Ved å anerkjenne arbeidets betydning for psykisk helse og integrere dette i helseutdanningene og helsetjenestene, kan vi bidra til et mer inkluderende samfunn, skriver kronikkforfatteren.

Arbeid kan være nøkkelen til bedre psykisk helse

KRONIKK: Arbeid er sentralt for psykisk helse, men blir ofte oversett i behandling. Å fokusere på arbeid i utdanning av helsepersonell kan bidra til raskere bedring og forhindre utenforskap for pasienter med psykiske plager, mener psykolog  Jenny Rinde Johansen.

Publisert

Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Arbeid spiller en stor rolle i livene våre, ikke bare som en kilde til god økonomi for samfunnet og egen lommebok, men også som en sentral del av vår identitet og psykiske helse.

Gjennom min praksis og erfaring som nyutdannet psykolog i spesialisthelsetjenesten, har jeg sett hvor viktig det er å inkludere arbeid som et tema i behandling av psykiske plager. Når arbeid får oppmerksomhet i terapi, helseutdanninger og helsetjenesten, kan det bidra til raskere bedring og forhindre langvarig utenforskap.

For personer med psykiske plager kan arbeid gi struktur og rutine i hverdagen.

Jo lengre man er borte fra arbeidslivet, desto vanskeligere kan det være å komme tilbake.

Å stå utenfor arbeidslivet kan derimot forverre symptomer som isolasjon og lav selvfølelse. Mange vil oppleve at det å være i arbeid, til tross for psykiske utfordringer, kan bidra til raskere bedring. Jo lengre man er borte fra arbeidslivet, desto vanskeligere kan det være å komme tilbake.

Viktig å snakke tidlig om arbeid 

Ved å snakke om arbeid tidlig i behandlingen av pasienter, kan vi forebygge at flere – særlig unge – faller utenfor utdanning og arbeidsliv. Når helsepersonell forstår hvordan arbeid påvirker psykisk helse, kan de bedre støtte pasienter som er sykemeldte eller står i fare for å bli det.

Manglende fokus i utdanningene

Selv om jeg har fått mye nyttig kunnskap gjennom min utdanning, savner jeg et sterkere fokus på arbeidets betydning i behandling. Dersom helseutdanningene vektla sammenhengen mellom arbeid og psykisk helse, ville nyutdannet helsepersonell være bedre rustet til å møte pasienter som er sykemeldte. Å forstå rettigheter og tilrettelegging for sykemeldte er avgjørende i møte med denne gruppen.

Å håndtere sykemelding og stigma

Noen pasienter opplever skam over å være sykemeldt, spesielt hvis de føler at kollegene ikke forstår deres usynlige psykiske plager. Dette kan gjøre det vanskeligere å komme tilbake i arbeid. Hvis pasienter blir trygge på at arbeid kan bidra til raskere bedring, kan sykemeldingsperioden i mange tilfeller graderes, noe som vil gjøre overgangen tilbake til jobb lettere.

For at dette skal fungere, må vi også rette tiltak mot kollegene og lederne til den sykemeldte. På denne måten kan den sykemeldte føle seg inkludert, noe som i seg selv kan virke forebyggende.

Arbeidets rolle i livet

Livets mange faser kan påvirke vår psykiske helse og arbeidsevne. Ved å rette et større fokus mot hvordan livshendelser påvirker arbeidssituasjonen, kan helsetjenestene bli mer målrettede. Det å hjelpe pasienter med å navigere gjennom utfordringer, samtidig som de opprettholder sin arbeidsevne, er en viktig del av å fremme helhetlig helse og trivsel.

Veien videre

For å sikre at samfunnet er godt rustet til å håndtere utfordringene knyttet til arbeid og psykisk helse, må arbeidets betydning få større plass i helseutdanninger. Dette vil gi bedre støtte til personer med psykiske utfordringer, redusere stigma, og fremme raskere reintegrering i arbeidslivet.

Ved å anerkjenne arbeidets betydning for psykisk helse og integrere dette i helseutdanningene og helsetjenestene, kan vi bidra til et mer inkluderende samfunn. Dette kan ha en forebyggende effekt i seg selv.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på denne kronikken. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?

 

Powered by Labrador CMS