I de nordiske kostrådene påpekes det at de som får i seg for lite melk og meieriprodukter, inkludert de som har melkeproteinallergi, står i fare for å få i seg for lite kalsium, jod og vitamin B12
(Foto: Shutterstock / NTB)
Alt animalsk er ikke nei-mat. Meieriprodukter anbefales hver dag
DEBATT: De nye nordiske kostholdsrådene støtter opp om at det er sunt å drikke melk og spise meieriprodukter hver dag både når de vurderer helse og bærekraftaspekter.
Debatten raser rundt
de reviderte nordiske kostholdsrådene (NNR) som overordnet anbefaler oss å
spise langt mer plantebasert og mindre animalsk mat. Mest fokus har anbefaling
om en drastisk reduksjon i kjøttinntaket til fordel for belgfrukter fått. Men
det blir likevel feil å si at vi oppfordres til å kutte i alt animalsk.
NNR er
tydelige på at både fisk, magre meieriprodukter og egg er anbefalte matvarer. Derfor
bør hverken leder av NNR-komiteen, Rune Blomhoff eller pressen konkludere så kategorisk
på at animalsk mat må vike for mat fra
planteriket.
Et sunt
kostholdsmønster inneholder melk
Mange har etterlyst
fokus på hva vi kan spise mer av, men i debatten hittil har vi til gode å lese
at noen nevner et av rådene vi faktisk blir oppfordret til å følge hver dag: å
drikke melk. Heller enn å ensidig sette søkelys på hva vi bør spise mindre av
bør vi inspireres til å øke inntaket av det som faktisk anbefales.
Forskningen er klar på at melk og meieriprodukter er bra for helsen.
Ellen Kathrine Ulleberg, Ph.d i matvitenskap og fagsjef i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)
De nordiske
rådene skriver tydelig at et sunt kostholdsmønster inkluderer et høyt inntak av
grønnsaker, frukt, fullkorn, fisk, meieriprodukter med lite fett og belgfrukter.
Rødt og bearbeidet kjøtt, sukkersøte drikker, sukkerholdig mat og raffinert
korn bør begrenses.
I denne sammenhengen
mener vi det er viktig å rette mer oppmerksomhet mot meieriproduktene. Forskningen
er klar på at melk og meieriprodukter er bra for helsen, og selv om
melkeproduksjon bidrar med et miljøfotavtrykk blir meieriprodukter anbefalt som
del av det daglige kostholdet. Dette skrives det mye om i NNR.
Det har vært mye
kritikk av bærekraftarbeidet i NNR. Det har blant annet blitt påpekt mangelfull
transparens når det gjelder metodikk og bruk av altfor høye internasjonale
utslippsdata fremfor lavere nordiske tall. På tross av dette er ekspertene altså enige
om at meieriproduktene bør være en del av det daglige kostholdet.
For første gang gir
NNR en mengdeanbefaling for meieriprodukter
Mens vi i Norge lenge
har hatt et kostråd fra Helsedirektoratet som anbefaler at vi spiser magre
meieriprodukter daglig, spesifisert til 3 porsjoner om
dagen, er dette første
gang de nordiske anbefalingene kommer med en mengdeanbefaling.
Med et daglig inntak
på 350-500 g kan man ifølge de nye nordiske rådene sikre anbefalt inntak
av kalsium, jod og vitamin B12 hvis man også spiser nok belgvekster, mørke
bladgrønnsaker og fisk. Dersom man spiser lite hvit fisk og mørke
bladgrønnsaker bør inntaket av meieriprodukter ligge i den øverste delen av
anbefalingen.
De nordiske
anbefalingene påpeker at de som får i seg for lite melk og meieriprodukter,
inkludert de som har melkeproteinallergi, står i fare for å få i seg for lite
kalsium, jod og vitamin B12. Disse bør være ekstra oppmerksomme på hvordan de
kan dekke behovet med annen mat. Dette er for mange ikke en enkel oppgave,
særlig hvis man samtidig skal redusere inntaket av annen animalsk mat.
Anbefalingen viser at
meieriproduktene spiller en viktig rolle i kostholdet selv om man kun får i seg
350 g hver dag (for eksempel ett glass melk og en liten yoghurt). Den øvre
delen av den nordiske anbefalte mengden, 500 g ligger tett opp mot det gjeldende
norske kostrådspesifikasjonen om 3 om dagen og vil gjøre det enda enklere å få
i seg nok jod, vitamin B12 og kalsium.
Revidering av
norske kostråd står for tur
Nå skal de fleste nordiske
landene i gang med å revidere sine egne landsspesifikke kostråd. I den
forbindelse har svenske Livsmedelsverket fått en tydelig bestilling av den svenske
regjeringen om å ta hensyn til flere perspektiv og gjøre ytterligere analyser
utover det som er gjort i NNR ved revideringen av de svenske rådene. I en tid med mye uro i verden trekkes det
frem at nasjonale forutsetninger for matproduksjon og matberedskap bør
vektlegges i dette arbeidet.
Helsedirektoratet skal
lede revideringen av de norske kostrådene frem mot våren 2024 og det er
gledelig å lese at det ifølge divisjonsdirektør Linda
Granlund også her skal tas hensyn til nasjonale forhold.
Et eksempel på en klar folkehelseutfordring i
Norge er det lave inntaket av jod blant kvinner. Når det gjelder arbeidet med
norske bærekraftvurderinger, så bør dette gjøres i samarbeid med ekspertise fra
alle relevante fagmiljø. Dette arbeidet bør vektlegge nasjonal matberedskap på
egne naturressurser, inkludere sosioøkonomiske forhold og ikke minst benytte
seg av et norsk datagrunnlag der dette finnes.
Basert på dette
stoler vi på at norske helsemyndigheter vil komme til samme konklusjon som de
nordiske anbefalingene: melk og meieriprodukter er sunt og anbefales som del av
det daglige kostholdet!
(Opplysningskontoret for meieriprodukter (melk.no) er et bransjeeid selskap som driver markedsovervåkning og -påvirkning på vegne av meieribransjen i Norge.)
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?