Tillit til nye kostråd forutsetter bruk av omforente vitenskapelige prinsipper med robust forskning til grunn. Personlige oppfatninger kan derimot ikke styre innholdet i kostråd! skriver Matprat-rådgiver Eilin Lundekvam By.
(Foto: Shutterstock / NTB)
Feil på feil om rødt kjøtt
DEBATT: Som Ydersbond, heier også Matprat på et fornuftig inntak av norsk kjøtt. Vi er også enige om at grunnlaget for kostrådsforslaget om rødt kjøtt har stor usikkerhet i seg. Dessverre stopper enigheten der.
Ydersbonds oppramsing av tall om
kjøttinntak og helserisiko er full av feilslutninger, selektiv bruk av
informasjon og mangler viktig kontekst. Vi kan heller ikke se at forskningen
gir grunnlag for NNRs urimelig lave anbefalingen om å «spise lite eller ikke
noe rødt kjøtt, og ikke overstige 350 g/uke (tilberedt vare)».
Flere faktafeil om kjøttråd
Ydersbond påstår NNRs
foreslåtte mengdeanbefaling for kjøtt er blant de høyeste i verden, og videre
at det er 20 prosent over amerikanernes råd. Det stemmer ikke.
Et anslag over NNRs helse-
og klimabaserte råd om rødt kjøtt, hvitt kjøtt og egg gir 728 g i uka (tilberedt vare) for disse
proteinkildene. Det betyr at amerikanske kostråd har hakket høyere maksanbefaling enn NNR (794
g i uka) for disse matvaregruppene – altså ikke
vesentlig lavere, slik Ydersbond hevder.
FAO gir i ny rapport oversikt over utvalgte lands
mengdeanbefalinger om kjøtt. Oversikten viser at flertallet av landene har
anbefalinger i størrelsesorden 75-100g/dag. De landene som har en
maksanbefaling for kjøtt basert på en helsemessig vurdering, dreier seg i
hovedsak om rødt kjøtt og ligger rundt 75g/dag. NNRs anbefaling om maks 50g
rødt kjøtt daglig er betydelig lavere enn i flere andre land.
Misvisende bruk av forskning
Ydersbond viser til oversiktsstudie fra 2021 om rødt
kjøtt og bearbeidet kjøtt og iskemisk hjertesykdom. Denne oversiktsstudien gjør
samme feil som NNR gjør i sitt kunnskapsgrunnlag. Det inngår studier hvor man
ikke har skilt mellom rent rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter – noe som betyr
at funnene ikke kan brukes til å si noe om helseeffekt av rent rødt
kjøtt.
Vi forstår ikke hvorfor
Ydersbond trekker frem én oversiktsstudie fra 2021 og avskriver vår referanse
til en nyere oversiktsstudie fra 2022 av forskere fra Global Burden of Disease. Denne fant
svake bevis for sammenheng mellom rent rødt kjøtt og økt risiko for iskemisk
hjertesykdom.
Forskerne skriver til og med at evidensen er så svak at nyere og
bedre forskning muligens vil avdekke at koblingen til denne sykdommen er feil. Det
er også uklart hvorfor NNR heller ikke inkluderer oversiktsstudien fra 2022 i
kunnskapsgrunnlaget sitt om kjøtt, gitt at sykdomsbyrdeanalyser fra samme
forskergruppe er del av grunnlaget.
Så referer Ydersbond til en annen oversiktsstudie om rødt kjøtt og dødelighet. På uredelig vis plukker han ut noen risikoverdier, men unnlater å ta
med konklusjonen til forfatterne: effektstørrelsene er svært små og evidensen for sammenheng mellom rent rødt kjøtt
og dødelighet er svak. Dette gjorde også NNR når de brukte den samme studien i
sitt kunnskapsgrunnlag.
Det er ikke belegg for NNRs svært konkrete og restriktive forslag om rødt kjøtt utfra helseperspektiv.
Litteraturen NNR har valgt ut som støtte for sin maksanbefaling om rødt
kjøtt gir ikke det svaret NNR har valgt å konkludere med. Mange av studiene
som de utvalgte kunnskapsoppsummeringene baserer seg på finner nemlig ikke
økning i sykdomsrisiko ved langt høyere inntak enn NNRs maksanbefaling.
Ikke grunnlag for at protein fra kjøtt er skadelig
Ydersbond har også sterke
meninger om negative helseeffekter av animalsk protein, uten faglig belegg.
Først må én faktafeil oppklares:
proteininntaket i Norge er ikke dobbelt så høyt som anbefalt. Siste nasjonale
kostholdsundersøkelse, i 2011, viste at vi i snitt får 18 prosent av
energien vår fra protein. Anbefalingen er å ligge mellom ti og tjue prosent. Nyere matforsyningstall fra
Helsedirektoratet viser at inntaket fortsatt ligger rundt dette
nivået.
To av studiene Ydersbond viser til, konkluderer ganske annerledes enn
hva han gir inntrykk av. Én studie sier at det
var svak og begrenset evidens for bedre helse av å erstatte animalske proteiner
med planteproteiner. Den andre viser ingen sammenheng mellom animalsk protein og økt
dødelighet.
Helheten av kosthold og livsstil er viktigst
Det er fint at Ydersbond
erkjenner at “grunnlaget for kostrådet om kjøtt har mye usikkerhet”. Denne
påstanden, i motsetning til mye annet han sier, har god støtte i forskningen.
Den tidligere nevnte
oversiktsstudien fra 2022 vurderte
kvaliteten på kunnskapsgrunnlaget om helseutfall knyttet til rent rødt kjøtt,
og avdekket at det er svake og manglende bevis for noen sammenheng. Forfatternes
konklusjon er at forskningen er utilstrekkelig for å gi sterke anbefalinger, og
at det trengs mer solid forskning for å forstå og kvantifisere sammenhenger
mellom rent rødt kjøtt og helse.
Men vi vet at rødt kjøtt er rikt
på flere viktige næringsstoffer og at det er del av et sunt og variert
kosthold.
Videre vet vi fra observasjonsstudier
at de som spiser mest rødt kjøtt ofte også spiser mindre grønt, fullkorn, fisk
og hvitt kjøtt, har høyere kroppsvekt, røyker mer, trener mindre og har høyere
forbruk av sukker og alkohol. Slike faktorer forsøker man vanligvis å statistisk
justere for. Men når livsstilen er så forskjellig, blir det svært vanskelig, om
ikke umulig å justere fullstendig for den kumulative effekten av dem.
Og som Ydersbond også
viser til, er det snakk om små risikostørrelser. Dette gjør det enda mer
utfordrende å avgjøre om observerte assossiasjoner faktisk er reelle
årsakssammenhenger.
World Cancer Research Fund påpeker at det i økende grad virker usannsynlig
at enkeltmatvarer i seg selv er viktige faktorer i å forårsake eller beskytte
mot kreft. De uttaler at det trolig heller er ulike kostholdsmønstre og fysisk
aktivitet i kombinasjon som i større eller mindre grad påvirker kreftrisiko og
risiko for andre ikke-smittsomme sykdommer.
Kostråd må baseres på robust
forskning
Når Ydersbond fronter en
anbefaling som er vitenskapelig falsifiserbar ser vi oss nødt til å ta til
orde. Det er ikke belegg for NNRs svært konkrete og restriktive forslag om rødt
kjøtt utfra helseperspektiv.
Tillit til nye råd forutsetter
bruk av omforente vitenskapelige prinsipper med robust forskning til grunn.
Personlige oppfatninger kan derimot ikke styre innholdet i kostråd!
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?