Mange ungdom spiser litt mandler og brokkoli, men det er høyst urealistisk å få de til å spise sardiner med bein, skriver kronikkforfatteren.(Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB)
Nye kostråd kan bli et benskjørhets-eksperiment
KRONIKK: Nylig økte de norske anbefalingene for kalsium, særlig for ungdom. Da er det overraskende at forslaget til nye norske kostråd ligger an til å redusere anbefalingen for den matvaregruppen som bidrar med mest kalsium, nemlig meieriproduktene.
Randi IreneNorheimklinisk ernæringsfysiolog, Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter
Publisert
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Kostholdsundersøkelsen Ungkost 3, som
ble gjennomført i 2015, viste at gjennomsnittlig inntak av kalsium for ungdommer
lå tett opp mot anbefalingen.
Imidlertid trakk guttene opp nivået markant, noe
som viser at det ikke alltid er smart å bruke gjennomsnittstall for å se om
flesteparten får i seg nok. Jentene som da gikk i 8. klasse, fikk kun i seg
rundt 750 milligram kalsium daglig, altså godt under anbefalingen på 900 milligram.
Det var
også store sprik innad i gruppen, som betyr at flere fikk i seg mer, mens andre
var langt under anbefalt nivå.
Gapet mellom inntak og anbefalinger kan ha økt
Kalsiumsanbefalingene har økt siden den gang til 1150 milligram for de mellom 11 og 17 år. Gapet har altså økt ytterligere
dersom de unge fortsatt spiser omtrent som i 2015.
Unges kalsiuminntak kan selvsagt ha
bedret seg siden forrige Ungkost-undersøkelse for ni år siden, men det er
usannsynlig. Vi vet av landsrepresentative undersøkelser at melkeinntaket blant
unge har gått ned de siste årene, og vi vet også at melken er en av de største
kalsiumkildene i norsk kosthold.
Ungdom drikker mye energidrikk og vann
I verken energidrikk eller vann er det
kalsium. Dette er to ting vi vet unge drikker mye av. Når melkeinntaket går
ned, er vi avhengig av andre kilder til kalsium, som ost og yoghurt.
Annonse
Men om vi
skal følge kostrådene, og redusere noe på inntaket av meieriprodukter, må vi øke
inntaket av andre matvarer med kalsium. Da må unge spise mer brokkoli,
grønnkål, mandler, sardiner med bein og drikke mer plantedrikk tilsatt kalsium.
Mange ungdom spiser litt mandler og
brokkoli, men det er høyst urealistisk å få de til å
spise sardiner med bein. Usannsynlig er det også at ungdom vil klare å spise
den mengden brokkoli, ei nok av andre grønne bladgrønnsaker og mandler, som skal
til for å fylle det daglige kalsiumbehovet.
Satt i perspektiv gir én neve
mandler og ett kilo brokkoli omtrent like mye kalsium som ett glass melk og ei
brødskive med gulost.
Med de nye næringsstoffanbefalingene
bør flere få øynene opp for hva de bør spise for å få seg nok. Spiser ungdom
slik de gjorde i 2015 ser det dessverre dystert ut for enkelte.
Noen får
faktisk bare i seg halvparten av det de ser ut til å trenge. Dette gjelder
særlig unge jenter, og enda verre er det for unge jenter med foreldre som er
lavt utdannet, viser undersøkelser.
Fra tidlig pubertet frem til fylte 25
år står mulighetens vindu vidt åpent, det er da skjelettet er mest mottakelig
for å bygge sterke bein og da trengs kalsium. Derfor har man i denne perioden
en høyere anbefaling av kalsium enn voksne over 25 år.
Hvem kan snu trenden?
Annonse
Men om man ikke får nok kalsium, så
optimaliseres ikke skjelettbyggingen og mange opplever lav bentetthet fra
tidlig alder. Hva kan gjøres for å snu denne trenden? Og hvem har ansvaret for
å gi tilstrekkelig informasjon som når ut til både ungdom og foreldre?
Det er ikke mye informasjon om kosthold
gjennom helsetjenesten på skolen, og det er få kommuner som har tilgjengelig
ekspertise til å veilede barn og unge innen tematikken.
De nye kostrådene som står på trappene
bør derfor tydelig differensiere rådene de gir til voksne og et voksende barn,
for disse to gruppene er ikke én alen av samme stykke, rent behovsmessig.
Å
redusere det nåværende rådet om melk og meieriprodukter fra tre porsjoner om
dagen til 2-3 daglige porsjoner, som er forslaget fra høringene til kostrådene,
er i hvert fall ikke riktig vei å gå.
Eller enda verre: to om dagen, noe tyske
kostholdsråd som nylig er lansert har landet på. Da kan tyskerne være glade for
at de har kalsium i drikkevannet sitt, noe vi i Norge ikke har.
Danmark økte anbefalingene
Heldigvis har Helsedirektoratet
tidligere uttalt at dette ikke er å regne som en maksgrense og de kan bli enda
tydeligere på at grupper i befolkningen, som ungdom, bør få i seg mer enn
andre. Se til Danmark der de i midten av juni økte anbefalingene for meieriprodukter
for de mellom 11 og 17 år.
Skal vi unngå å sette den norske
befolkningen på et eksperiment om benskjørhet, er tiden inne for å lande på
riktig side av kalsiumanbefalingene, slik at vi får satt
næringsstoffanbefalingene som base for kostrådene!
Annonse
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding på denne kronikken. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?