Hege Jenssen er selv idrettsutøver og veganer. I dette debattinnlegget forteller hun hvordan hun får nok proteiner til å kunne prestere på toppnivå.
(Foto: JaeHo Lee)
Veganer og idrettsutøver?
Utfordrende, men ikke umulig
DEBATT: Om en utøver ønsker å spise vegansk, så må man kunne legge til rette for det og ikke gjøre det vanskeligere enn det er.
I sitt siste innlegg på Forskersonen lurer Therese Fostervold Mathisen på om et vegansk kosthold er bærekraftig for enkeltindividet når man må ha kosttilskudd for å dekke proteinbehovene eller å sikre optimale treningsresultater.
Hvorfor skulle man ikke ønske å benytte kosttilskudd om det bedrer prestasjonen?
Hege Jenssen
I tillegg til å lede frivillighetsavdelingen i NOAH – for dyrs rettigheter, konkurrer Jenssen på profesjonelt nivå i Kettlebell Sport (også kalt Girevoy Sport) og har flere gode plasseringer både nasjonalt og i internasjonale konkurranser:
- VM 2019: 4. plass «Biathlon» (Vektklasse +68)
- NM 2019: 1. plass «Snatch» og «Biathlon» (vektklasse +68)
- EM 2019: 3. plass «Snatch» (vektklasse +68)
- NM 2018: 2. plass «Snatch» (vektklasse +68)
- VM 2018: 5. plass «Snatch» (vektklasse -68)
- VM 2017: 1. plass «snatch» (amatør, vektklasse +68)
Olympiatoppen skriver blant annet dette om kosttilskudd: «Sportsprodukter har en naturlig plass under trening og konkurranse. Bruk av sportsdrikke er en praktisk og enkel måte å få i seg væske og karbohydrat på. Et kombinasjonsprodukt med karbohydrat og protein er nyttig å bruke i restitusjonsfasen etter styrketrening.»
Smart å følge Olympiatoppens råd
Utøvere skal med andre ord ikke være redd for å supplere kostholdet sitt med proteinpulver hvis man har problemer med å nå målet om 1,2 - 2 gram protein per kilo kroppsvekt (veganske styrkeutøvere kan ha nytte av å ligge i øvre sjikt). Da er det smart å bruke kosttilskuddet som Olympiatoppen anbefaler etter trening. Da sørger man for å få en optimal og raskt fordøyelig proteinkilde, som lett tas opp i blodbanen og kan hjelpe utøveren med å restituere bedre.
Gode veganske proteintilskudd inneholder alle essensielle aminosyrer i anbefalt mengde, gjerne også med ekstra innhold av aminosyren leucin. Man bør derimot være nøye på hvilken produsent man kjøper fra med tanke på at produktet kan inneholde komponenter som kan medføre en positiv dopingtest.
Vegansk kosthold er bærekraftig
Olympiatoppen anbefaler alle utøvere å ta tilskudd av tran for omega-3 fettsyrer og vitamin D. Omega-3 fra alger og vegansk vitamin D er enkelt å få tak i.
Kraftfôret som husdyrene spiser, blir tilsatt vitaminer og mineraler. Kumelk hadde for eksempel ikke vært en god kilde til jod om det ikke var for at kyrne fikk tilsatt dette i fôret.
Det kan være utfordrende å spise nok protein og være idrettsutøver, det skal jeg være den første til å innrømme.
Så da mener jeg at svaret på spørsmålet er ja, et vegansk kosthold er bærekraftig - også for idrettsutøvere. Om en utøver ønsker å spise vegansk, så må man kunne legge til rette for det, og ikke gjøre det vanskeligere enn det er.
Har selv kjent på utfordringen
For det kan være utfordrende å spise nok protein og være idrettsutøver, det skal jeg være den første til å innrømme. Som utøver i en idrett som krever både styrke og utholdenhet har jeg kjent på det selv. Jeg vet at det ikke er like enkelt som for de som spiser vanlig kost, men det krever bare ekstra planlegging og vilje.
Det er også en fordel å kjenne til vegansk kosthold litt bedre enn det Fostervold Mathisen virker å gjøre. I stedet for å måtte spise flere hundre gram med bønner til hvert måltid, så spiser man gjerne tofu/tempeh (laget av soyabønner og er dermed en komplett proteinkilde) eller mer typiske kjøtterstatninger om man vil. Disse matvarene har ofte et høyt innhold av protein og lite fiber.
Myte at man ikke kan bli stor og sterk
Det blir dermed rom for å kunne spise fiberrike grønnsaker og karbohydrater ved siden av uten å måtte bekymre seg for at det skal virke hemmende på opptaket av næringsstoffer. Disse matvarene er blitt mer tilgjengelige i vanlige butikker, men finnes ikke overalt og det kan være utfordring for utøveren, spesielt på reise.
Coach i vektløfting og styrkeløft Fredrik Gyllensten har en grundig artikkel om emnet på sin blogg. Han oppsummerer det han finner slik: Det er en myte at det ikke er mulig å bli «stor og sterk» med vegansk kosthold. Så lenge man planlegger godt og inntar flere forskjellige proteinkilder i store nok doser, kan man sannsynligvis bygge like mye muskelmasse med et vegansk kosthold.
LES OGSÅ:
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?