Melk og meieriprodukter er blant de matvaregruppene vi kaster mest. Det er ikke alltid nødvendig å kjøpe melka med lengst holdbarhetsdato, skriver artikkelforfatterne.(Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB)
Drikker du melk etter «best før»- dato?
POPULÆRVITENSKAP: Melk og meieriprodukter er av de matkategoriene som vi kaster mest. Mye av dette er melkekartonger som aldri har blitt åpnet, og er derfor ingenting annet enn sløsing av ressurser. Hvordan kan vi unngå det?
Siril Alm, førsteamanuensis ved Handelshøgskolen, UiT og forsker Nofima
Baard Herman Borge, professor ved Handelshøgskolen, UiT
Kaja Digranes, masterstudent ved Handelshøgskolen, UiT Målfrid Logstein, masterstudent ved Handelshøgskolen, UiT Synne Fink Nicolaysen, masterstudent ved Handelshøgskolen, UiT Sunniva Kobbenes Seljeseth, masterstudent ved Handelshøgskolen, UiT Ulrikke Andrea Kolbeinsen, masterstudent ved Handelshøgskolen, UiT Mia Trondsen, masterstudent ved Handelshøgskolen,UiT
Publisert
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og populærvitenskap
Nordmenn har lang
tradisjon for å drikke melk. Selv om melkekonsumet har gått ned de siste årene, drikker de fleste av oss et glass melk
hver dag og har gjerne flere meieriprodukter i kjøleskapet. Vi vet at melk er bra
for kroppen og vi støtter opp om det norske landbruket og melkeproduksjonen.
Samtidig er melk og
meieriprodukter blant de matvaregruppene vi kaster mest. Forbrukerundersøkelser viser at meieriprodukter utgjør betydelige 11 prosent av matsvinnet i Norge, og at husholdningene kaster omtrent 100 millioner
liter melk hvert år.
Man antar at det faktiske tallet er langt høyere fordi vi
ikke har metoder for å registrere hva forbrukerne heller ut i avløpet hjemme. Det
meste som kastes er melkepakker som aldri har blitt åpnet eller bare drukket
delvis. Som regel helles den ut fordi den har passert «best før» datoen.
Om forskningsprosjektet
I prosjektet Sustainable Eaters, ledet av Nofima, jobber vi
aktivt med å redusere matsvinn. Dette er noen av resultatene fra forskningsprosjektet.
Men det er verdt
å merke at melka kan være like smakfull og trygg å drikke hele 30 dager etter denne datoen. Det er derfor stort potensiale for å redusere
matsvinnet om flere drikker melka selv om den har passert «best før» datoen.
Forbrukerundersøkelsen
En belgisk undersøkelse avdekket at de unge voksne hadde
mindre kunnskap enn de eldre, om hva som skiller produkter som er merket med en
«best før» dato og «holdbar til» dato. Dette ga utslag i mer negative
holdninger og intensjon til å spise produkter, slik som meieriprodukter som har
passert «best før» dato.
I en spørreundersøkelse utført av Handelshøgskolen ved
UiT ønsket vi å undersøke hvilke holdninger de norske unge voksne har til å
drikke melk som har passert «best før» datoen når den fortsatt lukter og smaker
normalt.
Dersom vi klarer å forstå årsakene til at noen heller ut melka kan man
gi råd og anbefalinger for hvordan man kan redusere melkesvinnet.
Annonse
Vi utførte
derfor en spørreundersøkelse som ble besvart av 155 personer i alderen 18-39
år. De fleste deltakerne var kvinner som bodde alene eller med en partner og med
en samlet inntekt på under 700.000 kroner. De fleste oppga at de drakk melk ukentlig.
Kunnskap om mattrygghet
Det som var
mest interessant med denne undersøkelsen var at de fleste følte at de har nok
kunnskap om hvordan de kan lukte og smake seg frem til at melken var trygg å
drikke når den hadde passert «best før» datoen. Selv om det kan diskuteres om
funnene kan generaliseres til de fleste norske forbrukere, indikerer funnene at
det er lite behov for å lære opp forbrukerne om hvordan de kan vurdere melkens
mattrygghet.
Mest lest
Planlegging
Planlegging
av matinnkjøp hadde også lite å si på hvor sannsynlig det var at de kom til å drikke
melk som var passert «best før» datoen. De følte at de stort sett hadde
kontroll over matinnkjøpene og på hvordan man kan unngå å kaste melk. Dette
står i kontrast til andre studier som viser at planlegging og ukentlige
matinnkjøp er viktig for å forebygge matsvinn. Men det støtter opp om en annen
norsk studie som viser at planlegging faktisk kan
forårsake matsvinn når noe uforutsett dukker opp, slik som at man velger å
spise andre steder enn hjemme.
Dårlig samvittighet
Selv om
deltakerne var enig i påstander om normer og moral knyttet til å kaste mat,
slik som: «å kaste melk passert «best før» dato vil gi meg dårlig samvittighet»,
hadde det liten betydning for hvor villig de var til å drikke melk passert
«best før» datoen.
Positive holdninger er viktig
Annonse
Resultatene
viste at de deltakerne som var mest villig til å drikke melk som var passert
«best før» dato også var mest bevisst på at det både er lønnsomt for dem og bra
for miljøet å drikke slik melk. Dette er kanskje ikke så overraskende, men
funnene indikerer viktigheten av å påvirke holdninger knytta til personlig
økonomi og miljøbelastning når man gir råd for å redusere matsvinnet.
I forhold
til den belgiske studien, vil det være viktig at de unge
forstår at melkeprodukter merket med «best før» dato ikke er knyttet til
matsikkerhet, men heller en smakskvalitet.
Kjøp melk med ulik dato
De unge
voksne er mer miljøbevisst enn generasjonene før dem, så vår anbefaling basert
på vår studie er å gjøre forbrukerne bevisste på at de ikke alltid trenger å
kjøpe melka med lengst holdbarhet. Kanskje kan man kjøpe en eller to pakker med
kort holdbarhet og resten med lang holdbarhet, så drikker man melka med kortest
holdbarhet først. Du bør alltid lukte og smake på melka før du heller den i
vasken.