Fra 1950-tallet og frem til i dag har forbruket av frukt økt fra 41 kg per person til 85 kg. Forbruket av grønnsaker har økt fra 35 kg til 79 kg, skriver Annechen Bahr Bugge, som forsker på norske matvaner.Copyright (c) 2015 Oksana Kuzmina/Shutterstock. No use without permission.
Nordmenn spiser mye mer frukt og grønt enn i 1950
POPULÆRVITENSKAP: Hvilken posisjon har frukt og grønt hatt i det norske kostholdet opp igjennom - og hvilke frukter og grønnsaker har vært i bruk, og hvordan har utviklingen av dette vært?
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og populærvitenskap
Tradisjoner fra hagen var tittelen på tomatretten Christian
André Pettersen vant bronsemedalje for i VM i kokkekunst (Bocuse d’Or) i 2021.
Tomat har imidlertid ingen lang historie i det norske kostholdet.
Grønnsaken
ble innført til Europa fra Sør-Amerika på 1500-tallet, men ble først alminnelig
i bruk etter midten av 1800-tallet. Til Norge kom tomatplanten på 1900-tallet.
I dag er den blant de fem mest spiste grønnsakene i Norge.
Forbruket av grønnsaker, frukt og bær økte betydelig gjennom
1900-tallet. Fra 1950-tallet og frem til i dag har forbruket av frukt økt fra 41
kg per person til 85 kg. Forbruket av grønnsaker har økt fra 35 kg til 79 kg.
Omvendt ser vi at forbruket av potet er blitt betydelig redusert. Fra 93 kg til
20 kg per person per år.
Tradisjonen med søndagsstek, saus og poteter kan ses som en direkte følge av den teknologien som nyvinningen vedkomfyren representerte.
Hvilken posisjon har så frukt og grønt hatt i det norske
kostholdet oppigjennom? Hvilke frukter og grønnsaker har vært i bruk og hvordan
har utviklingen vært?
Den gamle matlagingen
I 1932 ga Dina Larsen og Dorthea Rabbe ut «Norsk Mat». I
forordet skriver de at formålet med boka er å berge den gamle verdifulle
matlagingen fra å gå i glemmeboken.
Boka er inndelt i åtte kapitler. Kapitlenes
størrelse og rekkefølge er i seg selv illustrerende for hvilken posisjon frukt
og grønnsaker har hatt i det norske kostholdet. Kapitlet «Grønnsaker, frukt,
krydd og torstedrikka» er ikke bare bokas siste kapittel, men også det minste –
bare 8 sider.
Annonse
Grønnsaker
Larsen og Rabbe skriver at de, som ventet, ikke finner mange
retter av grønnsaker i det gamle kostholdet. Det ble ikke ordentlig sving på
hagedyrkingen før etter at kristendommen kom inn i landet. Munkene var de
første læremestrene.
Mest lest
Noen få rotgrønnsaker og kålslag var likevel kjent fra
gammel tid, slik som kål, nepe, løk og kvann. Bønner og erter hadde også vært
dyrket fra eldgammel tid, begge er nevnt i lovene etter Magnus Lagabøte. Dette
var ikke de bønneslagene som var blitt vanlige på deres tid, men heste- eller
åkerbønner. Grønnkål - også kalt krusakål – var mindre i bruk enn i tidligere
tider. Kålrabi var langt yngre enn kål og nepe. Gulrøtter hadde vært dyrket i
minst et par hundre år.
Blant de få rettene med grønnsaker man kjente fra gammel tid
syntes det som om nepe var mest brukt, for eksempel turrkoka nepa og nepasupa/-spa.
Kål ble gjerne brukt sammen med kjøtt og flesk, til kjøtsupa eller sodd. Denne
retten var fortsatt mye i bruk, man serverte både kål, ertekål og kålgryta.
Poteter
Potetene kom ikke til landet før i 1760-årene og det tok
mange år før de var spredd omkring. Det finnes derfor ingen eldre retter med
poteter. Potet ble først daglig mat omkring i bygdene i 1830-40-årene.
I
1860-70-årene var retten eple (potet) og sur mjølk en mye brukt rett. Potetkake,
potetflatbrød, potetgrøt, potetstappe var også kommet i bruk. Larsen og Rabbe
mente det kunne se ut til at den store dyrkingen av poteter trengte bort bruken
av nepe og kål.
Det var først med vedkomfyrens inntog at poteten ble et
selvstendig matemne som kokt potet til middagen. Tradisjonen med søndagsstek,
saus og poteter kan ses som en direkte følge av den teknologien som nyvinningen
vedkomfyren representerte.
Annonse
Frukt og bær
De gamle oppskriftene viste også at bruken av frukt og bær
hadde vært relativt liten. Eplet er den eldste frukten som er dyrket i Norge.
Larsen og Rabbe nevner i den sammenheng at det ble funnet noen epler i
Osebergskipet (800-tallet).
Professor Holmboe, som gransket 54 av disse eplene,
mente det var norske villepler. Kirsebær og bærtrær hadde vært plantet og
nyttet fra 1700-tallet. Bærplukking og sylting var en praksis som først kom
ordentlig i gang på slutten av 1800-tallet. Sylting hang nøye sammen med
sukkerprisen.
Økt bruk – et framskritt
De første tiårene av 1900-tallet ble det mye mer vanlig å
dyrke og spise grønnsaker, frukt og bær. Larsen og Rabbe beskriver den store
økningen i bruken av hagevekster og frukt som et stort fremskritt i nyere
kosthold.
Man kan selvfølgelig ikke sette en eksakt dato for når ord som avokado, cashewnøtt, pimiento, ratatouille og vinaigrette kom inn i det norske språket.
Tall fra SSBs forbruksundersøkelser i 1958 viste at epler, pærer,
appelsiner, sitroner og bananer var mest brukt. Hodekål, kålrot, blomkål var de
mest brukte grønnsakene. Deretter fulgte gulrøtter, tomater, løk og agurker.
Med unntak av kålrot og potet,
var bruken av frukt, bær og grønnsaker langt større i velstående familier.
Stadig mer langreist
Annonse
Larsen og Rabbe konkluderer med at det nasjonale kostholdet
gjennom lange tider var avpasset (tilmåta) etter norsk smak og norske
råemner. Det vi i dag omtaler som kortreist, stedegen mat. Gjennom
etterkrigstiden ble imidlertid appetitten vår på langreist mat fra fjerne land
og kontinenter stadig større – og kanskje aller tydeligst kom dette frem i
bruken av frukt og grønnsaker.
For å komme på sporet av endringer i spisevaner er bøker om
nye ord til stor hjelp. Man kan selvfølgelig ikke sette en eksakt dato for når
ord som avokado, cashewnøtt, pimiento, ratatouille og vinaigrette kom
inn i det norske språket, men når det tidfestes til 1960-tallet, baserer dette
seg på at disse ordene fikk mange treff på denne tiden.
Blant nye frukt- og
grøntord fra 1970-tallet til dags dato finner vi aubergine, kinakål, kiwi,
lime, squash, bifftomat, guacamole, litchi, pesto, rambutan, salsa,
stjernefrukt, wasabi, pak choi, ruccola, soltørket tomat, tapenade og søtpotet.
Kulinarisk arv med nye vrier
Mye tyder på at pendelen er i ferd med å snu. Stadig flere
gir uttrykk for at de ønsker å spise mer lokal og norsk produsert mat. Dette
gjelder også frukt, bær og grønnsaker. Interessen for eldre teknikker er
økende, f.eks. fermentering og sylting. Tradisjonsrike ingredienser og retter
serveres gjerne med nye vrier, slik som Pettersens vinnermeny fra Bocuse d’Or.
Norges
eldgamle sidertradisjon har også fått en renessanse. For 20 år siden fantes
ikke norsk eplesider i polhyllene. En vinkelner på en respektabel restaurant
ville heller ikke servert gjestene dette – mest trolig ville det ikke falt
vedkommende inn i det hele tatt, men slik er det ikke lenger. Til og med BBC
har fått med seg det de omtaler som gjenfødelsen av Norges sidertradisjon.
Bugge, A. (2019). Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike
riddere. Mat og spisevaner i Norge fra 1500-tallet til vår tid. Oslo: Cappelen
Damm Akademisk.