Prøver vert samla inn og analysert. Parallelt blir det gjort sporingsarbeid for dei mistenkte matvarenn, skriv Taran Skjerdal. Her eit illustrasjonsfoto.(Foto: Shutterstock / NTB)
Smittekjelda må finnast raskt
KRONIKK: Oppklaring av matborne sjukdomsutbrot er noko av det mest interessante vi som forskar på mattryggleik driv med. Det blir gjort med spenning og respekt.
TaranSkjerdalSeniorforskar, Veterinærinstituttet
Publisert
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Nye teknologiar banar seg veg inn i måten vi
arbeider på for å oppklare sjukdomsutbrot. Det er bra, men dei kan koma til å peike ut feil smittekjelde om
dei blir brukte ukritisk.
Utbrot er
eit mysterium der smittekjelda må finnast raskt for å hindre at folk blir
alvorleg sjuke eller døyr. Samtidig veit vi at utpeiking av feil matvare kan få
katastrofale og urettferdige følgjer for produsenten. Dette er eit dilemma.
Raske resultat er bra, men feil konklusjon er verre.
Kva har pasientane ete?
Utbrotsoppklaring
startar vanlegvis med at vi ved Veterinærinstituttet får varsling frå
Folkehelseinstituttet om at dei har registrert fleire sjukdomstilfelle som det
er grunn til å mistenkje har same smittekjelde. Mattilsynet intervjuar
pasientane og går gjennom intervjua for å finne felles matvarer dei sjuke har
ete.
Prøver
vert samla inn og analysert. Parallelt blir det gjort sporingsarbeid for dei
mistenkte matvarene. Det blir undersøkt kvar dei er produsert og kva for ledd matvara
har gått gjennom fram til pasienten som har fått matvara i seg. Smittekjelda må
ha vorte eten av pasienten for å vera årsak til sjukdom. Dette er innlysande,
og blir kalla epidemiologisk link. Når vi finn bakteria i matvara og den
stemmer med epidemiologien, vert utbrotet rekna som oppklara.
Det hender at eg leikar at eg skal skrive ein kriminalroman og begynnar å tenkje ut persongalleriet.
Rykker ofte tilbake til start
I denne
prosessen er det opp- og nedturar. Oppturane kjem når vi verkeleg har tru på at
vi er på rett spor og berre ventar på at analysen som skal bekrefte det skal
bli ferdig. Nedturane kjem når det viser seg at sporet likevel ikkje var det
rette. Det er ikkje så sjeldan at nedturen kjem i siste sving og vi må rykke
tilbake til start.
Denne
framgangsmåten er enno den dominerande i utbrotsoppklaring, og dei siste par
åra har vi fått eit nytt verktøy: heilgenomsekvensering. Det er eit verktøy for
å samanlikne DNA-sekvensen i bakterieisolat med større presisjon enn
tradisjonelle metodar gjer. Denne bruken av heilgenomsekvensering har vore
brukt ei tid som eit nyttig tillegg til den tradisjonelle måten å arbeide med
utbrotsoppklaring på.
Annonse
Rask utvikling
Dei siste
par åra har ein annan bruk kome til. Den går på å samanlikne sekvensen i
bakterien som har gjeve sjukdom med alt som er av tilgjengelege sekvensar for
bakterietypen i historiske databaser frå mange land. Tanken bak denne måten å
bruke sekvensar på, er at sekvensar som er svært like har større sannsynlegheit
for å ha same opphav enn sekvensar som er meir forskjellige. Men feltet er i så
rask utvikling at ulike fagdisiplinar går litt i utakt.
Det er
etablert databaser med sekvensar i Europa for å kunne bruke dei til kunne finne
mogelege smittekjelder raskt når det er utbrot. Mange land, deriblant Noreg,
har vore tilbakehaldne med å sende inn sekvensar. Det verkar for usikkert,
enno.
Derimot har heilgenomsekvensering vorte brukt i mange forskingsstudium,
og når desse vert publisert, er det krav at sekvensane skal leggast ut. Slike studiar
gjev nyttig informasjon, og ei tilleggseffekt er at det blir store mengder
sekvensar å samanlikne med når det kjem eit utbrot.
Tilgangen
på sekvensar har ført til at mange utbrot har vorte oppklara, eller i det minste
sannsynleggjort. Dette har norsk oppdrettsnæring for laks fått merke. Stadig
fleire internasjonale utbrot av listeriose blir knytt til røykt fisk, og
mistanken til at den eigentlege kjelda er råvara heller enn i røykeriet er
vorte styrka av at det finns sekvensar frå norsk oppdrettsnæring som matchar
med sekvensen hjå pasientar i andre land.
Ein
viktig forskjell mellom tradisjonell utbrotsoppklaring og oppklaring med
utgangspunkt i sekvensar er søkinga etter mistenkte smittekjelder. Tradisjonelt
ser ein etter sannsynlege matvarer blant det pasientane har ete.
Når ein søker
etter gensekvensar er det ingen skilnad på sannsynlege og usannsynlege kjelder.
Ein vil nødvendigvis berre få treff blant matvarene det er isolert aktuell
bakterietype frå. Dette gjer mange av oss bekymra.
Annonse
Det er slett ikkje sikkert
at det er sekvensar frå dei aktuelle matvarene i eit utbrot i samlingane.
Derimot kan det vera svært like sekvensar i andre matvarer som ikkje har noko
med utbrotet å gjera.
I
tradisjonell utbrotsoppklaring blir det lagt mykje arbeid i å etterprøve om
mistenkt matvare verkeleg kan vera smittekjelda. Det skjer når ein brukar ny
teknologi også, men det gjeld å passe på. Heilgenomsekvensering gjev så mykje
informasjon at ein kan tru den gjev endå meir presis informasjon enn den faktisk
gjer.
Går ein i den fella, og tenkjer at sekvensar er så spesifikke at etterprøving
av om matvara verkeleg kan vera årsak til utbrotet ikkje trengst, kan det fort
ende med feil konklusjon. Behovet for etterprøving er, etter mitt syn, endå
større når ein startar med matvarer ein ikkje veit om har nokon epidemiologisk
link til utbrotet.
Gammalt og nytt saman er best
Det
hender at eg leikar at eg skal skrive ein kriminalroman og begynnar å tenkje ut
persongalleriet. Om mysteriet er ei utbrotsoppklaring, blir den kvikke
detektivassistenten med forhasta konklusjonar ein som brukar dei nye
teknologiane ukritisk. Detektivhelten blir ein som brukar både dei tradisjonelle
og nye teknologiane og elegant skil ut den verkelege matvara blant dei
mistenkte. Sluttreplikken i romanen kunne vore denne:
- Når
gamal og ny metodikk blir brukt i allianse, då blir det verkeleg eleganse, mon
ami.
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding på denne kronikken. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?