Kvinne i senga holder seg for ansiktet.
Hvis du har brukket foten, så skjønner alle at du ikke kan fortsette å løpe maraton. Så enkelt kan vi forstå hvile ved utbrenthet, skriver innsenderen.

Kjære forsker, ikke ta fra oss hvilen

KRONIKK: Vi havner på legekontoret med kvalme, svimmelhet, muskelsmerter og konsentrasjonsvansker. Men det er lite svar å få.

Publisert

Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Nylig ble det publisert en artikkel på forskning.no der psykolog og forsker Jakob Clason van de Leur hevder at hvile er feil medisin for utbrente. Her er mitt motsvar til han:

Hvis du har brukket foten, så skjønner alle at du ikke kan fortsette å løpe maraton. Du kan lete etter så mye mening og fellesskap du bare vil, men alle forstår at foten må gipses og holdes i ro. Over lang tid. Flere uker. 

Helt til skaden er leget og det ikke gjør vondt å stå på foten. Du kjenner kanskje ikke at foten er skadet engang, der du ligger og hviler, men du kjenner definitivt at du ikke skal belaste den.

Så enkelt kan vi forstå hvile ved utbrenthet. Utbrente mennesker har en overbelastningsskade i nervesystemet. Nervesystemet har vært på høygir over lengre tid. Stresset har blitt kronisk. 

Kroppen har vært for mye i sympatisk aktivering, som innebærer en naturlig del av vårt autonome nervesystem. Det autonome nervesystemet aktiverer og mobiliserer oss til innsats, men er ikke laget for å være kontinuerlig påskrudd. 

Kronisk aktivering av kroppens nervesystem (stor stressbelastning), uten tilstrekkelig innhenting, gjør at belastningen på nervesystemet gjennom flere år blir så stor at vi får symptomer fra hele kroppen. 

Lite svar å få på legekontoret

Vi havner på legekontoret med kvalme, svimmelhet, muskelsmerter, konsentrasjonsvansker, søvnproblemer, energitap og nedstemthet, for å nevne noe. Vi håper at legen kan gi oss svar på hva som er galt. På hvorfor vi ikke lenger fungerer på jobb og hjemmebane. 

Men det er lite svar å få. Mange av oss blir ikke engang spurt om stress. Og blodprøvene gir jo ingen svar, såklart. Fordi det finnes ingen tester (per nå) som viser at du har blitt alvorlig syk av stress.

Legevitenskapen har dessverre ikke kommet så langt at den vet hvor lenge vi utbrente må hvile for å få nervesystemet vårt tilbake i balanse.

Vi er over 1.500 mennesker, og stadig økende, samlet i en Facebook-gruppe for utbrente, fordi vi får mer hjelp fra hverandre, enn vi får fra helsevesenet. Det første vi lærer andre «nye» utbrente er viktigheten av å hvile. Vi deler pusteøvelser, mindfulness-videoer, meditasjons- og avspenningsteknikker. Det er helt avgjørende og grep nummer én.

Vi har til og med et eget mantra: «Hvis i tvil, gå og hvil». 

NAV og legen kan komme til å lytte til deg, ikke oss

For mange er det å lære seg å hvile svært vanskelig, fordi kroppen er så proppfull av stresshormoner. Vi trenger så mange ulike typer hvile at det har utviklet seg flere begreper; hjernehvile, forebyggende hvile og reparasjonshvile. 

Så ikke ta fra oss hvilen, forsker og psykolog Jakob Clason van de Leur. Jeg tror du mener godt, men det du sier kan få uheldige konsekvenser fordi NAV, legen og arbeidsgiver kan komme til å lytte til deg, fremfor å lytte til oss. 

I ytterste konsekvens kan det bety enda større press på oss til å komme tilbake til jobb, lenge før vi er friske nok til det. Og det setter oss kraftig tilbake. Skaden forverres og veien til friskhet blir så uendelig lang. 

Mange av oss må hvile i flere år

Legevitenskapen har lært oss at det tar seks uker for et beinbrudd å gro sammen igjen. Legevitenskapen har dessverre ikke kommet så langt at den vet hvor lenge vi utbrente må hvile for å få nervesystemet vårt tilbake i balanse. 

Men mange av oss må hvile lenge. Faktisk flere år. Det er dyrekjøpte erfaringer vi gjør oss. 

Mangelen på kunnskap og rask og riktig behandling gir tap for oss alle. For meg og alle de andre utbrente, for arbeidsplassene som rammes og for staten som betaler.

Kroppen som batteri?

Du sier at det ikke er nyttig å se på kroppen som et batteri. Vi sier at det er veldig nyttig å se på kroppen som et batteri. Og heldigvis har vi fagfolk med oss. Blant annet Torkil Færø, som har hatt stor suksess med boka Pulskuren.  

Han har blitt en pioner for stressbalanse med bruk av smartklokker og har gitt oss verktøyet vi trenger for å se at vi får kroppen vår tilbake i helbredende, parasympatisk hvilemodus. Hans neste bok skal handle om nettopp hvile. 

Psykolog John Petter Fagerhaug, med over 20 års erfaring med utbrente, sier at den beste medisinen mot stress og utbrenthet er å gjøre ingenting

Psykologspesialist Rune Karlson har spesialisert seg på personer med overbelastningsutløst utmattelse og han har blitt en guru for oss i utbrent-gruppa. 

Det vi kaller Karlson-metoden handler om tre avgjørende grep for bedring; full sykemelding, hjernehvile og ansvarsfrihet.

Utbrente kan å pushe seg selv

Rett behandling for meg, i retrospekt, hadde vært minimum seks måneder full sykemelding fra første dag og obligatorisk oppmøte hos psykolog. Vi kan ikke bare få beskjed om å gå hjem og hvile, og så blir alt bra. 

Nei, der kan vi være enige. Ofte er det både en større indre og ytre endring som må til. Og endring er ikke enkelt å få til alene. Vi trenger absolutt hjelp. Hjelp til å ta gode valg som stopper oss fra å kjøre helsa vår i grøfta på nytt, når symptomtrykket har lettet litt. Hjelp til å holde oss selv tilbake. 

For er det noe vi utbrente kan, så er det å pushe oss selv. Jeg har en god fastlege, støttende familie og venner, men jeg fikk ikke rett hjelp. I dag, fem år senere, står jeg fremdeles utenfor arbeidslivet på grunn av helsa. Min historie er dessverre ikke unik.

Jeg er ikke uenig i at fellesskap, kompetanse, autonomi og kjærlighet er viktige bestanddeler for å ha det bra i livet. Men kan du ikke snakke høyt om det, uten å så tvil rundt hvor bra det er for meg å hvile? 

Stress-syke får mange ulike diagnoser

Du får gode resultater når 26 av dine 900 pasienter med utbrenthet får det bedre ved å finne tilhørighet og mening. Kan det tenkes at disse 26 også hadde innslag av depresjon? At utbrente er mer sårbare for depresjon er veldig naturlig, når livet vårt faller sammen på den måten den gjør. 

Men vi må klare å skille mellom en fysiologisk utbrent/utmattet hjerne og en psykisk deprimert hjerne, fordi behandlingen er ulik. Klarer vi ikke å sette rett diagnose, klarer vi heller ikke å gi rett behandling. 

Her til lands spres stress-syke mennesker på mange ulike diagnoser, avhengig av hvilket symptom som er mest fremtredende; utmattelse, depresjon, angst, muskel - og skjelettlidelser, psykisk ubalanse, utbrent ++. At vi med kronisk stresslidelse og ubalanse i nervesystemet fortjener en egen diagnose som samler oss, og sikrer veien for god behandling, er en helt egen kronikk.

 Jeg mangler verken mening eller kjærlighet

Takk for at du anerkjenner at jeg har stamina, er ressurssterk og har høye krav. Men jeg er visst også svak da, siden jeg også utviklet depresjon i forbindelse med min utbrenthet. 

Jeg mangler verken mening eller kjærlighet. Alt jeg ønsker meg er å ta tilbake livet mitt, komme meg tilbake i jobb, til de morsomme hobbyene mine, orke en hyttetur med venner og en sosial kveld med festligheter, uten å kjenne på utmattelse i dagevis etterpå. 

Jeg har kommet dit at jeg kanskje må innse at jeg aldri blir som før igjen, aldri vil tåle normal belastning igjen, men med nok hvile mellom slaga skal jeg søren meg ha et fint liv allikevel.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?

Powered by Labrador CMS