Kostrådene: Divisjonsdirektør for matproduksjon og samfunn, Audun Korsæth, er kritisk til kunnskapsoppsummering fra Helsedirektoratet.(Foto: Marte Dæhlen / forskning.no)
Kostrådene: Helsedirektoratet skriver mangelfullt om matproduksjonens påvirkning på klima og miljø
DEBATT: Matproduksjon er for komplekst til å dra enkle konklusjoner, skriver forsker og divisjonsdirektør i NIBIO, Audun Korsæth.
AudunKorsæthDivisjonsdirektør ved Divisjon for Matproduksjon og samfunn, NIBIO
Publisert
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Som
et tillegg til de nasjonale kostrådene, ba Helse- og omsorgsdepartementet Helsedirektoratet
om å lage en kunnskapsoppsummering om matproduksjonens klima- og
miljøpåvirkning. Leveransen er svært mangelfull og inneholder flere
feilslutninger.
Både før
og etter at kostrådene ble lansert under Arendalsuka, har det kommet en del
kritikk av det ernæringsmessige grunnlaget. Tilleggsrapporten med tittelen «Gode
valg for klima og miljø innen kostrådene», som ble skrevet i samarbeid med
Miljødirektoratet, har fått mindre oppmerksomhet. Her er det også mye å ta tak
i.
Mangelfullt, tilfeldig, ubegrunnet og usystematisk
Relevante
forskningsresultater er utelatt. Når
det utvikles et kunnskapsgrunnlag, bør en kunne forvente at all relevant
kunnskap om aktuelt tema sammenstilles. Det finnes mye tilgjengelig forskning
som beskriver hvordan norsk matproduksjon påvirker klima og miljø, noe vi i
liten grad ser spor av i rapporten.
Valget
av miljøvariabler virker tilfeldig. Omtalen
av klima- og miljøpåvirkning knyttet til produksjonen av ulike matvaregrupper er
dessuten usystematisk. Det foreligger ingen begrunnelse for utvalget av
miljøvariabler, og disse berøres ikke gjennomgående for alle matvaregrupper. For
noen grupper omtales kun klimagassutslipp knyttet til produksjonen.
Svarer ikke på bestillingen
Klimaeffekter
er vektet tungt, men var det bestillingen? At klimaeffekter til dels beskrives alene uten at
andre miljøvariabler nevnes, tyder på at klima tillegges stor vekt i denne
kunnskapsoppsummeringen. Den skriftlige bestillingen fra HOD gir imidlertid
ikke grunn til en slik vekting.
Annonse
Konklusjoner
henger ikke sammen med begrunnelsen.
Det konkluderes med at økt forbruk av alle vegetabilene, samt fisk, sjømat og
plantedrikker er gunstig for klima og miljø, mens forbruket av rødt
kjøtt og fete meieriprodukter ikke er det.
Dette henger ikke sammen med
direktoratenes egen omtale av miljøeffekter. De trekker kun fram negative
miljøeffekter som kan følge med produksjon av korn, potet og grønnsaker, mens
det for drøvtyggerproduksjonene kun trekkes fram positive bidrag.
Ost
og smør versus melk og yoghurt – en merkelig sammenligning. Det argumenteres med at fete
meieriprodukter har større klimagassutslipp enn melk og yoghurt, siden det går
med flere liter melk til å produsere osten og smøret.
Kuer produserer ikke lettmelk
For det første gir det
liten mening å sammenligne produkter med helt ulikt innhold av vann og
næringsstoffer. For det andre gjenstår det fortsatt å avle fram ei ku som
produserer lettmelk. Enn så lenge er det klimamessig smart å utnytte alle
melkas fraksjoner, både karbohydrater, protein og fett.
Plantebaserte
drikker har ikke lavere klimagassutslipp enn melk. Påstanden om at plantebaserte drikker
som havre-, soya- og mandelprodukter har lavere klima- og miljøpåvirkning enn
kumelk er udokumentert.
Forskningsartikkelen det henvises til inneholder bare
tall for soyaproduktet, og de viser dessuten at klimagassutslipp knyttet til
produksjonen av dette ikke er lavere enn publiserte utslippstall for melk
produsert i Norden.
Enkle konklusjoner
Annonse
Stor
kompleksitet gir et dårlig grunnlag for enkle konklusjoner. Matproduksjonens klima- og miljøeffekter
på omgivelsene er av både fysisk, kjemisk og biologisk art. Systemet er meget komplekst,
med blant annet ulike produksjonsmetoder og prosesseringsløsninger både mellom og
innenfor matvaregruppene.
I tillegg kommer store, naturlige variasjoner i
sentrale drivere som jordsmonn, værforhold og topografi. Og da har vi ikke en
gang berørt økonomiske og sosiale forhold. Matproduksjonens kompleksitet gjør
det vanskelig å dra enkle konklusjoner.
Fakta om forslag til «Kostråd for god helse og gode liv»
Forslaget til nye nasjonale kostråd ble presentert 22. mars. Den endelige versjonen ble presentert under Arendalsuka 15. august. Kostrådene er myntet på den generelle befolkningen fra to år. Rådene veileder også arbeid med kosthold i barnehage, skole, dagtilbud, bo- og behandlingssentre, helsetjenesten og i Forsvaret:
1. Ha et variert kosthold, velg mest mat fra planteriket, og spis med glede.
2. Frukt eller grønnsaker bør være en del av alle måltider.
3. La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag.
4. Fisk og sjømat, bønner og linser og rent kjøtt er gode kilder til protein – varier blant disse. Velg lite rødt kjøtt og minst mulig bearbeidet kjøtt.
5. Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett.
6. Mat og drikke med mye salt, sukker eller mettet fett bør begrenses.
7. Drikk vann!
Kostrådene skal bidra til å fremme folkehelsen og forebygge utvikling av kroniske sykdommer.
Et usunt kosthold er blant de viktigste risikofaktorene for sykdom og for tidlig død.
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?