kronikk | anne rønneberg og linda marie strompedal

8-12 prosent av barn og ungdom opplever angst for tannbehandling. Det kan i sin tur føre til både nedsatt livskvalitet relatert til usunn munnhelse og sosialt utenforskap.

Barn og unge trenger tidlig hjelp for å overvinne tannlegeskrekk

KRONIKK: Barn og unge har fortsatt behov for tannbehandling i dagens Norge. Karies er ikke utryddet.

Publisert

Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I 2023 hadde nesten 70 prosent av alle 18-åringer og nærmere 40 prosent av alle 12-åringer i Norge karies som krevde behandling. I tillegg har opp mot 28 prosent av norske barn utviklingsforstyrrelser i emaljen.

Disse tallene bidrar til å tydeliggjøre at mange barn og unge fortsatt har behov for tannbehandling, og oppfølgning i Den offentlige tannhelsetjenesten.

Frykt og angst for tannbehandling

I den senere tid har det vært en voksende interesse for de psykologiske aspektene ved tannbehandling. Flere studier antyder at 8-12 prosent av barn og ungdom opplever angst for tannbehandling. Det kan i sin tur føre til både nedsatt livskvalitet relatert til usunn munnhelse og sosialt utenforskap.

Å adressere barn og unges vegring, frykt og angst for tannbehandling og gi dem tilpasset behandling i sitt nærmiljø, kan bidra til å forbedre munnehelsen deres – og den generelle helsetilstanden.

Dette er også vesentlig for forebygging av både psykisk- og fysisk uhelse på kort og lang sikt.

Et program for tannbehandlingsangst

Ved Tannhelsetjenestens kompetansesenter tannhelse Midt (TkMidt), har vi over flere år utviklet et systematisert program, kalt «Trygge barn i tannbehandling» - TBiT.

Programmet er utviklet gjennom et samarbeid mellom spesialister i pedodonti, psykologspesialister og øvrig tannhelsepersonell.

TBiT har fire følgende fokusområder:

  • pasientbehandling
  • kompetanseheving
  • fagutvikling
  • forskning

Mange fylker i Norge etablerer i disse dager TBiT som et tverrfaglig (odontologi og psykologi) behandlingstilbud for barn i alderen 0-18 år som ikke mestrer, eller har betydelige vansker med å gjennomføre tannbehandling grunnet frykt og angst.

Lokalt tannhelsepersonell har fått opplæring og veiledning i eksponeringsterapi av psykologer, og TBiT-behandlingen kan gjennomføres av tannhelsepersonell lokalt for å hjelpe sårbare barn og unge i Den offentlige tannhelsetjenesten.

Erfaringer med TBiT

Trøndelag har vært pilotfylke i TBiT-arbeidet. Fra 2021-24 har vi mottatt 254 henvisninger, og fra 2023-24 har det vært en økning på 35 prosent. Dette illustrerer behovet og viktigheten av et slikt behandlingstilbud.

Erfaringer viser at mange av disse barna besitter negative opplevelser fra ulike helsetjenester, og at utfordringene med å få gjennomført behandling ofte er til stede i flere situasjoner hvor barnet har behov for helsehjelp.

En grunntanke i TBiT er at barnet genuint ønsker å mestre tannbehandling, men at de på grunn av sterk frykt og angst ikke får det til. Vi ser at ved å tilrettelegge for gradvis eksponering og gi barna en opplevelse av kontroll, opplever barna mestring og at frykt og angst gradvis reduseres.

Helsedirektoratet foreslår i sine nasjonale retningslinjer at TBiT etableres som en nasjonal ressurs for å forebygge angst for tannbehandling hos barn og unge i alderen 0 - 20 år.

Nasjonale retningslinjer er som kjent normerende. Det betyr at barna skal følges opp, eller at avvik skal begrunnes. 

Dette for å gi et nasjonalt likeverdig tilbud til barne- og ungdomspasientene som av ulike grunner ikke mestrer-, eller synes det er problematisk å gjennomføre tannbehandling.

Barn har ifølge FNs Barnekonvensjon krav på den best oppnåelige helsestandard, og TBiT er et viktig intervensjonsprogram som oppfyller et hittil manglende systematisert tilbud i Norge (FNs Barnekonvensjon Artikkel 24).

Munnhelse og psykisk uhelse i et livsløpsperspektiv

I tillegg må det påpekes at nåværende regjering har forpliktet seg til å følge opp «EUs Missions 2030», med mål om at flere barn og unge skal være inkludert i utdanning, arbeid og samfunnsliv.

Her vurderer vi TBiT som et viktig og nødvendig bidrag for å ivareta barn og unges munn- og tannhelse og gi økt livskvalitet på nasjonalt nivå. Samfunnsøkonomisk vil det kunne ha betydning i et livsløpsperspektiv, med en positiv virkning på generell helse og intervensjon for psykisk uhelse.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på denne kronikken. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?

Powered by Labrador CMS