Hersketeknikker kan for eksempel vise seg i form av et himlende blikk eller hånlig latter.
(Illustrsjonsfoto: Shutterstock / NTB)
Syv råd for å takle hersketeknikker
POPULÆRVITENSKAP: Er du utsatt for hersketeknikker på jobben? Helene Tronstad Moe gir deg syv konkrete råd om hvordan du best kan håndtere det.
Det er lett å tenke at de som utøver hersketeknikker, enten har dårlig moral eller manglende empati. Ofte er det nok heller dypereliggende og ubevisste fryktmekanismer i oss som trigger oss til å bruke disse teknikkene. Når hersketeknikker brukes, handler det kun om makt.
Hersketeknikker brukes vanligvis om man føler seg truet, usikker eller for å markere egen verdi – gjerne når man har gått tom for saklige argumenter. Brukeren av teknikkene forsøker å bevare sin makt, posisjon og omdømme for enhver pris.
Det kan oppleves som om brukeren av hersketeknikker ønsker å presse viljen sin igjennom, på bekostning av andres rettigheter og meninger.
Hva kan du så gjøre for å håndtere hersketeknikker på en effektiv måte? Her vil jeg foreslå syv mulige handlingsalternativer. Hvilke handlingsstrategi som passer best for deg avhenger av organisasjonskulturen og de som er involvert i situasjonen.
1. Hold hodet kaldt!
Dersom du møter hersketeknikkene på en nøktern og saklig måte, vil den som utøver teknikken, erfare at dette har liten effekt på deg. Du unngår å forsterke kollegaens adferd. For å klare dette kan et tips være å gå ut av situasjonen (ta en timeout), hent deg en kopp kaffe, gå en tur eller lignende.
2. Analysér situasjonen
Forsøk å analysere hvilke teknikker som blir anvendt – det være seg himlende blikk, ufint språk, hånlig latter, uønsket kroppskontakt eller uforskammet kroppsspråk. I hvilke situasjoner er det hersketeknikkene blir benyttet?
3. Unngå personangrep
Forsøk ikke å gå til personangrep. Det vil bare føre til at den som utøver hersketeknikkene, oppnår det han/hun/hen ønsker. Intensjonen bak er gjerne å skape usikkerhet og få deg ut av balanse. Ikke gå i fellen.
4. Snakk med noen
Ta gjerne opp problemet med noen du stoler på. Hvordan man best løser det enkelte tilfellet, kan være lurt å drøfte med noen andre.
5. La deg ikke psyke ut
Husk at det ikke er deg det er noe galt med. La ikke den som utøver hersketeknikkene psyke deg ut. Det handler om (redsel for) tap av makt. Et hjelpespørsmål i denne sammenheng kan være: Hva er det i situasjonen som gjør at vedkommende føler behov for å benytte hersketeknikker?
6. Snu situasjonen
Bruk virkemidler som ros, humor og anerkjennelse, for eksempel ved å snakke positivt om arbeidet personen gjør, og fortell at du liker vedkommende. Kanskje benytter motparten hersketeknikker for å bli sett? Det kan oppleves som frustrerende for motparten som ikke får frem den ønskede reaksjonen i deg. Det kan det hende at han eller hun ikke lenger trenger å herse med deg eller dine kolleger.
7. Konfronter vedkommende
Spør gjerne hva den som utøver hersketeknikken faktisk mener med blikket hun eller han sender deg. Denne konfrontasjonen bør du håndtere på en så rolig og nøktern måte som overhodet mulig. Husk at den som utøver disse teknikkene ikke nødvendigvis er bevisst på egen adferd eller hvordan denne oppleves.
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på denne artikkelen. Eller spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om et viktig tema vi bør dekke?