
En lektor hadde dystre funn om særlig generasjon Z (barn født etter 1995) i denne kronikken: Vi ser en skremmende økning i selvmordstanker, angst og depresjon blant unge mellom 18 og 25 år. I tillegg faller IQ-en.
10. Hva er best av å spise: kjøtt eller planteerstatninger?
Debatter om kosthold er en årlig gjenganger på Forskersonen, og 2024 ble intet unntak. En lege og en ernæringsekspert skrev om en stor studie publisert i det kjente tidsskriftet The Lancet og konkluderte: erstatningene er best.
Vel å merke er en av forfatterne leder i foreningen Mat for helsen, som fremmer økt inntak av plantekost og mindre kjøtt. Hun driver også bloggen Vegetarlegen og er styremedlem i Dyrevernalliansen. Her er innlegget:
Hederlig omtale:
Tradisjonen tro, nok en gang: ingen lister uten «boblere». Her er fem tekster til som lå tett på topplista - og best av alt - gjør deg enda klokere. God fornøyelse!
11. Det er ikke noe magisk med 4x4 intervaller
12. Røykere og fisken i Nordsjøen har noe til felles
13. Nå vet vi hvor tykk Norges største isbre er
14. Folketalet i Sør-Noreg sank betydeleg etter 500-talet. Korleis kan det ha seg?
15. Lærer man mye bedre av å skrive for hånd enn på et tastatur?