Utegris er et omdiskutert tema i grisenæringen i Norge, der dyrevelferd og økonomi ofte dras i tvil.(Foto: Berit Blomstrand / NORSØK)
Utegris kan ta norsk landbruk i riktig retning
KRONIKK: Det er fullt mulig å ha gris ute hele året på en måte som gir god dyrevelferd og økonomisk lønnsomhet for bonden i Norge.
VegardBotterliKommunikasjonsrådgiver, NORSØK (Norsk senter for økologisk landbruk)
Publisert
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
En
av utfordringene som ofte trekkes frem ved frilandsgrisdrift, er høyere
fôrforbruk. Økt fôrforbruk skyldes blant annet at grisene er mer aktive ute og
trenger mer energi for å holde varmen, spesielt i de kalde vintermånedene.
Til
tross for høyere fôrforbruket, er dette en del av pakken ved frilandsgris. Økt
aktivitet og mer naturlig adferd blant grisene er verdt kostnaden. Dette
handler om prioriteringer. Hvis vi vil gi grisene et liv som er mer naturlig,
må vi akseptere at de bruker litt mer energi.
Geir Einar Flathen driver konvensjonell utegrisproduksjon på Bjerke Gård utenfor Tønsberg. Han opplever at fôrforbruket kan øke, men at det er verdt det.(Foto: Ihne Pedersen / Dyrevernalliansen)
Utegriser spiser ikke opp
kapitalkostnad
Moderne driftsbygninger for
gris kan koste flere titalls millioner kroner. Utegrisen klarer seg med et
stort uteområde og små hytter fylt med halm, i tillegg til fôringsplasser og
tilgang til drikkevann. Noe som er betydelig billigere enn en stor og moderne
driftsbygning.
Mange utegrisbønder bygger om eldre driftsbygninger som har gått
ut av drift. Disse brukes gjerne i de kaldeste periodene og i den mest sårbare
perioden når smågrisene fødes.
Produsentene
peker på at til tross for mulig høyere fôrkostnader, så er kapitalkostnaden mye
lavere. Det skal veldig mye til for at grisene spiser opp denne differansen. Resultatet
er gjerne en bedre økonomisk modell – så lenge prisen på sluttproduktet
gjenspeiler kvaliteten. I vekstsesongen kan en løsning være at en del av
merbehovet for fôr dekkes gjennom beiting fra arealer der det ikke er mulig å
dyrke mat.
Vidar Julien driver økologisk produksjon av utegris på Kirkenær i Innlandet. Han bruker grisene som jordarbeidere i kornåkeren. Der de spiser planterester og ugress, og legger igjen gjødsel som takk for maten.(Foto: Glåmdalen)
Krevende, men direktesalg gir
lønnsomhet
En
viktig faktor for mange frilandsgrisprodusenter er direktesalg. Ved å unngå
mellomledd kan produsentene oppnå langt bedre inntjening. Dette kompenserer for
de noe høyere produksjonskostnadene.
Annonse
Merkevaren
«Heldiggris» har en gryende salgssuksess gjennom nettbutikken Oda. Der har produsenten
forhåpninger om å doble omsetningen i år. Det er likevel liten tvil om at direktesalg
krever en solid innsats innen både merkevarebygging og kundefokus.
For
de fleste utegrisprodusenter handler det om å bygge lojale kunder som
verdsetter kvalitet. Og på denne måten skape en stabil etterspørsel. Ofte er
julesesongen en viktig salgsdriver. Likevel er det avgjørende å få solgt hele
dyret, ikke bare ribba. Derfor lager mange av produsentene produktpakker der
ribbe og andre deler av grisen inngår.
Grisen har et fettlag som beskytter mot kulde. I de kaldeste periodene holder dyra seg mest inne i flyttbare hytter der de er beskyttet mot vær og vind. Gulvet inne i hyttene er dekket med halm som hjelper grisene å holde seg varme og tørre.(Foto: Vidar Julien)
Dødelighet
for smågris
Utegrisprodusenter
har erfart at dødeligheten blant smågris kan reduseres betydelig gjennom
riktige tiltak. En strategi er å benytte Duroc-gris i avlsarbeidet, da denne
rasen har færre unger per kull, noe som gir sterkere og mer hardføre smågriser.
Dette har vist seg å redusere dødeligheten totalt sett. I tillegg kan en
forlenget dieperiode på opptil to og en halv måned bidra til en mer naturlig
avvenning og styrke smågrisen.
Også utformingen av grisens omgivelser spiller
en viktig rolle. Ved å legge faste plattformer under hyttene og sørge for
tilstrekkelig mengde halm, unngås farlige situasjoner hvor purka kan grave seg
ned og utilsiktet skade ungene. Erfaringer viser at slike tiltak gir gode
resultater, og etter at smågrisene flyttes ut i hyttene, er det sjelden tap.
Prioriteringer i landbruket
Frilandsgris er ikke bare et
nisjeprodukt, men en mulighet for å utvikle norsk landbruk i en retning stadig
flere bønder ønsker å satse. Med riktige prioriteringer kan vi sikre både god
dyrevelferd og et økonomisk grunnlag for bønder som vil satse på denne
driftsformen. Fordi vi trenger alle bøndene vi kan få i dette landet.
(NORSØK er en privat stiftelse som formidler kunnskap om og fremmer økologisk landbruk.)
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding på denne kronikken. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?