POPULÆRVITENSKAP: Uren hud forårsaker mye lidelse i form av angst, arr og tårer. Mange er ikke klar over kostholdets forebyggende potensiale.
Det er på tide å gå helt bort fra den uriktige oppfatningen at kosthold ikke har noe å si for kviser, skriver innleggsforfatteren.(Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB)
EirikGarnåsHøyskolelektor ved Institutt for Helsefag, Oslo nye høyskole
Publisert
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Mantraet i hudmedisinen har
lenge vært at det ikke er noen sammenheng mellom kosthold og kviser. Forskning
de siste 25 årene har gitt ny viten, men i praksis henger gammel og mangelfull
lære fortsatt igjen.
Oppdatert kunnskap kan revolusjonere.
Triggende fødevarer
I en ny artikkel trekker jeg inn undersøkelser som viser at kviser er sjeldent eller
ikke-eksisterende blant grupper som lever og spiser på et tradisjonelt vis - fra
urfolk langt oppe i nord, til jeger-sankere i Afrika, til øybeboere i
Stillehavet.
Det er en slående kontrast til hvordan ting er i vestlige samfunn,
hvor nær sagt alle opplever å våkne til et nedslående speilbilde av røde utvekster
en eller annen gang.
Spesielt tenåringer plages. Blant ungdomsskoleelever er
kviser så utbredt at vi ser på det som en vanlig del av det å vokse opp. I
legebehandling står piller og kremer sentralt, dessverre ofte uten stor eller
varig suksess. Bivirkninger fra antibiotika og retinoider kan være alvorlige,
noe som videre understreker behovet for alternative og supplerende tiltak.
Vi har beveget oss for langt bort fra det vi er biologisk tilpasset.
Kosthold påvirker
sentrale årsaksforhold. Det er ikke det eneste som spiller en
rolle, og ikke alle vil respondere likt, men det totale potensialet er stort. To
faktorer er identifisert som spesielt viktige: melkeprotein og høyglykemiske
karbohydrater.
Det å drikke melk er en risikofaktor i seg selv, men spesielt
inntak av konsentrert myse-/wheyprotein er
uheldig. Aminosyresammensetningen har en utpreget vekstfremmende
effekt, som også gir økt talg- og kvisedannelse i huden.
Annonse
Nøkkelhormonet insulin og styringssenteret mTORC1 er i midten av puslespillet, med
overstimulering både fra proteinene og karbohydratene. Mens vi mennesker
tidligere inntok næring i form av hele matvarer, består moderne (ungdoms)kost i
stor grad av raffinerte saker.
Dette er selve kjernen i problemet: Vi har
beveget oss for langt bort fra det som har vært, og dermed det vi er biologisk
tilpasset.
Det å innta mindre meieriprodukter og prosesserte matvarer har vist positiv effekt på huden.
Gjennom nesten hele vår evolusjonshistorie var melk
forbeholdt veldig små barn, og da kun melk fra egen mor og egen art.
Proteinbarer, bakervarer og godteri fantes ikke, og dermed heller ikke den
kraftige blodsukkerøkningen og insulinutskillelsen som følger med inntak av
slike industriprodukter. Erkjennelse av dette misforholdet er essensielt for
den moderne medisinen.
Et friskere indre vises i det ytre
Det å innta mindre meieriprodukter og prosesserte
matvarer har vist positiv
effekt på huden. Som et tillegg vil det å redusere inntaket
av kunstige tilsetningsstoffer, salt, transfett og mettet fett, samt øke
nivåene av fiber, omega-3 fettsyrer, vitamin D og gunstige bakterier (for eksempel fra tradisjonelt
fermenterte grønnsaker), være spesielt aktuelt.
Totalt gir dette et kosthold som er mer farge- og
næringsrikt, fylt med blant annet grønnsaker, bær, sjømat, egg og belgvekster.
Foreldre bør involvere seg, og medisinstudenter og leger bør orienteres, for å legge
til rette for hensiktsmessig kost for kviserammede, som i mange tilfeller
allerede mistenker at maten er viktig, men ofte gjetter og stresser mye rundt
hva som kan være triggende.
En endret meny vil dempe blodsukker og insulin, bidra til
god tarmhelse, forlengende
til huden, samt motvirke betennelse, som står sentralt
i kvisedannelse. En samlet mengde forskning støtter opp om
slike tiltak, og mer kommer stadig til.
Annonse
Flere og større intervensjonsstudier
ønskes velkommen, men det er ikke noe poeng å sitte på gjerdet enn så lenge.
Det å spise riktigere vil uansett ikke gi flere kviser, så det er ikke en
risiko i så måte.
Det er på tide å gå helt bort fra den uriktige oppfatningen
at kosthold ikke har noe å si for kviser. Ernæringsforebygging bør starte
allerede tidlig i livsløpet. Fokuset bør være på å skape glede og lyst rundt
ekte mat, for dermed å etablere sunne matvaner for fremtiden. Dette vil gi økt
beskyttelse mot en rekke sykdommer og plager, deriblant uren hud.
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding på denne kronikken. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?