I løpet av et år spiser vi i snitt to appelsiner hver måned, men i påskeuken spiser vi seks appelsiner hver, skriver forbruksforsker Annerchen Bahr Bugge.(Foto: Lise Åserud / NTB)
Dette er påskens mest populære delikatesser, retter og matritualer
KRONIKK:Påskens mat og delikatesser er formet av gamle tradisjoner og spiller en viktig rolle i dagens feiring.
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Påsken er en av årets mest kjærkomne høytider, og mange nordmenn tilbringer påskeuken på hytta langs kysten eller i fjellet.
Påske er riktignok en kristen feiring av Jesu oppstandelse, men markeres med både religiøse og sekulære tradisjoner. Selv om
påsketradisjonene ikke er like sterke som juletradisjonene, har påsken sine
unike mattradisjoner og ritualer. Disse er påvirket av religion, kommersielle
aktører, og utenlandske skikker.
I denne artikkelen utforsker vi de mest
populære delikatessene, rettene og matritualene som preger påskeuken, samt
deres opprinnelse og utvikling.
God mat og gode måltider på hytta
Det finnes omtrent 450 000 hytter i
Norge. En Sifo-undersøkelse fra 2023 viste at over halvparten av befolkningen
tilbrakte tid på en hytte minst én gang i året, fordelt likt mellom fjell- og
kysthytter.
For mange er skigåing er en viktig del av hytteturen på "påskefjellet".(Foto: Gorm Kallestad / NTB)
Av de i snitt 60 dagene folk tilbringer på hytta årlig, faller
mange i påskeuken. Seks av ti anslo at de tilbrakte minst fem dager på hytta i
mars-april.
Å nyte gode måltider er en viktig
del av hyttelivet. 60 prosent svarte at dette var en vanlig aktivitet på hytta.
Sosialt samvær og «hyttekos» var også populært, med 80 prosent som oppga dette
som vanlig. Friluftsliv og turgåing toppet listen, med 81 prosent som drev med
disse aktivitetene
Påskelammets symbolikk
Annonse
Salget av lam øker betydelig i
påsken. Nordmenn kjøper nesten tre ganger så mye lammestek i påskemåneden som i
en vanlig måned. I en undersøkelse fra 2023 oppga 30 prosent at lammekjøtt var
en del av deres påsketradisjon, hvor lammestek eller lammelår var de mest
populære rettene.
I andre Mosebok kan vi lese om
hvordan påsken innstiftes som et minnemåltid for å minne om israelittenes
befrielse fra fangenskap. På den skjebnesvangre natten merket de sine dørkarmer
med påskelammets blod, så Jahve, som brakte død til Egypts førstefødte, ville
gå forbi.
«Pesach», det hebraiske ordet for påske, betyr nettopp å gå forbi.
Påskens minnemåltid består av et
helstekt lam, usyret brød og bitre urter, og hver del har en symbolsk
betydning. Lammet refererer til blodet som frelste israelittene fra døden, og
det usyrede brødet spises fordi israelittene måtte forlate Egypt i all hast,
uten tid til å la brødet heve. De bitre urtene spises for å minnes de bitre
årene i fangenskap. Måltidet skal spises i all hast.
Et minne om Moses
Påskebrød er en sterk tradisjon i
mange land, med varierende former, innhold og ritualer. I flere sør-europeiske
land pyntes bordet med dekorerte brød, i England serveres rosinfylte korsboller
på langfredag, og i gresk påskebrød er det hele egg.
I 2020 utlyste
Opplysningskontoret for brød og korn en konkurranse om Norges beste påskebrød,
og blant de 80 innsendte oppskriftene ble disippelbrød kåret til vinner. Dette
brytebrødet er inspirert av Jesu siste måltid med disiplene på skjærtorsdag.
Matzah spises under jødenes
påskefeiring. Det er et usyret brød laget av mel og vann, som bakes på under 18
minutter og ligner et flatbrød. Ifølge Bibelen rakk ikke kvinnene å vente på at
brødet skulle heve før flukten fra Egypt.
Annonse
Den jødiske påsken varer i åtte
dager, og i denne perioden er matzah det eneste brødet som kan spises for å
minnes at Moses førte israelittene ut av fangenskapet i Egypt.
Barnas høydepunkt
I påskehøytiden dobles forbruket av
egg i Norge. Vi spiser cirka 26 millioner egg i løpet av de fem påskedagene fra
skjærtorsdag til 2. påskedag, noe som tilsvarer ett egg per nordmann hver dag.
Kokte egg spist med skje er den klare favoritten, tett fulgt av eggerøre,
hardkokte egg som pålegg, og egg med bacon. Hjemmebakte kaker og vafler
rangerer også høyt, muligens fordi mange egg tømmes for dekorering.
Den eldste
metoden for dekorering er å farge eggeskallene i et fargebad.
Servering av egg om morgenen på
påskedagen ble en populær skikk fra tidlig 1900-tallet, spesielt blant de mer
velstående. Dette hang sammen med at hønene begynte å verpe igjen etter
vinteren, og påsken markerte slutten på fasteperioden, noe som førte til økt
forbruk av egg og eggprodukter.
Påskeegget er en viktig del av
dagens påskefeiring, spesielt for barn. Mange familier arrangerer
påskeegg-jakt, hvor barna leter etter gjemte egg fylt med godteri. Det er
vanlig å fortelle barna at påskeharen har lagt ut eggene.
Annonse
Denne tradisjonen,
som har røtter tilbake til 1600-tallet i Tyskland, spredte seg til Norge på
slutten av 1800-tallet. Skikken ble raskt populær da leke- og
godteriprodusenter oppdaget det kommersielle potensialet i å produsere og selge
påskeharer og egg.
Startskuddet for grill- og utesesongen
Å samles rundt bålet og grille
pølser har blitt en viktig del av påskefeiringen, og salget av grillpølser øker
betydelig i påskeuken. Grillpølser er enkle å tilberede over bål eller på en
engangsgrill, og de passer perfekt til utendørs måltider.
Påsken markerer
starten på grillsesongen for mange, og grilling er en populær aktivitet.
Den første utepilsen inntas gjerne rundt påsketider og symboliserer at vinteren er over og at varmere tider er på vei(Foto: Torstein Bøe / NTB)
Grilling ble populært i Norge på
1960-tallet. I 1959 oversatte Thaulow den svenske Grillboken til norsk, og
fremhevet at utegrillen, med sitt preg av opprinnelighet og friluftsliv,
appellerte til nordmenn.
Den lille kontakten med naturen gjorde tilberedningen
av maten til en hyggestund. Tall fra Norske Spisefakta viser at seks av ti
spiser matretter tilberedt på utegrill en gang i måneden eller oftere i
sesongen.
Annonse
Den første utepilsen inntas gjerne
rundt påsketider og symboliserer at vinteren er over og at varmere tider er på
vei. Selv om det vanligste er å drikke utepilsen på en uteservering, nyter
mange den også på terrassen eller i hytteveggen. Antrekket er boblejakke og
solbriller.
Påskens frukt og søtsaker
Påsken er en tid hvor frukt og
søtsaker spiller en viktig rolle i våre ritualer, både som turmat og kosemat.
Appelsiner er en frukt mange nordmenn forbinder med påsken. I løpet av et år
spiser vi i snitt to appelsiner hver måned, men i påskeuken spiser vi seks
appelsiner hver.
Appelsin med sukkerbit, også kjent som «stormkyss», har lenge fungert som belønning til barna på tur.(Foto: Lise Åserud / NTB)
Appelsiner var opprinnelig en sesongvare som ble solgt mellom
jul og påske. De ble sett på som egnet proviant på skitur fordi de smakte godt,
slukket tørsten, var lette å frakte, tålte støt og hadde lang holdbarhet.
Appelsin med sukkerbit ble gjerne brukt som belønning til barna på tur, og
denne godsaken ble kalt «stormkyss».
Kvikk Lunsj er også en
påskefavoritt. Det spises mest i vinterperioden og aller mest i de tre ukene
rundt påske, da spiser vi i snitt to Kvikk Lunsj per dag. Sjokoladekjeksen,
oppfunnet i 1937, fikk sitt gjennombrudd under Vinter-OL i Oslo 1952 og har siden
blitt markedsført som turmat, med praktisk informasjon for turgåere på
innpakningen.
Den norske appelsinbrusen Solo ble
lansert på 1930-tallet og er en påskefavoritt. Ringnes meldte i 2024 at rundt 7
millioner liter Solo og Solo Super selges i påsken, noe som tilsvarer over 20
prosent av det årlige salgsvolumet.
To påskefavoritter: Kvikklunsj og appelsin(Foto: Gorm Kallestad / NTB)
Påsken er også en tid hvor vi spiser
ekstra sjokolade og marsipan, formet som egg, kyllinger og harer. Marsipan kom
til Norge på 1800-tallet og var opprinnelig et luksusprodukt for de rike, men
har siden blitt en del av påskens godteri. Det var også på denne tiden de
første sjokoladefabrikkene ble etablert i Norge.
Påskens mat og delikatesser, formet
av gamle tradisjoner, spiller en viktig rolle i dagens feiring. Mange nordmenn
nyter påskens spesialiteter på hytta, enten til fjells eller ved kysten.
Gode
måltider, sosialt samvær og «hyttekos» med frokostens egg, middagens lam,
pilsen i hytteveggen og stormkysset på tur er sentrale deler av feiringen.
Bugge,
A.B. 2019. Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere. Mat og spisevaner
i Norge fra 1500-tallet til vår tid. Oslo: Cappelen Damm Akademisk.
de Hemmer, A.K. 2018. Himmelsk føde
og forbuden frugt. Håndbiblioteket. København: Det Danske Bibelselskabs Forlag.
Dybdahl, Audun; Sandsmark, Gro
Tove: påskeegg i Store norske leksikon på
snl.no. Hentet 9. april 2025 fra https://snl.no/p%C3%A5skeegg
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding på denne kronikken. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?