Skulle vi brukt potet til laksefôr, måtte vi dyrket over en million tonn.(Foto: Frank Gregersen / Nofima)
Bør laksen spise potet?
KRONIKK: Vi må sette helsen først.
Erik-JanLockForskningssjef i Nofima
Publisert
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Regjeringen har lansert et samfunnsoppdrag om bærekraftig
fôr, som har som mål at 25 prosent av ingrediensene i fiskefôr må være norske innen
2034. I dag er det 8 prosent. I tillegg skal 70 prosent av ingrediensene i
husdyrfôr være norske, opp fra 50 prosent i dag.
Det betyr at vi trenger 1 million tonn nye norske
ingredienser innen ti år. Til sammenligning dyrkes det omtrent 350.000 tonn
poteter i Norge. Vi trenger altså tre ganger det volumet.
Vi snakker om rammene
Men hvorfor skal vi ha et samfunnsoppdrag om fôr? Mesteparten
av landbruksarealet blir brukt til dyrehold eller til produksjon av dyrefôr, også
i Norge.
For å lage et mer bærekraftig matsystem kan vi selvsagt spise
mindre kjøtt, men det er enklere
å endre dyrenes matvaner enn å endre menneskenes matvaner. Det tror vi i hvert
fall.
Bellona og NCE Seafood Innovation har kommet med sine
utredninger hvor de store volumene kan komme fra. Det siste året har det vært en
rekke samlinger der folk fra industri og forskning møtes for å diskutere hvilke
ingredienser som kan oppskaleres i Norge på relativt kort tid.
Hvor de volumene
ligger og hvilke investeringer som trengs, er ofte førende i diskusjonene. Troen
på teknologi er stort. Forskningsrådet, som forvalter samfunnsoppdraget, annonserte
nylig at de nå skal i gang med å definere bærekraftig fôr.
Det er positivt at alle aktører er engasjert og viser vilje
til å få dette til.
Annonse
Vi må også snakke om laksen
Men alt dette er faktorer som viser hva det er mulig for oss
mennesker å by laksen, og hva vi har økonomisk potensiale til å gjøre lønnsomt.
Men det er ikke nødvendigvis det laksen etterspør. Laksen har allerede gått
gjennom en betydelig omstilling i kosten ved at den nå hovedsakelig spiser
plantekost.
Sammensetningen av laksefôr har endret seg vesentlig de
siste 20-30 år. Andel fiskemel og -olje har blitt redusert, og laksefôr i dag består
av 70-80 prosent planteingredienser. Denne omstillingen fant sted fordi det var
nødvendig å bruke mindre villfisk i fôret, og soya ble sett på som en
bærekraftig løsning den gang.
Endringen var ikke lett og har krevd en stor innsats fra råstoffprodusenter,
fôrprodusenter, oppdrettere og forskningsmiljøer. Mens fôret endret seg fant vi
ut at de nye råstoffene kom med nye utfordringer. Det har vi kompensert for med
nye kilder til omega-3 og tilsatt enkelte aminosyrer, vitaminer og mineraler.
Jeg var selv med på denne omstillingen og mener den var rett.
Men vi har lært, og må bruke den kunnskapen når vi nå bestemmer at fisken skal
spise norske ingredienser i stedet for brasilianske.
Dødelighetstallene vi ser i oppdrettsnæringen i dag, underbygger
at vi ikke kan fire på kravene til laksens kosthold. Den trenger tipp topp fôr
for å holde seg frisk.
‘Laks har behov for næringsstoffer og ikke ingredienser’
er et ofte brukt standpunkt i vårt fagmiljø. Og det stemmer, men bak ligger det
en forutsetning at vi kjenner til alle næringsbehovene en laks har.
Tenker vi
på et tradisjonelt fiskemel som bare en kilde til protein, kan vi bytte det ut
med et ultraprosessert plantemel med høyt proteininnhold. Men et fiskemel er
mer enn protein alene, det kommer med vitaminer og mineraler og andre stoffer
som er viktig for fiskens utvikling og helse. Noen av dem kjenner vi og kan
tilsettes fôret, mens andre stoffer vet vi liten om.
Annonse
Skal vi holde laksen frisk er det viktig at disse stoffene kommer
med fôret. Fiskemel skal vi ikke bruke mer av, men det finnes andre animalske
marine kilder som kan bidra med mer enn protein til laksens fôr.
Hva skal Norge satse på?
Eksempler er blåskjell, raudåte og krill. Til og med
animalske proteiner fra landdyr er aktuelt, slik som insekter og biprodukter fra
kylling. Og så har vi en del slakteavfall fra fiskeriene som ikke er utnyttet i
dag.
Klarer vi å få en tredjedel av de nye norske fôrråvarer fra disse bærekraftige
animalske kildene, har vi en mulighet å svare på samfunnsoppdraget bærekraftig
fôr også på vegne av laksen.
Ja til et bærekraftig liv for laksen
Selv om det er viktig å finne ingredienser som passer inn i
våre rammer for hva vi kan produsere, savner jeg fisken i diskusjonene om
bærekraftig fôr. Hvis laksen innen 2034, satt på spissen, skal spise tare og
gress må det være fordi det er bra for den. Ikke bare fordi det er bærekraftig
i våre øyne, eller fordi vi har det tilgjengelig i vårt eget skap. Et
bærekraftig liv for laksen er god helse.
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding på denne kronikken. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?