Godteri og brus bør ikke være naturlige innslag på idrettsarrangementer for barn og unge, skriver kronikkforfatterne.

Barn trenger ikke barer, geler og sportsdrikker

KRONIKK: Vi ønsker å slå et slag for sunn matglede, og ser med bekymring på et kunstig og delvis industriskapt behov for ultraprosesserte produkter.

Publisert

Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I det siste har det vært flere saker i media angående kosthold og idrett. Et høyt inntak av sukkerholdige produkter som sportsbarer, -geler, -drikker og godteri, både under og etter trening og konkurranse, er tilsynelatende en stigende trend i enkelte idrettsmiljø.

Som munnhelsepersonell ser vi på denne trenden som urovekkende. 

Munnhelse, skader og dårligere livskvalitet

Trener du mye vil ikke sukker gjøre deg overvektig, men helse er så mye mer enn vekt. Uavhengig av hvor slank og godt trent man er, vil et kosthold med hyppig sukkerinntak bidra til å endre mikrofloraen i munnhulen. Et direkte resultat av dette vil være økt risiko for karies og tannkjøttsykdommer.

De aller fleste barn trenger ikke barer, geler og sportsdrikker i matpakken til cuper og stevner

Endret mikroflora og infeksjoner i munnen kan også bidra til redusert oksygenopptak i vevene, økt skaderisiko og dårligere restitusjon og konsentrasjon. Påfølgende smerter i munnhulen kan i sin tur påvirke tilstedeværelse og kvalitet ved trening og konkurranser, ernæring, søvn og livskvalitet.

Noen få unntak

I noen tilfeller kan allikevel et kosthold rikt på «tomme kalorier» i perioder være nødvendig. Dette kan for eksempel gjelde personer med relativ energimangel i idrett (relative energy defficiancy in sports – forkortet REDs) som sliter med å få i seg nok energi gjennom mat.

REDs er en tilstand der kroppen får for lite energi i forhold til behovet. Dette kan gi en rekke alvorlige konsekvenser. Behandling av REDs foregår ved å rette opp balansen mellom energiinntak og energiforbruk, for eksempel gjennom å øke inntak av energitett mat som sjokolade og sukkertøy.

I slike tilfeller er det ekstra viktig at ulike helseprofesjoner jobber sammen for å støtte opp om utøveren, slik at man ikke uforvarende skaper nye problemer som med god veiledning og riktige metoder lett kan forebygges.

Det er svært viktig at personer med REDs som følger et slikt kosthold også får tett oppfølgning av munnhelsepersonell. Tannpleier eller tannlege kan hjelpe til med å finne løsninger for å forebygge skade og sykdom i munnhulen.

Viktig med variert kosthold

Det er viktig å merke seg at for treningsglade mennesker som ikke lider av REDs eller lav energitilgjengelighet, er det beste å velge et variert kosthold med næringsrike matvarer tilpasset den enkeltes energibehov.

Vi ønsker å slå et slag for sunn matglede, og ser med bekymring på et kunstig og delvis industriskapt behov for ultraprosesserte produkter. Disse produktene har høyt innhold av sukker og ofte lav pH, gjerne markedsført som gunstige for prestasjon, ytelse og restitusjon. Spesielt gjelder dette barn og ungdom.

Foreldrene må på banen

De aller fleste barn trenger ikke barer, geler og sportsdrikker i matpakken til cuper og stevner. Godteri og brus bør ikke være naturlige innslag på idrettsarrangementer for barn og unge. Her kan foreldre og øvrig støtteapparat bidra til å danne livslange, gode vaner som legger til rette for matglede, aktivitet, helse og god livskvalitet.

REDs er alvorlig for de det gjelder, og disse skal vi ta godt vare på i faglig sterke team. For alle andre er det et større problem at brus er blitt en dagligvare, og at godteri assosieres med sunnhet.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på denne kronikken. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?

Powered by Labrador CMS