Mange føler maten mangler noe uten kjøtt. De har ikke ferdighetene som kreves for å lage fullverdige vegetariske måltider, skriver kronikkforfatterne.
(Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB)
Hvorfor er det så vanskelig å spise mindre kjøtt?
KRONIKK: Fire av ti nordmenn er åpne for å kutte ned på kjøttspisinga. Hvorfor spiser vi da mer kjøtt enn noen gang?
Tallenes tale er klar: til tross for at
stadig flere av oss ønsker å spise mindre kjøtt, går det norske kjøttforbruket oppover.
Svært mange nordmenn ønsker å kutte ned
– men ikke nødvendigvis kutte ut – kjøttet. I vår landsdekkende
undersøkelse svarte 37 prosent at de spiser mindre kjøtt enn tidligere og 41
prosent at de kunne tenke seg å nedjustere mengden kjøtt.
Ifølge Orklas
bærekraftsbarometer oppgir så mange som 27 prosent at de er
enten vegetarianere, veganere, pescetarianere eller flexitarianere. Derfor er
det noe overraskende at kjøttforbruket fortsetter å øke.
Hvorvidt vi noen gang bør slutte helt å spise kjøtt vil forbli et åpent spørsmål en god stund til.
På tross av stadig større oppmerksomhet
rundt de problematiske sidene ved kjøttproduksjon og –forbruk, har ikke dette
påvirket statistikken nevneverdig.
Etter en liten nedgang på
2010-tallet, spiste vi i snitt rekordhøye
54,9 kilo kjøtt i 2021. Forbruket av rødt kjøtt økte også med 5 prosent fra
året før.
Årsakene til denne økningen er
selvfølgelig sammensatte. Kanskje ser vi en kortsiktig koronaeffekt som vil
jevne seg ut over tid. Det er likevel paradoksalt at så mange ønsker å kutte
ned i kjøttforbruket uten at dette slår ut i statistikken.
Vinn-vinn-vinn
Å kutte ned i det totale kjøttforbruket
kan nemlig være en vinn-vinn-vinn-situasjon. Overgangen til fisk- og
plantebasert kosthold trukket frem som spesielt effektivt tiltak med tanke på kutt
i norske klimautslipp, og omtalt som et «super-vippepunkt»
for «massive utslippskutt» på verdensbasis.
FNs klimapanel trekker
frem et skifte til et bærekraftig
og sunt kosthold som et viktig tiltak mot klimaendringer.
I tillegg anbefaler norske helsemyndigheter å begrense
mengden bearbeidet og rødt kjøtt i kostholdet.
Videre
kan politiske mål om kostnadseffektivitet og høyt volum gjøre det vanskeligere
å ivareta
dyrs behov og naturlig adferd, og drift med færre
dyr kan dermed ha en positiv effekt på dyrevelferden.
Med andre ord kan lavere kjøttforbruket
gi positive utslag for miljø, mennesker og dyr. Da er det veldig positivt at så
mange nordmenn sier de er gjerne vil spise mindre kjøtt men også viktig å ta på
alvor at så få lykkes med å kutte merkbart i kjøttinntaket.
Fra intensjon til handling
Når økning i kuttevilje ikke gir utslag i
nasjonalt forbruk, skyldes det mangel på gjennomføringsevne. I tillegg til
spørreundersøkelse har vi gjort intervjuer med 70 husholdninger i ulike deler
av Norge, om deres matforbruk og forhold til kjøtt.
Noe vi har lært av denne
forskningen, er at kjøttreduksjon er et prosjekt mange sliter med
Mange føler maten mangler noe uten kjøtt.
De har ikke ferdighetene som kreves for å lage fullverdige vegetariske
måltider.
Ganske få er villige til å bytte ut kjøtt med erstatningsprodukter i
det daglige da disse oppfattes som usunne og unaturlige. Erstatninger oppfattes
ikke som et reelt alternativ all den tid de er både dyre og
ultra-prosesserte.
Vanskelig
å utfordre normalen
I mange sosiale sammenhenger er det dessuten
lettere å spise kjøtt enn å ikke gjøre det. Er man gjest, vil man ikke være til
bry. Og skal man servere mat til andre, vil man ikke skuffe gjestene.
Småbarnsforeldre lander ofte på kjøtt fordi det er kjapt, billig og enkelt, og
barna liker det. I tillegg er man redd for å ikke gi barn et fullverdig
næringsrikt måltid. Bugnende kjøttdisker i butikkene, gjerne med kjøtt på
tilbud, bidrar ytterligere til å gjøre kjøtt til det mest attraktive
alternativet.
Det er heller ikke lett å unngå kjøtt der
mat serveres, enten det er snakk om kantiner, bensinstasjoner eller
restauranter. Selv om det i stadig større grad finnes alternativer,
oppleves de ikke som like næringsrike eller tilstrekkelige.
De vegetariske
alternativene er myntet på de få som ikke spiser kjøtt, heller enn de mange som
ønsker å gjøre det sjeldnere.
Fellesnevneren? Det tilrettelegges ikke
tilstrekkelig for å legge om matvanene fra kjøtt til fullgode alternativer.
Kjøttet forblir
sentralt
Kjøttet har over tid fått en stadig mer sentral rolle i norsk
kosthold, til den grad at det blir sett på som det mest naturlige. Et
kjøtt-tungt kosthold blir gjerne sett på som en del av den norske
mattradisjonen, selv om dette er langt fra sannheten om det tradisjonelle
norske kostholdet.
På 1950-tallet var engrosforbruket nede i 36
kilo kjøtt per person (mot 79,7 kilo i dag), og kjøttfrie retter som
suppe og grøt var standard på ukemenyen. Da spiste vi også større deler av
hvert enkelt dyr enn det vi gjør i dag.
Resultatet er at mange
spiser mye mer kjøtt enn de (sier de) skulle ønske de gjorde. Det er inn i
tiden å være fleksitarianer. Mange sier de ønsker å kutte ned i kjøttinntaket,
men gjøre lite for å få det til i praksis.
Unge snakker mest om å kutte ned, men
spiser mer kjøtt og mindre fisk enn generasjonen til
besteforeldrene deres.
Her er vi ved kjernen
av utfordringen. Om vi skal få ned kjøttforbruket må vi ta på alvor at
samfunnet er rigget i en kjøttintensiv retning. Vi må erkjenne at de fleste
ikke lykkes med å redusere kjøttinntaket på egen hånd, til tross for at viljen
er der.
Det betyr at det er et stort potensial for å skape endring om samfunnet
er villig til å legge til rette for det. Forbrukere må få mulighet til å handle
etter holdningene sine.
Fra polarisering til
kjøttkutt
Det er på tide å komme oss videre fra
polariseringen som preger norsk debatt om kjøtt. Det er lite produktivt å sette
norske bønder opp mot veganere. De fleste av oss hører ikke til i noen av de kategoriene.
Vi trenger heller en saklig debatt om å spise mindre kjøtt.
Hvorvidt vi noen gang bør slutte helt
å spise kjøtt vil forbli et åpent spørsmål en god stund til. Per i dag er det
mer interessant å tenke på hvordan vi kan bedre tilrettelegge for et
bærekraftig og næringsrikt kosthold med lavere mengder kjøtt.
(Kronikkforfatterne er forskere i prosjektet «MEATigation:
Towards sustainable meat-use in Norwegian food practices for climate mitigation»)
LES OGSÅ:
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på denne kronikken. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?