forskning.no-bloggen gir deg mange ulike temaer innen fag og forskning.

De mest populære bloggene i året som gikk

forskning.no har mange spennende bloggere. Her er innleggene som ble mest lest i 2020.

forskning.no har mange gjestebloggere. Det er forskere og fagfolk som skriver om sine felt og studier. Temaene varierer stort. Her er de mest leste blogginnleggene fra 2020:

Ikke snakk om psykisk helse

Det er allment akseptert at vi må snakke mer om psykisk helse og at vi trenger mer kunnskap. Janne Lund fra Universitetet i Agder er ikke sikker på dette. «Jeg vet jammen meg ikke om vi trenger å vite mer. Vi trenger hvert fall ikke snakke mer om unge jenter i media,» skriver hun i det mest leste innlegget.

Stines historie

Marte Myhre Reigstad er fødselslege. Hun ville vite mer om de fødende kvinnene etter at de drar fra sykehuset. Derfor tok hun kontakt med Stine, som delte sine erfaringer i det nest mest leste blogginnlegget i 2020.

Å føde med epidural

Det tredje mest leste innlegget handler også om fødsel, men denne gangen om epidural. I dag får halvparten av fødende kvinner i Norge smertelindring med epidural. Hva betyr dette for fødselsopplevelsen? Og for kvinnehelsen etter fødselen? Der skriver Silje E. Reme og Leiv Arne Rosseland i Forskningssykehuset - en blogg fra Oslo universitetssykehus.

Hvor bra er halsbånd?

Åtte halsbånd til hund ble testet i et forskningsprosjekt. Hva skjer med nakken til hunden når den drar i båndet eller om eieren rykker i det? Emma Mary Garlant har bloggen Hun om hund og forteller om resultatene fra halsbåndstudien i det fjerde mest leste innlegget i året som gikk.

Farlig sepsis

Sepsis oppstår når kroppens immunforsvar overreagerer på en infeksjon. Sepsis er vanskelig å behandle, det kan skje for hvem som helst og i mange typer infeksjon, som lungebetennelse, infeksjon i urinveiene, tarmen eller huden. I det femte mest leste innlegget gir forskere fra NTNU oss en innføring i sykdommen.

Høyt trykk på gamle pålegg

Gamle, gode pålegg som makrell i tomat, blir også forsket på. Hvordan kan kvaliteten og holdbarheten bli bedre, samtidig som bakteriene bekjempes? Jan Thomas Rosnes og Tone Mari Rode er sjømatsforskere ved Nofima. De skriver om hvordan veldig høyt trykk kan gjøre maten bedre.

La humla være i fred

Vi har lært at vi må ta vare på insektene. De er under press når leveområdene deres blir mindre. Men hvordan kan vi hjelpe dem best mulig? La humlene være i fred, skriver insektsforsker Anne Sverdrup-Thygeson fra NMBU i innlegget på sjuende plass.

Klima

Terje Wahl fra Norsk Romsenter er en av de som har blogget lengst på forskning.no. Han har skrevet om vær og klima. Nå har han tatt en pause, men innlegget hans om global temperatur, havnivået og klimaet ble godt lest. Det ble også hans oppsummering av 2019.

Ukjente skapninger

Bodil Bluhm fra UiT og prosjektet «Arven etter Nansen» presenterer skapninger du aldri har sett før i det niende mest leste blogginnlegget i 2020. Her ser du bilder av havedderkopper, tanglopper, blekksprut og halekrepser.

Belønning eller straff?

På tiendeplass handler det igjen om hund, men denne gangen om hvordan du skal trene opp dyret, ifølge forskning. Emma Mary Garlant skriver at det kan gjøres med utgangspunkt i belønning eller straff.

Takk til alle bloggerne, som deler sin kunnskap med oss. Så ønsker vi lesere og bloggere godt nytt år og velkommen tilbake i det nye året.

Powered by Labrador CMS