Melk og meieriprodukter har lange tradisjoner i vår matkultur, og bidrar med over 60 prosent av både kalsium og jod i det norske kostholdet, skriver Randi Irene Norheim i sitt tilsvar mot Tanja Kalchenko og Nina Johansen i Mat for helsen.(Foto: Gorm Kallestad / NTB)
Bare melk er melk
DEBATT: Den solide forskningen som ligger til grunn for å anbefale melk og meieriprodukter kan ikke direkte overføres til å gjelde plantebaserte produkter, bare fordi enkelte varianter tilsettes noen av de samme næringsstoffene.
Randi IreneNorheimklinisk ernæringsfysiolog, Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter
Publisert
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Helsemyndighetenes kostråd er publisert, og
jobben som ble gjort frem til lanseringen tidligere i august var omfattende.
I min kronikk 7. august uttrykte jeg bekymring
for at den foreslåtte anbefalingen for melk og meieriprodukter i utkastet til
nye kostråd var for lav til å dekke det økte kalsiumbehovet til ungdom og unge
voksne.
Derfor var det gledelig å se at ett av syv
kostråd er viet meieriproduktene, og at helsemyndighetene igjen er
krystallklare på at melk og meieriprodukter er en viktig matvaregruppe i et
norsk kosthold.
For å sikre at folk får i seg nok jod og kalsium,
anbefales det nå å innta tre porsjoner meieriprodukter hver dag, der to av tre
bør være melk, syrnet melk eller yoghurt.
Havredrikk er ikke det samme som melk
Kalchenko og Johansen ønsker imidlertid en
annen historiefortelling, og hevder at plantebaserte erstatningsdrikker kan
tilføre kostholdet det samme som råvaren melk. Dersom én setning om
plantedrikker i kostrådet om meieriprodukter nå tolkes som at melk og
havredrikk er likeverdige produkter, er det på tide med en oppklaring.
For det første er svært få plantedrikker
tilsatt alle vitaminer og mineraler man får fra melk, som kalsium, jod,
protein, riboflavin og vitamin B12. I tillegg kan heller ikke den solide
forskningen som ligger til grunn for å anbefale melk og meieriprodukter direkte
overføres til å gjelde plantebaserte produkter, bare fordi enkelte varianter
tilsettes noen av de samme næringsstoffene.
Riktignok kan en havredrikk tilsatt jod,
kalsium og vitamin B12 bidra positivt i kostholdet til de som av ulike grunner
ikke inntar melk og meieriprodukter, men det gjør ikke produktene likeverdige.
Det er dessuten svært få forbrukere som finleser ingredienslisten for å sørge
for at de får i seg alt de trenger.
Annonse
Melk og meieriprodukter har lange tradisjoner
i vår matkultur, og bidrar med over 60 prosent av både kalsium og jod i det
norske kostholdet. Dette er næringsstoffer som det finnes få andre gode kilder
til i kostholdet vårt. Dette skriver også Vitenskapskomiteen for mat og miljø
(VKM) i sin rapport Beregning og vurdering av i hvilken grad høringsutkast til nye
kostråd vil dekke behov og anbefalinger for næringsstoffer (arbeid utført i forbindelse med revidering av de norske
kostrådene).
Den nyeste oppsummerte forskningen på
meieriprodukter (Nordiske næringsstoffanbefalinger, NNR) slår fast at syrnede
meieriprodukter og meieriprodukter med mindre fett er assosiert med lavere
total- og LDL-kolesterol, og at det er sterke holdepunkter for at inntak av
meieriprodukter reduserer risiko for tykktarmskreft.
Dersom én setning om plantedrikker (...) tolkes som at melk og havredrikk er likeverdige produkter, er det på tide med en oppklaring.
De vektlegger også at et
moderat inntak av spesielt magre meieriprodukter, som del av et sunt og variert
kosthold, er assosiert med lavere risiko for å utvikle fedme og andre
vektrelaterte helseutfall.
Det finnes ingen slik oppsummert forskning som
sier det samme om plantebaserte meierierstatninger, men det unngår Kalchenko og
Johansen å nevne.
Mange av produktene som etterligner
meieriprodukter er dessuten langt dårligere ernæringsmessig, for eksempel
plantebaserte erstatninger for ost som inneholder mye stivelse og ingen
proteiner. Det kan man lese mer om i VKMs kartlegging av disse produktene fra i
tidligere i år. Konklusjonen er (vår oversettelse): Spis heller den
opprinnelige råvaren om du kan.
Feil på feil
Kalchenko og Johansen nevner flere løsrevne
påstander i sin kronikk, men akkurat når det gjelder miljøgifter er det også
greit å nevne at all mat vi spiser i ulik grad inneholder miljøgifter. Når det
er sagt; anbefalingen om et daglig inntak på tre porsjoner meieriprodukter med
mindre fett er godt under akseptabelt ukentlig nivå for dioksiner.
Annonse
De ønsker også å fremstille
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter som noen som skjuler
informasjon om melkeproduksjon. Det er en snodig konklusjon, all den tid
de selv henviser til fakta fra våre nettsider.
Det viktigste er likevel at for de fleste vil
melk og meieriprodukter fortsette å være en viktigere kilde til kalsium enn
havredrikk. Da er det fint at helsemyndighetene har gitt et enda tydeligere råd
på meieriprodukter.
Kanskje burde de vært tydeligere på at kun et fåtall
plantedrikker har et næringsinnhold tilsvarende melken, og at plantedrikk
heller ikke har den samme solide forskningen.
Randi Irene Norheim er klinisk ernæringsfysiolog og kommunikasjonsrådgiver i Melk.no. Melk.no (Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter) har som oppgave å bidra til å fremme forbruket av norsk melk og norske meieriprodukter på vegne av den norske melkebonden.
VKM (2023). Mapping of nutrients,
food additives and contaminants in plant-based and gluten-free food products
and their meat-, dairy- and gluten-containing counterparts. The Panel on Food
Additives, Flavourings, Processing Aids, Materials in Contact with Food, and Cosmetics
of the Norwegian Scientific Committee for Food and Environment. [VKM Report
2023:25]. Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM).
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?