Fermenterte grønnsaker har god innvirkning på tarmfloraen og kan motvirke irritabel tarm, ifølge lektor Eirik Garnås.(Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB)
Fermenterte grønnsaker er lovende medisin
POPULÆRVITENSKAP: Tarmen og dens bakterieflora står sentralt i helse og sykdom. Det er nå på tide at medisinen anerkjenner matens potensiale.
Hippokrates sitt utsagn om at «all sykdom starter i
tarmen» opplever en renessanse, drevet frem av forskning på tarmfloraens
effekter på alt fra fordøyelse til immunsystem til hjerne.
En av
hovedutfordringene til den moderne medisinen er å finne gode løsninger for å
rette opp i ubalanser som kan oppstå i dette mikrobielle økosystemet som følge
av for eksempel infeksjoner, antibiotikabruk eller dårlig kosthold.
Fermenterte grønnsaker er et aktuelt prospekt på denne
fronten.
Mat som medisin
I
en ny forskningsartikkel i tidsskriftet Current Developments
in Nutrition
skriver
jeg om hvordan fermenterte grønnsaker kan bidra i medisinsk behandling, med et
hovedfokus på behandling av irritabel tarm.
Vi vet fra varierte og gjentatte
undersøkelser at tarmfloraen står sentralt i denne lidelsen, som involverer forstoppelse,
ujevnt avføringsmønster, luft i magen og/eller diaré.
Min erfaring som ernæringsveileder er at fermenterte grønnsaker kan gi betydelig eller total symptomreduksjon hos personer med tarmtrøbbel
Slikt
ubehag påvirker mange i dagens samfunn i varierende grad. I alvorlige tilfeller
legger det store beslag på livskvaliteten. Det som skjer i tarmen har
systemiske effekter, noe som vil si at forstyrrelser i dette området gir grobunn
for problemer også andre steder i kroppen. Dette understreker viktigheten av
gode behandlinger.
Per
i dag har leger lite å stille opp med i møte med slike forstyrrelser. Medikamenter
kommer til kort.
Annonse
Kosthold er av betydning, og visse eliminasjonsdietter kan gi
lindring, men slik ernæringsterapi er ikke noe som har blitt vektlagt innen
skolemedisinen. Kun utvalgte klinikker og behandlere har et tydelig fokus på det.
Et
gjennomgående problem er at det er mangel på etablerte, effektive produkter som
behandlere enkelt kan anbefale og benytte seg av.
Terapeutisk
potensiale
Det
terapeutiske potensialet til fermenterte grønnsaker ligger i innholdet av
bakterier. Under fermenteringsprosessen bryter mikrober som er naturlig
tilstede på plantene ned karbohydrater i grønnsakene, og det dannes syrer.
Etter noe tid, sitter vi igjen med et smakfullt produkt pakket med bakterier.
Disse
bakteriene har i studier vist seg å kunne støtte opp om god fordøyelse og
immunfunksjon og hindre sykdomsfremkallende organismer.
I motsetning til
probiotikakapsler, inneholder fermenterte grønnsaker et naturlig økosystem.
Dette samfunnet endrer seg over tid og varierer også fra produkt til produkt,
avhengig av blant annet hvilke grønnsaker og mengden salt som er brukt.
I
forskningsartikkelen diskuterer jeg
hvordan man ved å justere saltmengde og fermenteringstid potensielt kan produsere
produkter med et terapeutisk potensiale utover det vanlige. Dette er en spennende
og uutforsket mulighet for medisinen!
Fra
teori til praksis
Annonse
Mer
klinisk erfaring og forskning er nødvendig for å kartlegge effekten av, og
eventuelt etablere, fermenterte grønnsaker i medisinsk behandling. Det sagt, så
har vi allerede i dag en del å gå på, og skaderisikoen er liten.
Min
erfaring som ernæringsveileder er at fermenterte grønnsaker kan gi betydelig
eller total symptomreduksjon hos personer med tarmtrøbbel. Ulike sykdomstilfeller
har ulike årsaker, og ikke alle vil respondere like bra, men bakterielle
ubalanser er et utbredt, sentralt problem hos mange.
Til
forskere, behandlere og pasienter som ønsker å teste ut fermenterte grønnsaker,
anbefaler jeg følgende:
Lag
eller finn produkter av høy kvalitet
Produkter
som kan kjøpes på matbutikken er ikke laget på tradisjonelt vis og/eller
inneholder ikke levende bakterier. Utvalgte helsekostforretninger selger
produkter av høyere kvalitet, som man kan vurdere. Men hjemmelaget vil ofte
være best. Gjerne med økologiske råvarer.
Ikke overdriv
Less is more! Tilfører du store
mengder, vil det kunne gjøre mer skade enn nytte, ved å ha en forstyrrende
effekt på tarmfloraen. Målet er å støtte opp om og konstruere et mer
helsefremmende økosystem, ikke å bombardere tarmen med bakterier.
Etterstreb
diversitet
Annonse
Flere
ulike varianter, laget med forskjellige typer grønnsaker (og evt. annen
vegetabilsk mat, som frukt) og med ulik fermenteringstid, gir økt mangfold av
konsumerte bakterier. Ikke bruk mer salt enn nødvendig, da det vil kunne hemme
biodiversitet.