Vi har fortsatt tid til å unngå de mest alvorlige konsekvensene av klimaendringene, skriver artikkelforfatteren.

Isen på polene er ikke bare viktig for isbjørnen

POPULÆRVITENSKAP: Et klassisk symbol på klimaendringene, er isen som smelter og isbjørnen som mister sitt naturlige habitat. Men visste du at mindre is fører til alvorlige konsekvenser som strekker seg mye lenger enn isbjørnens liv?

Publisert

Se for deg at du sykler i en nedoverbakke. Sykkelen triller av seg selv, men siden du tråkker på bremsene er farten lav nok til at du klarer å kontrollere den. Jo lengre du sykler nedover bakken, dess mer vil bremsene slites. Farten på både deg og sykkelen vil gradvis øke. I verste fall øke brått og voldsomt dersom bremsene ryker. 

Videre vil du mest sannsynlig miste stadig mer kontroll over sykkelen i den økende farten. Konsekvensene kan være dramatiske. Vi kan se for oss at isen er for global oppvarming, det sykkelbremsene er for deg i den bratte nedoverbakken.

Isen bremser global oppvarming

Omtrent 17 prosent av kloden er dekket av is. Det kan høres lite ut, men isen spiller en helt kritisk rolle i å begrense oppvarmingen på jorda, sammenliknet med andre overflater. Isen har nemlig en høyere albedo enn andre overflater som er mørkere. 

En overflates albedo sier oss noe om hvor stor evne den har til å reflektere sollys, fremfor å absorbere dette. En is-overflate reflekterer mellom 40-90 prosent av sollyset, noe som i praksis bidrar til å begrense oppvarmingen fra solstrålene. 

I motsetning til dette, vil en mørk overflate som for eksempel hav, absorbere mesteparten av sollyset som treffer den, noe som gjør at den varmes opp.

En lys overflate som is, reflekterer mer sollys, enn en mørkere overflate som absorberer mer.

Temperaturen stiger raskere på polene enn resten av verden. Temperaturene har steget nesten fire ganger så raskt på Arktis, sammenliknet med det globale gjennomsnittet. Svalbard er den plassen i verden hvor oppvarmingen går raskest

Siden mesteparten av isen på jorden ligger i disse områdene, fører dette til at isen smelter raskt. Desto mer oppvarming, dess mer issmelting, noe som igjen svekker evnen til å begrense oppvarmingen. Dette er en ond sirkel som gir en raskere oppvarming av polene enn andre steder på jorden. Det er her bremsene på sykkelen er i ferd med å tynnslites.

Hva skjer når isen smelter?

I første omgang blir evnen til å bremse oppvarmingen svekket ved at isen smelter. På lengre sikt, kan issmeltingen føre til å akselerere oppvarmingen. Det er særlig to konsekvenser vi er mest bekymret for.

Isen som smelter på land som følge av høyere temperaturer, kan finne veien ut i havet, noe som fører til havnivåstigning. Dersom all landisen på Antarktis smelter, vil havet kunne stige med 58 meter. Det ville satt mesteparten av København under vann. Heldigvis er akkurat det noe som ville tatt lang tid, og det er mye vi kan gjøre for å hindre det.

På polene finner vi også store områder med permafrost. Det er jordlag som har frosset gjennom årtusener. Ved høyere temperaturer, vil permafrosten tines ved at den absorberer varmen, siden permafrosten har lavere albedo enn isen. 

Dette vil kunne starte ulike prosesser som slipper ut klimagasser fra den tinende permafrosten, som metan og CO2. Mer klimagasser i atmosfæren er noe av det siste vi trenger i kampen mot klimaendringene.

Klimaendringene i en bratt bakke

Vi har lenge visst at klimaendringene skjer. Nyere forskning har derimot oppdaget at flere av konsekvensene kommer raskere enn først antatt. Bakken er brattere enn vi trodde, og med godt brukte bremser øker farten raskt. Det gjelder å stoppe sykkelen i tide, for å fikse bremsene før de ryker. I dette tilfellet gjelder det å begrense oppvarmingen tidsnok, før for store mengder av isen forsvinner. 

Da kan vi komme unna med noen større skrubbsår, fremfor kraftig brudd på hodeskallen. For om isen først smelter helt bort, har bremsene røket. Da er farten ute av kontroll, og i så høy fart er det begrenset hva vi kan gjøre for å begrense oppvarmingen. 

De gode nyhetene er at bremsene ikke har røket enda, og vi har fortsatt tid til å unngå det mest alvorlige utfallet. Det gir oss et ansvar for å benytte muligheten, og handle før det er for sent.

Kilder:

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på denne artikkelen. Eller spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om et viktig tema vi bør dekke?

Powered by Labrador CMS