Litt enkelt sagt er et produkt ultraprosessert om det behøves prosesser eller ingredienser som vanligvis ikke finnes på et kjøkken, skriver innleggsforfatteren.
(Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB)
Utkast til nye kostråd burde advart om sammenhengen mellom uhelse og ultraprosessert mat
DEBATT: Forskningen viser en sammenheng mellom ultraprosessert mat og uhelse. Likevel gir ikke útkast til nye kostråd noen råd om ultraprosessert mat. Det burde de gjort, mener professor Elling Tufte Bere.
Jeg var med å skrive bakgrunnsdokumentet
som oppsummerte kunnskapen om ultraprosessert mat og (u)helse for komiteen for
de nye nordiske kostrådene (NNR-komiteen).
Vi oppsummerte systematisk den beste vitenskapen, og
konkluderte med at det bør inkluderes råd om å begrense inntaket av
ultraprosessert mat.
Dette var NNR-komiteen uenig i når de nylig kom med utkast
til nye kostråd (side 152-153).
Deres begrunnelse er uklar og springende. Siden vi
allerede har råd mot sukker, salt og fett, ser det ut til at komiteen mener det
er unødvendig med råd mot ultraprosessert mat.
Ultraprosessert mat er imidlertid annerledes. Det er
helt riktig at mye av den ultraprosessert maten inneholder mye sukker, salt og
fett. Men NOVA-klassifiseringen –
som ble brukt i alle de studiene vi oppsummerte – tar ikke utgangspunkt i
innholdet av næringsstoffer, men i graden av prosessering.
Litt enkelt sagt er et produkt ultraprosessert om det
behøves prosesser eller ingredienser som vanligvis ikke finnes på et kjøkken,
som beskrevet i en
artikkel på forskning.no.
Slik vil også enkelte produkter som en generelt anser
som sunne kunne havne i kategorien ultraprosessert. Det mest kontroversielle eksempelet
er kanskje grovt brød fra butikkhyllene.
Grovt kjøpebrød er ultraprosessert om det
inneholder ekstra gluten, er tilsatt fett (ofte herdet fett), emulgatorer og
enzymer. Dette gjelder for flere, men ikke alle, grovbrød i butikken i dag.
Et ultraprosessert brød kan få full score på en grovhetskala
og nøkkelhullmerke som signaliserer at det er sunt. Brødet er likevel ultraprosessert;
tilsatt stoffer, og behandlet på en måte som vi strengt tatt ikke trenger for å
lage et godt grovt brød.
Denne typen behandling og tilsetning kan ha påvirkning
på kropp og helse. Det er dette NOVA-klassifiseringen handler om: En matvares
sunnhet kan ikke bestemmes av næringsstoffinnholdet alene.
NNR-komiteen mener ultraprosessert mat er vanskelig å forholde seg til for forbrukerne. Det trenger det ikke være.
Alle vitenskapelige ernæringsstudier har sine
svakheter. Samtidig vil kostrådene være så bastante som mulig. Dette er en
vanskelig kombinasjon.
Siden jeg ble bedt av NNR-komiteen om å bidra med
dokumentasjon har jeg brukt mye tid på å sette meg inn i studier som sier noe
om ultraprosessert mat og helse.
Det var overraskende mange studier på tematikken, og
mange nye studier. Bare i løpet av knappe 10 måneder fra april 2021 til februar
2022 økte antall studier fra 25 til 42. Mye nytt har også kommet senere.
Studiene har gjennomgående god kvalitet. Mange er
publisert i de beste tidsskriftene.
Resultatene er entydige: Det er en sammenheng mellom
andelen ultraprosessert mat i kostholdet og uhelse. NNR-komiteen har likevel
ikke gitt råd om å spise mindre ultraprosessert mat.
Det er faktisk gjort gode forsøk på å finne ut av om
ultraprosessert mat er relatert til uhelse kun fordi slik mat inneholder mye
sukker, salt og fett - som NNR-komiteen antyder - eller ikke.
Som all ernæringsforskning har også forskningen på
ultraprosessert mat sine svakheter. De fleste studiene vi oppsummerte var
observasjonsstudier. Det vil si at en undersøker om det er en sammenheng mellom
hvor mye ultraprosessert mat en spiser og uhelse, for eksempel fedme, men en kan
ikke si noe om hva som er årsak til hva.
Sammenhenger som observeres kan skyldes helt andre
ting, som mangel på fysisk aktivitet eller sosial ulikhet. Eller observasjonen
kan forklares av at de som utvikler fedme spiser mer sukker, salt og fett, som NNR-komiteen
da mener.
Dette siste kan en ta hensyn til statistisk. Det er
ingen bombesikker metode, men flere
av studiene gjør dette. Når de statistisk tar bort
kostholdets næringskvalitet (sukker, salt, fett), så er sammenhengen mellom
ultraprosessert mat og uhelse der likevel.
En bedre måte å omgå dette problemet på er å
gjennomføre eksperiment der du har kontroll med hva deltagerne spiser. Slike
såkalte randomiserte kontrollerte forsøk er vanskelige å gjøre, og de er
sjeldne i ernæringsverden.
Noen finnes imidlertid. I 2019 publiserte Kevin D. Hall
med kollegaer ved National Institute of Health i USA en slik studie.
En gruppe av deltagerne fikk mat som var ultraprosessert; den andre gruppen
fikk mat som ikke var ultraprosessert. Matvarene i begge gruppene hadde samme
innhold av sukker, salt og fett.
De som fikk ultraprosessert mat, spiste mer og
de økte i vekt.
En
nyere studie, publisert etter at vi skrev vår
oppsummering, gjør dette på en finurlig måte. De brukte en score som viser innhold
av næringsstoffer i henhold til kostråd og en score (NOVA) på andelen
ultraprosessert mat i kostholdet.
Begge viste sammenheng med uhelse (dødelighet i dette
tilfellet), men når de statistisk tok bort effekten av den andre scoren så de
noe interessant: Det var fortsatt en signifikant sammenheng mellom
ultraprosessert mat og dødelighet, men ikke mellom scoren på
næringsstoffinnhold og dødelighet.
Det er altså rester av uhelse igjen i ultraprosessert
mat etter at effekten av næringsstoffer blir tatt ut.
Jeg mener, som vi skrev til NNR-komiteen, at resultatene
fra oppsummeringen vår bør være grunn nok til å gi kostråd om å redusere
andelen ultraprosessert mat i kostholdet. Ikke som råd helt alene, men som en tilleggsdimensjon
til de andre rådene.
En kan godt ta dette et steg videre. NNR-komiteen
mener ultraprosessert mat er vanskelig å forholde seg til for forbrukerne. Det
trenger det ikke være.
Nøkkelhullet er i dag farget grønt for alle produkter.
Nøkkelhullet kunne gjerne vært farget svart om matvaren var ultraprosessert. Da
får du begge dimensjonene inn i ett enkelt merke.
Enklere kan et kostråd nesten ikke bli.
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?