Godteri og brus bør ikke være naturlige innslag på idrettsarrangementer for barn og unge, skriver kronikkforfatterne.(Foto: Terje Pedersen, NTB)
Barn trenger ikke barer, geler og sportsdrikker
KRONIKK: Vi ønsker å slå et slag for sunn matglede, og ser med bekymring på et kunstig og delvis industriskapt behov for ultraprosesserte produkter.
Randi KrogEftedalTannlege og forsker ved Kompetansesenteret Tannhelse Midt
Julie Marie HaabethBroxTannlege og stipendiat ved Det odontologisk fakultet, Uio
Publisert
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
I det siste har det vært flere saker i media angående
kosthold og idrett. Et høyt inntak av sukkerholdige produkter som sportsbarer,
-geler, -drikker og godteri, både under og etter trening og konkurranse, er tilsynelatende
en stigende trend i enkelte idrettsmiljø.
Som munnhelsepersonell ser vi på denne trenden som
urovekkende.
Munnhelse, skader og dårligere livskvalitet
Trener du mye vil ikke sukker gjøre deg overvektig, men helse er
så mye mer enn vekt. Uavhengig av hvor slank og godt trent man er, vil et
kosthold med hyppig sukkerinntak bidra til å endre mikrofloraen i munnhulen. Et
direkte resultat av dette vil være økt risiko for karies og tannkjøttsykdommer.
De aller fleste barn trenger ikke barer, geler og sportsdrikker i matpakken til cuper og stevner
Endret mikroflora og infeksjoner i munnen kan også bidra
til redusert oksygenopptak i vevene, økt skaderisiko og dårligere restitusjon
og konsentrasjon. Påfølgende smerter i munnhulen kan i sin tur påvirke
tilstedeværelse og kvalitet ved trening og konkurranser, ernæring, søvn og
livskvalitet.
Noen få unntak
I noen tilfeller kan allikevel et kosthold rikt på «tomme
kalorier» i perioder være nødvendig. Dette kan for eksempel gjelde personer med
relativ energimangel i idrett (relative energy defficiancy in sports – forkortet REDs) som sliter med å få i seg nok energi gjennom mat.
REDs er en tilstand der kroppen får for lite energi i
forhold til behovet. Dette kan gi en rekke alvorlige konsekvenser. Behandling
av REDs foregår ved å rette opp balansen mellom energiinntak og energiforbruk, for
eksempel gjennom å øke inntak av energitett mat som sjokolade og sukkertøy.
Annonse
I slike tilfeller er det ekstra viktig at ulike
helseprofesjoner jobber sammen for å støtte opp om utøveren, slik at man ikke
uforvarende skaper nye problemer som med god veiledning og riktige metoder lett
kan forebygges.
Det er svært viktig at personer med REDs som følger et slikt
kosthold også får tett oppfølgning av munnhelsepersonell. Tannpleier eller
tannlege kan hjelpe til med å finne løsninger for å forebygge skade og sykdom i
munnhulen.
Viktig med variert kosthold
Det er viktig å merke seg at for treningsglade mennesker som
ikke lider av REDs eller lav energitilgjengelighet, er det beste å velge et variert
kosthold med næringsrike matvarer tilpasset den enkeltes energibehov.
Vi ønsker å slå et slag for sunn matglede, og ser med
bekymring på et kunstig og delvis industriskapt behov for ultraprosesserte produkter. Disse produktene har høyt innhold av sukker og ofte lav pH, gjerne markedsført som gunstige for
prestasjon, ytelse og restitusjon. Spesielt gjelder dette barn og ungdom.
Foreldrene må på banen
De aller fleste barn trenger ikke barer, geler og
sportsdrikker i matpakken til cuper og stevner. Godteri og brus bør ikke være naturlige innslag på idrettsarrangementer for barn og unge. Her kan foreldre og
øvrig støtteapparat bidra til å danne livslange, gode vaner som legger til
rette for matglede, aktivitet, helse og god livskvalitet.
REDs er alvorlig for de det gjelder, og disse skal vi ta
godt vare på i faglig sterke team. For alle andre er det et større problem at brus
er blitt en dagligvare, og at godteri assosieres med sunnhet.
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding på denne kronikken. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?