Forskning tyder på at nordmenn får i seg for lite av næringsstoffet kolin, som ser ut til å være særlig viktige for gravide og eldre. De viktigste kildene til kolin i Norden er egg, kjøtt, meieri og korn, skriver forsker Katina Handeland.(Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB)
Nye kostholdsråd: Det glemte næringsstoffet som alle bør vite om
POPULÆRVITENSKAP: For første gang har det essensielle næringsstoffet kolin blitt inkludert i de nordiske næringsstoffanbefalingene. Ifølge en studie får 95 prosent av nordmenn i seg for lite kolin, som er spesielt viktig for gravide og eldre.
KatinaHandelandPh.d i ernæringsfysiologi og forsker i Aker BioMarine
Publisert
De nordiske
næringsstoffanbefalingene er det vitenskapelige grunnlaget for de nasjonale kostrådene
fra myndighetene i Skandinavia og de baltiske landene. De ferske anbefalingene ble publisert i går tirsdag 20.juni, og vil
vurderes inn i de oppdaterte Norske kostholdsrådene neste år.
Mange vil si at det
er på høy tid at kolin blir satt på agendaen her i nord. For allerede i 1998 ble kolin for
første gang karakterisert som et essensielt næringsstoff, som betyr at kroppen
ikke klarer å lage nok av dette selv. Stoffet ble da inkludert i anbefalingene i USA.
Flere studier, gjort på både dyr og mennesker, bekrefter at under fosterutviklingen vil kolin spille en viktig rolle for hjernens utvikling.
I 2016 kom også den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, på
banen og inkluderte kolin i sin veileder for næringsstoffinntak.
De viktigste kildene
til kolin i Norden er egg, kjøtt, meieri og korn. Studier viser at det er spesielt
viktig for gravide og eldre. Samtidig viser en studie, publisert i Frontiers in Nutrition, at 95 prosent av nordmenn ikke får i seg det
anbefalte daglige inntaket av kolin.
Hva er kolin og
hvorfor er det så viktig?
Kolin er et
livsviktig næringsstoff som trengs for å bygge opp cellemembranen (hinnen rundt
celler) i alle kroppens celler. I tillegg spiller det en helt sentral del i en
av hjernens viktigste signalstoffer, acetylkolin.
Dette betyr at hjernen og
nervesystemet vårt trenger kolin blant annet for å lagre minner (hukommelse),
og for å kontrollere muskler. Kolin inngår også som byggestein i flere
metabolske prosesser, det vil si prosesser som omsetter luft (oksygen) og mat
til stoffer som kroppen trenger for å kunne fungere, i kroppen vår.
Videre er kolinmangel
koblet til fettlever, og muligens også hjertesykdom og nevrologisk sykdom som
Alzheimer og demens. En studie på mus, nylig publisert i Aging Cell, viste at kosthold med for lite kolin førte
til både skader i organene og Alzheimer-lignende sykdom.
Annonse
Kolin er med andre
ord svært viktig for en rekke av kroppens funksjoner.
Ekstra viktig
under graviditet og amming
Når
hjernen er under utvikling, er kolin spesielt viktig. Ved fødselen er
babyhjernen omtrent en firedel av den gjennomsnittlige voksenhjernen, men den vokser i
spesielt raskt tempo de første årene og allerede ved 3 års alder har den nådd
80 prosent av full størrelse.
Hjernen består av rundt 100 milliarder
nerveceller, og disse fungerer ved å motta og sende nerveimpulser, det vil si
elektriske signaler. Flere studier, gjort på både dyr og mennesker, bekrefter
at under fosterutviklingen vil kolin spille en viktig rolle for hjernens
utvikling.
Siden kolin inngår i cellemembraner er det nødvendig
for å støtte rask vekst og myelinisering (isolering) av nervecellene som dannes
hos fosteret. Nerveceller sender elektriske signaler til hverandre og disse signalene
består av et kjemisk signalstoff, kalt acetylkolin. Og som navnet tilsier, så
inneholder acetylkolin næringsstoffet kolin.
Acetylkolin påvirker mange prosesser i
den utviklende hjernen. Eksempler på dette er reproduksjon og differensiering
av ulike typer hjerneceller, det støtter overlevelse av celler, og plastisiteten
(formbarheten) til synapsene (kontaktpunktene mellom hjerneceller), og støtter
normal utvikling av området i hjernen kalt hippocampus, som har roller i
læring, hukommelse og oppmerksomhet.
Dyrestudier har vist at mangel på kolin under
svangerskapet kan ha negative effekter på barnets hjerneutvikling og funksjon,
inkludert synsproblemer. To randomiserte studier med kolin-supplementering til
gravide kvinner viste positive effekter på spedbarnas kognitive
funksjoner, og effektene vedvarte så
langt opp som til syvårsalderen.
Kan redusere risiko
for å utvikle demens
Annonse
Kolin ser ikke bare
ut til å være viktig når hjernen dannes i fosterlivet og vokser i de tidlige
leveår. Dyre- og befolkningsstudier har rapportert om sammenhenger mellom
mengde kolin i kosten og kognitive funksjoner hos friske voksne og risiko for å
utvikle demens og Alzheimer hos eldre.
Ved Alzheimers sykdom skjer
karakteristiske forandringer i hjernen. Det dannes plakk i hjernen og plakket er en form for slaggstoff, som
kommer fra «feilproduserte» proteiner som avleirer seg, og ødelegger
nerveceller og reduserer blodtilførselen i hjernen.
Resultater fra et dyreforsøk viste at kolintilskudd forebygget kognitiv
svikt og dannelsen av plakk i hjernen hos aldrende mus. Musene som fikk kolin
hadde også lavere nivåer av homocystein i hjernen.
Økte hjernenivåer av
homocystein er foreslått som en av årsakene til opphopning av plakk. Kolin bidrar sammen
med B-vitaminer til å holde nivåene av homocystein i blodet normale. I en befolkningsstudie i USA har forskere fulgt et utvalg på over
tusen mennesker for å studere sammenhengen mellom kosthold og senere oppstått sykdom.
De fant at høyere kolininntak var knyttet til bedre hukommelse og sunnere
hjernestruktur. En annen, ny studie som så på samme utvalg, viste at de med
lavest kolininntak hadde økt risiko for å utvikle demens og Alzheimer.
Er det aktuelt med
tilskudd?
Dataene som er
tilgjengelig tyder på at nordmenn får i seg for lite kolin. Enkelte grupper i
befolkningen som er i livsfaser hvor kolin ser ut til å være ekstra viktig som gravide
eller eldre.
Hvis man ønsker å ta tilskudd kan det være fornuftig å se på hva
slags type man velger, for kolin forekommer nemlig i både vannløselig og fettløselig
form. Tilskudd av den vannløselige formen har vært knyttet til økt produksjon
av et molekyl i kroppen, kalt TMAO, som er foreslått å kunne øke risiko for hjerteinfarkt og slag.
Annonse
Å ta tilskudd i fettløselig form, såkalt
fosfolipid form, har ikke vist en økning av TMAO. Tilskudd som inneholder kolin i
fosfolipid form kan for eksempel være lecitin (ofte laget av soya) eller
krillolje. Krillolje inneholder fra naturens side en kombinasjon av
næringsstoffene fosfolipider, omega-3 fettsyrer, kolin og antioksidanter. Da
får man «to næringsstoffer i ett», mens lecitin inneholder andre fettsyrer enn
omega-3.
( Artikkelforfatteren jobber i Aker Biomarine, som er et norsk bioteknologisk selskap som selger produkter som inneholder kolin.)