Når du tek ein rykande fersk pizza rett ut av omnen har heile pizzaen den same temperaturen. Samstundes som heile pizzaen har den same temperaturen, kan tunga di oppleva nokre delar av pizzaen som varmare. Det er fordi ingrediensane har ulik varmekapasitet.(Illustrasjon: Alisa Rysaeva, Saali-Art AS)
Har du lurt på kvifor pizzaen din ikkje kjennest like varm overalt?
POPULÆRVITENSKAP: Er du ein av dei som brenn deg på tomaten, eller den høgst kontroversielle ananasen, på pizzaen? Ved å sjå på varmekapasiteten til pizzaingrediensane kan ein finna ut kvifor.
MartinTømterudStipendiat ved Institutt for fysikk og teknologi, UiB
Publisert
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og populærvitenskap
Er du ein av dei som brenn deg på tomaten, eller den
høgst kontroversielle ananasen, på pizzaen? Ved å sjå på varmekapasiteten til
pizzaingrediensane kan ein finna ut kvifor.
Varmekapasiteten seiar noko om kor
mykje varme som må til for å auka temperaturen til ein gjenstand. Når du tek
ein rykande fersk pizza rett ut av omnen har heile pizzaen den same
temperaturen. Samstundes som heile pizzaen har den same temperaturen, kan tunga
di oppleva nokre delar av pizzaen som varmare. Det er fordi ingrediensane har
ulik varmekapasitet.
Tomat og ananas inneheld mykje vatn, som har høg
varmekapasitet, medan pizzabotnen har lågare varmekapasitet. Difor verkar ikkje
pizzabotnen lika varm når du et han. Jo høgare varmekapasiteten er, dess
raskare kan varmen frå pizzaen verte utveksla med munnen din, og sjansen for å
verta brent vert større.
Måling av varmekapasitet vert nytta til mykje meir enn å forstå kvifor ein brenn seg på tomatar
Måling av varmekapasitet
Måling av varmekapasitet vert nytta til mykje meir
enn å forstå kvifor ein brenn seg på tomatar. I fysikken kan ein nytta målingar
av varmekapasitet til å visa at glas har ein spesiell eigenskap, der
varmekapasiteten deira plutseleg aukar meir enn det ein forventar. Denne
aukinga vert kalla ein boson-topp.
Ein kan finna boson-toppen i nokre spesielle
materiale, til dømes glas, ved ein bestemt temperatur. Me går attende til
pizzaen for å forklara, og latar som at pizzabotnen ter seg som eit glas med
ein boson-topp kring 230 gradar. Til vanleg steikjer du pizzaen din på 220
gradar, men denne gongen var du litt uforsiktig og stilte omnen feil. Pizzaen
vert no steikt på 230 gradar.
Du er kanskje vant til at du kan ta på
pizzabotnen ganske raskt etter at pizzaen er ute av omnen utan større problem.
No derimot, rekk du så vidt strekka deg etter det fyrste stykket føyr du trekk
handa til deg. Sjølv om pizzaen berre er 10 gradar varmare, kjennes botnen
glovarm ut. Kanskje fekk du til og med brannsår på fingrane.
Eit par minutt
seinare, når pizzaen har fått kjøla seg litt ned, kan du ta på botnen utan
nokre problem. Hadde pizzabotnen hatt
ein boson-topp, hadde du kunna opplevd den slik – plutseleg auka
varmekapasiteten til pizzabotnen dramatisk, noko som gjorde at han utveksla
varme med handa di særs raskt.
Annonse
Tynne glas
På Universitetet i Bergen har me nytta eksperimentell
forsking for å visa for fyrste gong at todimensjonale glas har ein boson-topp. At
glaset er todimensjonalt tydar at det er veldig tynt i ein retning. Som eit
papirark, berre enno tynnare. Me har nytta heliumatom til å studera verdas
tynnaste glas, som berre er to atom tjukt.
Mest lest
Dei fleste kjende teknikkar som vert
nytta til å studera boson-toppen trenger seg gjennom overflata til materiala
som vert studerte. Det gjer dei ueigna til å studera dei tynnaste materiala, då
dei berre går rett i gjennom. Difor har me nytta heliumatom, som vert spreidd
på overflata til materialet.
Heliumatomspreiing - som å kasta ballar mot ei trampoline
Å gjennomføra eit eksperiment med heliumatomspreiing
er litt som å kasta ballar mot ei trampoline. Me veit kor mykje energi me nytta
for å kasta ballen. Når ballen treff trampolinen kan det vera at han byrjar å
vibrera. Dette får ballen til å mista litt energi i samanstøyten.
Samstundes
kan trampolinen nokre gongar allereie vibrera, og då kan han sparka ballen ut
at med litt meir energi enn han hadde før samanstøyten. Ut frå desse
observasjonane kan me finna ut korleis trampolinen vibrerer, ved å måla eit vibrasjonsspektrum.
Vibrasjonane i glasprøva vår er knyte til glaset sin varmekapasitet, og dermed
kan me måla varmekapasitetsfenomenet boson-toppen i dei. Med eksperimentet vårt
har me vist eksperimentelt for fyrste gong at todimensjonale glas har ein boson-topp.
Å visa at todimensjonale materiale har ein boson-topp
er eit viktig framsteg i seg sjølv. I tillegg vil ei betre forståing av
todimensjonale glas vera viktig for til dømes å utvikla fleksible materiale.
Bøyelege skjermar, kunstige musklar og kunstige organ er nokre døme der
todimensjonale glas kan vera ein viktig komponent.