Vår konklusjon er at potensialet for matproduksjon i Oslo ikke på langt nær er utnyttet i dag.(Foto: Shutterstock / NTB)
Det er ikke bare på landet vi kan dyrke mat
KRONIKK: Det er mulig å produsere mer mat i byen. Gjennom kunnskap om dyrking og om arealene og kvalitetene de har kan vi ta vare på slike muligheter for fremtiden.
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Mat og beredskap er to ord som stadig oftere nevnes i samme
setning. Norge importerer hvert år en stor andel av kaloriene som fortæres i
landet. I en urolig verden gir dette grunn til å spørre:
Hva om import blir mer
problematisk i fremtiden?
Gamle kart viser vei
NIBIO har nylig gjennomført et prosjekt der målet var å
kartlegge potensialet for matproduksjon i Oslo. Gamle kart har vist oss arealer
som tidligere ble vurdert å være velegnet for jordbruk.
Ved å sammenligne gamle
og nye kart kan vi utforske muligheter som finnes ennå. Et areal som fortsatt
er grønt og med gammel matjord i behold vil ved behov relativt enkelt kunne tas
i bruk igjen. For areal som er blitt tildekket av asfalt eller betong og der matjordlaget
fjernet, er dette vanskeligere.
Mange byer har vært omgitt av jordbruksareal som så er blitt brukt som byggegrunn.
Vår konklusjon er at potensialet for matproduksjon i Oslo ikke
på langt nær er utnyttet i dag. I tillegg til det området som er kartlagt som
jordbruksareal, er det nesten ett tusen dekar som fanges opp av vår analyse.
Dette arealet har tidligere vært fulldyrket mark.
Selv om det har gått ut av
bruk, har det så langt unngått asfalt og betong. Med et klima og jordsmonn som i
liten grad er begrensende for vanlige norske grønnsaker for eksempel, er det gode
muligheter for mer urban dyrking. For at dette ikke skal endres i negativ
retning må denne kunnskapen innarbeides i arealplanleggingen.
Dyrkbar jord bygges fortsatt ned
Annonse
Planmyndigheter og de som bygger ned grønt areal må vite
hvilke arealer som har hvilke egenskaper. Det betyr ikke bare hvordan et areal ser
ut eller hva det brukes til i dag, men også hva det kan brukes til om det
oppstår nye behov.
Svært mange byer vokser utover. Mange byer har vært omgitt
av jordbruksareal som så er blitt brukt som byggegrunn. I ettertid har jordvern
kommet høyt på den politiske agendaen, og de siste årene har vi fått stadig
strengere krav om å unngå nedbygging.
Likevel bygges det fortsatt ned jordbruksareal
eller dyrkbar jord. Og selv om vi nå mister mindre jordbruksareal per år enn vi
gjorde tidligere, går vi fortsatt i minus.
Matjorda må vernes langsiktig
Det er ikke like vanlig å tenke jordvern innenfor
bygrensene. Men byene vokser også innover. I villastrøk bidro kjøkkenhagene
tidligere til husholdningen. Men der det tidligere var flere mål store hager er
bebyggelsen nå fortettet gjennom fradelte tomter eller tettere boformer som rekkehus
med «minihager» eller leilighetsblokker.
Hagene var spesielt viktige i dårlige tider. Det vanligste var
å dyrke grønnsaker, frukt og bær, men enkelte hadde også kaniner eller høner og
noen til og med en «villagris».
Tiden for slik sjølberging er nok forbi, men kunnskapen
om og evnen til å produsere mat vil alltid være en viktig del av et lands
beredskap.
Kunnskap kan gjenoppbygges relativt raskt ved å bruke og
dele den. Matjord derimot krever langsiktig vern.
Annonse
Ønsker du å lese mer om denne undersøkelsen finner du
rapporten her:
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding på denne kronikken. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?