Norges mest spiste brunost i dag, Gudbrandsdalsosten, tidfestes til Solbråsetra i Gudbrandsdalen 1863 og ble utviklet av Anne Hov. Hov ble overrakt Kongens fortjenestemedalje i sølv i 1933, 87 år gammel.(Foto: Shutterstock / NTB)
Oster i tidens smak: På sporet av de norske ur-ostene
POPULÆRVITENSKAP: Med totalt 157 medaljer til norske håndverksoster under årets VM er det all grunn til å tro på en renessanse for de eldgamle ostene våre.
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og populærvitenskap
Nylig ble Oste-VM 2023 avholdt i Trondheim. Totalt 260
dommere smakte seg frem blant 4705 oster, hvorav 293 norske. Til slutt var det
blåmuggosten «Nidelven blå» fra Gangstad Gårdsysteri på Inderøy i Trøndelag som
gikk av med seieren hos smaksdommerne.
Ordet smak kan være både et verb og et substantiv – en smak.
I samfunnsvitenskapen er vi opptatt av den historiske, sosiale og kulturelle
smaken. I dette perspektivet snakker man ikke om at en smak er god eller dårlig
i seg selv, men hva vi har blitt overført og lært av vurderingskriterier. Disse
kriteriene vil variere i tid og rom.
Hva vi i en epoke har beskrevet som
velsmakende, vil kunne endres i en annen. Smak er altså i dette perspektivet å
betrakte som en del av vår kulturelle arv. Så hvordan har ostesmaken endret seg
gjennom tidene?
Bondekosten var sur og salt
Det norske spisemønsteret var i lange tider preget av
tarvelige kår. Ingrediensene var få, tilberedningen var enkel, kjøkkenutstyr og
spiseredskaper var det dårlig med. Kjøtt og fisk ble sjelden spist ferskt,
nesten alltid i tørket eller saltet form. Surmelken og særegne melkeretter
spilte en stor rolle.
I det hele tatt er det mye som tyder på at nordmenn har blitt mye mer stolte av sin egen matkultur
Alt i alt var det påfallende hvordan smaken for surt og
salt var fremtredende og holdt seg uforandret i lange tider. Nordmenns bruk av
sursild, spekesild og rakfisk var både berømt og beryktet.
På sporet av våre ur-oster
Alt tyder på at det er ostene av skummet surmelk som er de eldste.
Pultost og gamalost blir ansett som våre to ur-oster. I tillegg er de brune
ostene av svært gammel dato.
Annonse
Pultosten har blitt produsert en rekke steder i Norge og går
under forskjellige navn. I Aschehougs leksikon fra 1906 kan vi lese at
pultosten er en velsmakende og lett fordøyelig surmelksost, som har hatt og
fremdeles har en stor betydning i det norske kostholdet. Når pultosten er
ferdig skal den være gul av farge og lukte friskt, aromatisk uten stank, med en
pikant smak, litt skarp, men uten å brenne på tungen.
Mest lest
I sine undersøkelser av ost i 1905 beskriver Olav
Johan-Olsen gamalosten som en spesiell norsk ost fremstilt av tykk, syrnet melk
som helt eller delvis er berøvet sitt smør-fett, hvor ostestoffet er utskilt
uten løpetilsetning og formet i et spann, tørket og gjæret. I moden tilstand er
den normalt middels bløt, sylindrisk formet ost med brun skorpe. Den har i
midten som regel en gulhvit sprø kjerne. Av konsistens er den mere sprø enn
hard. Smaken er søtlig, skarp og uten bitter ettersmak.
Fra mager til feit brunost
Når det gjelder de brune ostene mener Helge Gudheim at det
er grunn til å tro at disse i en eller annen form har vært med så lenge det har
vært stølsdrift og følgelig ysting her i landet, og da har vi med en skikkelig
gammel tradisjon å gjøre. Fjellet ble tatt mer og mer i bruk i vikingtiden, men
ble kraftig utvidet på 800-tallet. I et slikt perspektiv er det selvfølgelig
umulig å si hvem som oppfant de brune ostene eller for den saks skyld når det
skjedde.
Norges mest spiste brunost i dag, Gudbrandsdalsosten, tidfestes
imidlertid til Solbråsetra i Gudbrandsdalen 1863. Anne Hovs glupe påfunn var å tilsette
fløte i de sure ostene. Fløten gikk vanligvis til smørproduksjon, som var det
fornemste av alle melkeproduktene, men på slutten av 1800-tallet fikk man
dårlig betalt for fløten i Gudbrandsdalen. En feit brunost, G35, ble Annes
løsning. I 1933 fikk Anne Hov, som da var 87 år gammel, overrakt Kongens
fortjenestemedalje i sølv.
Fra sur til søt ostesmak
Kanskje var Gudbrandsdalsosten startpunktet for at nordmenns
ostesmak endret seg fra salt og magert til søtt og fett, ikke fordi dette var
helt nytt i Norge i 1863, men fordi Gudbrandsdalsosten bidro til å gjøre oster
av søt melk mer tilgjengelige for det brede lag.
Allerede på begynnelsen av
1800-tallet hadde storfolk begynt å importere utenlandske oster basert på søt
melk, blant fra annet fra Holland. Gjennom dette hundreåret ble vi også kjent
med fløteoster som brie og Stilton – men da altså forbeholdt storfolk.
Annonse
I løpet av 1900-tallet fjernet vi oss mer og mer fra det
urgamle osteopphavet vårt. Gudheim knytter dette blant annet til at
industrialiseringen av melkeforedlingen førte til en gradvis reduksjon av de
sure ostene til fordel for en kraftig vekst i søte og løypekoagulerte
ostetyper. Han beskriver surostene som en glemt kulturskatt.
Gule oster vinner terreng
Tall fra Statistisk sentralbyrå for årene 1906-1907 viste at
osteforbruket var differensiert. Det ble skilt mellom mysost, geitost, primost,
nøkkelost, sveitserost, fetost, pultost, gammelost og gaudaost. De fleste hadde
brukt nesten alle disse osteslagene i løpet av året. Et lignende mønster kom
fram av tallene fra SSBs forbruksundersøkelse i 1958.
Dagens forbrukstall viser
at den gule osten, vanlig type, er mest brukte, og den vinner terreng. Syv av
ti spiser slike oster ukentlig. Tre av ti foretrekker den vellagrede varianten.
De gule ostene er aller mest populære i de yngre aldersgruppene. Fire av ti
spiser brunost, geitost og mysost ukentlig. Forbruket av disse viser
nedadgående tendenser og faller mest i smak hos de eldre.
Spore, skape og gjenskape våre ostetradisjoner
Det å spore, skape og gjenskape vår kulinariske arv er et
tema vi er opptatt av forskningsprosjektet FoodLessons. Kulinarisk arv som
en ressurs i bygging av matnasjonen Norge 2030.
Vårt ønske er ikke bare å
lære av forfedrenes praksiser, men også å vise frem vår mangfoldige mat- og
drikkekultur på innovative og spennende måter. Ja, stimulere til bedre samspill
mellom tradisjoner og nye impulser. Resultater fra prosjektet så langt viser at
det er all grunn til optimisme når det gjelder de gamle ostetradisjonene våre.
Det er en betydelig økende interesse for både lokalmat og
håndverksprodukter, samt gamle teknikker, ingredienser og retter. I det hele tatt er det mye som tyder på at
nordmenn har blitt mye mer stolte av sin egen matkultur.
Annonse
Mye av dette skyldes
at dyktige bønder og kokker har vært flinke til å utvikle og framsnakke vårt
eget – og ikke minst vunnet drøssevis med priser og medaljer i internasjonale
konkurranser. Med totalt 157 medaljer til norske håndverksoster under årets VM
er det all grunn til å tro på en renessanse for de eldgamle ostene våre.