Christopher Frøhlich er forsker ved CANS – Senter for nye antibakterielle strategier ved UiT.(Foto: Jan Fredrik Frantzen / UiT)
Naturens egen magi: Når 2+2 blir 12
POPULÆRVITENSKAP: Forestill deg et magisk puslespill. Du legger til et par brikker og vipps, så forandrer hele bildet seg. Det er akkurat det som noen ganger skjer med enzymer i bakterier. To ulike egenskaper slår seg sammen, og vipps så får vi antibiotikaresistens.
ChristopherFrøhlichForsker ved UiT, Institutt for farmasi og CANS – Senter for nye antibakterielle strategier
Forestill deg et magisk puslespill. Du legger til et par brikker og vipps, så forandrer hele bildet seg. Det er akkurat det som noen ganger skjer med enzymer i bakterier. To ulike egenskaper slår seg sammen, og vipps så får vi antibiotikaresistens.
Dette likner på det vi oppdaget da vi analyserte enzymer
inne i bakteriene. Disse enzymene er små hjelpere som hjelper bakteriene til å slå
tilbake mot antibiotika, for eksempel penicillin. Men når disse enzymene endrer
seg litt, så skjer det uventede ting.
Enzymene – livets små hjelpere
Enzymer er i hovedsak proteiner, og de både starter og
holder i gang de kjemiske prosessene i alle levende organismer. Enzymene
fremmer de kjemiske reaksjonene, uten at de selv brukes opp i prosessen. Dessuten
øker de hastigheten på de kjemiske reaksjonene så mye at noen av prosessene
bare tar noen sekunder istedenfor uker.
To ulike egenskaper slår seg sammen, og vipps så får vi antibiotikaresistens.
Det er også enzymene som gjør det mulig for cellene våre å
trekke energi ut av det vi spiser, å lagre energi som fett og karbohydrater slik
at vi har energi å gå på, og å bygge opp alle de bestanddelene som en levende
celle består av - inkludert enzymene selv.
Kjemisk sett kan liv sies å være resultatet av et
kontrollert system av samarbeidende kjemiske reaksjoner som er startet og
vedlikeholdt av enzymer.
Så langt vi vet finnes det vel 3.000 forskjellige enzymer som
driver med dette.
Når enzymene jobber mot oss
Annonse
Noen av dem kaller vi betalaktamase-enzymer. De hjelper
bakteriene med å overleve angrep fra våre antibiotika ved å bryte dem ned. Disse
enzymene er ikke perfekte, men når vi bruker antibiotika utvikler de seg og
forbedrer hele tiden egenskapene sine, for eksempel ved at de hjelper
bakteriene i kampen mot antibiotika.
Ved å bruke antibiotika gir vi dermed ris til egen bak.
Vi forskere jobber nå med å forstå hvordan disse enzymene
utvikler seg. Det er viktig for å kunne lage nye medisiner som bakteriene ikke
blir så lett resistente mot. Det trenger vi nemlig for å bekjempe bakterier som
ikke lengre bryr seg om de gamle antibiotikaene. Et fenomen som vi kaller antibiotikaresistens.
Små endringer - store utslag
Noen ganger vil små feil i enzymenes gener endre på hvordan enzymene
ser ut og hvordan de virker. Disse små endringene kan samarbeide på uventede
måter. Det er litt som å legge til biter i et puslespill. Hvis du legger til de
riktige bitene, så kan bildet bli helt annerledes enn du trodde.
Noen ganger kan to små endringer sammen gjøre en stor
forskjell. Da kan 2+2 plutselig bli 12, og ikke 4. Her snakker vi om synergieffekt!
I samarbeid med forskere i Canada, Sveits og Storbritannia
har vi sett på et enzym kalt betalaktamase OXA-48. Det er et enzym som er spredt
over hele verden og som er involvert i penicillinresistens hos Escherichia coli-bakterier
(E. coli). Vi fant ut at når vi kombinerte ulike små endringer i genene,
så ble enzymene mye sterkere mot antibiotika enn vi trodde på forhånd.
Forestill deg at du skal lage en perfekt balansert krydret
thai curry. De to nøkkelingrediensene her er kokosmelk og rød karripasta. Hver
for seg bidrar kokosmelken og karripastaen til rettens grunnsmak, men når de
kombineres oppdager du at retten ikke bare blir mer smakfull. Den får også en
rikere og mer harmonisk smaksprofil som er både autentisk og karakteristisk for
thai curry.
Annonse
Dette eksemplet viser hvordan nøyaktig samspill og integrering
av nøkkelingredienser i matlaging både kan forbedre og forsterke den samlede
smaksopplevelsen av en rett betydelig.
Epistase – naturens egen magi
Å forske på slike synergieffekter hjelper oss å forstå
hvordan små genetiske endringer kan jobbe sammen på overraskende måter. Dette
uventede samspillet kalles epistase, og det er som naturens egen magi. Men dette
fenomenet er ikke bare en kuriositet – det påvirker livene våre.
Å forstå samspillet mellom
kokosmelk og rød karripasta i vår thai curry-oppskrift, der en presis balanse
fører til en perfekt rett, kan sammenlignes med hvordan betalaktamase-enzymet
OXA-48 tilpasser seg for å bryte ned nye antibiotika. Disse enzymene er
avhengig av et komplekst og nøye avstemt maskineri der antibiotikaen må bindes til
enzymet, etterfulgt av en kjemisk prosess som gjør at de kan bryte antibiotikaen
ned.
Hvis både bindingen og den kjemiske
prosessen ikke er optimalisert nok mot en ny antibiotika vi utsetter bakteriene
for, så gir forbedringer i hver av de to prosessene bare små endringer i
antibiotikaresistens.
Med andre ord, å øke enzymenes evne til å bryte ned en
antibiotika vil ikke føre til store økninger i resistens, hvis den ikke kan
binde seg til selve antibiotikaen. På samme måte vil det ha liten effekt for
enzymet å binde seg fast til antibiotikaen, hvis det ikke kan gjøre noen skade
på medikamentet.
Fakta om enzymer
Enzymer er stoffer, hovedsakelig proteiner, som katalyserer de kjemiske prosessene i levende organismer. Enzymene fremmer de kjemiske reaksjonene uten at de selv forbrukes.
Det er enzymene som gjør det mulig for cellene å trekke energi ut av næringsmidlene, å lagre energi som fett og karbohydrat, og å bygge opp alle de bestanddeler som en levende celle består av, inkludert enzymene selv.
Hvis derimot både bindingen og
nedbrytingen forbedres samtidig får vi uforventet store effekter, da blir 2 pluss
2 raskt 12.
Nå kan vi bruke denne
vitenskapelige kunnskapen om antibiotikaresistens til å utvikle nye strategier
mot resistensutvikling.
Annonse
Innsikten i hvordan antibiotika
påvirker mikrober og deres resistensmekanismer hjelper forskere til for
eksempel å designe behandlinger og bedre legemidler som forhindrer resistensutvikling,
på samme måte som en kokk justerer på ingrediensene for å perfeksjonere en
rett.
Gjennom å studere disse ørsmå molekylære endringene åpner vi
døren til en hel verden av nye muligheter. Det er ikke bare en vitenskapelig
reise, men en reise som kan lede oss til nye oppdagelser som redder liv.
Du må som kjent kjenne din fiende for å kunne beseire ham.