Et daglig inntak av 20-30 gram nøtter høres kanskje lite ut, men nøtter, mandler og lignende er svært energitette matvarer. Da ender man opp med et råd der mer av energien i kostholdet vårt skal komme fra nøtter enn rødt kjøtt, skriver kronikkforfatteren.(Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB)
Skal det advares mot rødt kjøtt, bør det advares mot nøtter også
DEBATT: For alle animalske matvarer fra landbruket er det foreslått en maksanbefaling i de nye kostrådene, men ikke for nøtter. Er det bare av prinsipp at biffen ønskes erstattet med «nøttestek»?
Eli GjerlaugEngerForsker, PhD i Norsvin SA
Publisert
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Nå er de nye
foreslåtte rådene publisert,
men det er ikke blitt gjort noen justeringer for å anbefale matvarer som
faktisk kan produseres her til lands.
Foreslåtte
kostråd gir mer energi fra nøtter enn rødt kjøtt
Helsedirektoratet
har nå sendt kostrådene på høring, men ønsker ikke tilbakemelding på
mengdeanbefalingene, bare ordlyden. Det er altså bestemt at det er anbefalt å spise
20-30 gram nøtter per dag.
Komitemedlemmet Erik Arnesens egen forskning er også brukt som kilde til formuleringen
om at et «inntak av nøtter og frø har vist en omvendt dose-respons sammenheng
med risiko for hjerte- og karsykdommer, spesielt koronar hjertesykdom».
Et daglig inntak
av 20-30 gram nøtter høres kanskje lite ut, men nøtter, mandler og lignende er
svært energitette matvarer. Da ender man opp med et råd der mer av energien i
kostholdet vårt skal komme fra nøtter enn rødt kjøtt.
Nøtter er
ikke bestandig bra
Annonse
For alle
animalske matvarer fra landbruket er det foreslått en maksanbefaling, men ikke for
nøtter. Det gir inntrykk av at animalske matvarer er farlige, mens det heller er
nøtter som burde hatt en maksgrense. Man
bør nemlig ikke overdrive inntaket av nøtter, fordi de kan inneholde
tungmetaller og farlige muggsopper (aflatoksiner).
Dersom rådet om nøtter blir stående, vil det i praksis bety at Norge anbefales å importere 45 000 tonn nøtter årlig, som er en tredobling fra dagens konsum.
Alle nøtter
importeres til Norge. Kontroll med nivået av giftige
stoffer er først og fremst et ansvar hos produsenten og importøren. Norske
myndigheter tar denne faren på alvor, og Mattilsynet skriver at aflatoksiner
kan være kreftfremkallende og kan skade genene. Det er ikke satt noen nedre
grense for innhold som ikke kan innebære en helsefare.
Det kan være aflatoksin i en hel rekke
typer nøtter, og man bør begrense inntaket av pistasjnøtter, paranøtter og
peanøtter. Hasselnøtter og mandler er også utsatt. Folkehelseinstituttet
skriver videre at man ikke vet i hvilken grad aflatoksin påvirker den norske
befolkningen og at
det er ønskelig med en reduksjon i eksponeringen.
Næringsrikt kosthold med norske
råvarer ga gode helseeffekter
Mange matvarer kan ha både gunstige og
ugunstige helseeffekter, og Arnesens forskning viser at ved å spise en gitt
mengde nøtter og mandler, kan du senke risikoen for hjerte- og karsykdom
(LHL-sykdom) med 25 prosent. Nedgangen i LDL-kolesterol var på 0,13 mmol/L.
LDL-kolesterol er det kolesterolet som er bundet til
LDL-molekylet. Dette omtales ofte som “det dårlige kolesterolet” fordi for mye
av det kan øke risikoen for hjerte- og
karsykdommer.
Til sammenligning er det gjort en stor studie med human intervensjon (designet som en randomisert
kontrollstudie - gullstandarden for å etablere årsakssammenhenger), som viste langt større positiv
effekt på risikoen for LHL-sykdom.
Resultatene viste at et næringsrikt, norsk
kosthold med relativt store innslag av kjøtt eller ost var bedre enn
normalkostholdet til deltagerne. Svinekjøtt utmerket seg spesielt positivt da
det gjaldt risikomarkører for LHL-sykdommer, med en reduksjon for
LDL-kolesterol på 0,35 mmol/L. Altså betydelig bedre effekt enn det som oppgis
for nøtter og mandler.
Annonse
Er det ikke rart at denne studien ikke
vies noe oppmerksomhet i de nye kostrådene, selv når resultatet er i tråd med
en rekke andre studier som har vist at å spise kjøtt i et ellers sunt kosthold
gir gunstige helseeffekter?
Tredobling av nøttekonsum
Dersom
rådet om nøtter blir stående, vil det i praksis bety at Norge anbefales å
importere 45 000 tonn nøtter årlig, som er en tredobling fra dagens konsum.
Overvåkning av giftstoffer er krevende, da det kan være stor variasjon innen et
parti nøtter, og befolkningen er anbefalt
selv å følge med på kvaliteten.
Risikoen for sykdom ved å spise rødt kjøtt er så godt som ikke-eksisterende.
Disse kostrådene er uforenlige med at
regjeringen har en målsetning om 50 prosent selvforsyning. Nøtter dyrkes ikke i Norge, og ut fra
et selvforsyningsperspektiv er det derfor problematisk med en slik anbefaling.
Husdyrene som
produserer rødt kjøtt er de som i størst grad nyttiggjør seg gras og norsk
fôrkorn. Dette dyrkes i dag på hele 94 prosent av norsk landbruksareal, fordi
denne jorda er dårlig egnet til andre matvarer.
I dagens kosthold kommer 30
prosent av kaloriene fra rødt kjøtt og melk. Med de nye kostrådene reduseres
det til 13 prosent (effekt av lavere mengde og magrer produkter).
Annonse
Bønder kan
ikke dyrke matvarer det ikke er avsetning for. Om de nye kostrådene blir fulgt,
synker selvforsyningen og norskandel i kostholdet, tusenvis av norske gårdsbruk vil bli
nedlagt, og det er beregner at om lag 30 prosent av dyrket mark vil bli overflødig
og gå ut av drift. Disse konsekvensene er utredet i en rapport fra NIBIO.
Norske
råvarer og god helse kan kombineres
Risikoen for
sykdom ved å spise rødt kjøtt er så godt som ikke-eksisterende. Det er faglig uenighet om at inntaket
av kjøtt og annen
animalsk mat i kostholdet bør reduseres. Det er derimot svært stor sjanse for at
lavere nivå av animalske proteiner i kostholdet vil gi mer fedme og uhelse i befolkningen.
Som forskningen
fra NMBU (og flere)
viser, er det fullt mulig å ha et kosthold med høy norsk andel, samtidig som
helsen blir betydelig forbedret. En styrke ved studiet fra NMBU er at maten er
basert på råvarer, med alle nødvendige næringsstoffer, og i mindre grad industrielt
framstilte matvarer.
Dette viser
at det er fullt mulig å anbefale et kosthold med mat fra norsk landbruk og
matkultur, som samtidig gir bedre helse. Denne oppfordringen sender jeg herved
videre til Helsedirektoratet.
Norsvin SA er et avlsselskap, med utvikling,
produksjon og salg av svinegenetikk som sine viktigste oppgaver. Norsvin SA har hovedkontor på Hamar, med underavdeling på Ås, og
har til sammen rundt 90 ansatte.
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?