Til tross for hva NNR-komiteen og Trond Arild Ydersbond påstår, er det betydelig debatt om hvor solid kunnskapsgrunnlaget om rødt kjøtt og helse er, skriver innleggsforfatterne.
(Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB)
Kostholdsrådene: Grunnlaget for å anbefale 350g rødt kjøtt er usikkert
DEBATT: I sitt debattinnlegg hevder Trond Arild Ydersbond at det nye kostrådsforslaget om rødt kjøtt fra NNR er «helt ukontroversielt blant fagfolk». Dette stemmer ikke.
Kunnskapsgrunnlaget til Ydersbond er preget av en rekke
utfordringer og betydelig usikkerhet. Ernæringsforskningen er ikke like enkel
og entydig som han ønsker å ha det til. Videre er metodikken NNR-komiteen har
brukt for å undersøke miljømessig bærekraft svært svak - ja, tilsynelatende
fraværende.
Hensyn til helse og bærekraft støtter som regel hverandre,
direkte konflikt forekommer nesten ikke, skriver Ydersbond i Forskersonen.
Dette er en merkelig påstand, da både bærekraft og helse er svært komplekse
felt.
Bærekraft omfatter i realiteten både sosiale, økonomiske og miljømessige
faktorer. I NNR-prosessen har man riktignok kun valgt å forholde seg til det
miljømessige aspektet, men selv dette feltet er så komplekst at å generalisere
rundt enkeltråvarer blir vanskelig.
Vi kan ikke se at forskningen gir grunnlag for å redusere norske kostråd fra 500 til 350 gram per uke som en maksgrense.
Miljømessige effekter av matproduksjon omfatter alt fra
klimagasser, avrenning av næringssalter, forurensing, biomangfold og
karbonbinding, til jordkvalitet. Å konkludere bastant på hvordan redusert produksjon av enkeltråvarer i det norske matsystemet kan bidra
til å styrke bærekraften, er rett og slett umulig. Til det er metodikken for
svak.
Til tross for hva NNR-komiteen og Ydersbond påstår, er det
betydelig debatt om hvor solid kunnskapsgrunnlaget om rødt kjøtt og helse er.
Forskningen på rødt kjøtt og helse har betydelige svakheter som gjør at den bør
tolkes med varsomhet.
Dette støttes av et utall anerkjente forskere,
fagmiljøer, ja til og med av litteratur NNR selv benytter på området. Vi kan
ikke se at forskningen gir grunnlag for å redusere norske kostråd fra 500 til
350 gram per uke som en maksgrense.
Svake og usikre sammenhenger med sykdom
I sin kronikk trekker Ydersbond frem EAT-Lancet diettens anbefalte
kjøttinntak som et bevis på at et veldig lavt inntak er best for
helsa. EAT-Lancet dietten er imidlertid ikke basert på en systematisk
vitenskapelig metode, og estimert helsegevinst kan ikke tilskrives kjøttet.
Når EAT-Lancet beregnet redusert dødelighet, ble denne
dietten vurdert utfra et best mulig kaloriinntak, mens sammenligningsgrunnlaget
var dagens globale kostholdsvaner som inkluderer både over- og underernæring.
Analyser utført av Zagmutt og kolleger viste at helsegevinst av dietten dermed
heller er et resultat av et balansert kaloriinntak og sunn kroppsvekt, og ikke
dietten i seg selv.
I fjor publiserte forskere tilknyttet «Global Burden of
Disease» (GBD) en kunnskapsgjennomgang av rent rødt kjøtt, hvor de vurderte
kvaliteten på forskningen. Konklusjonen var at det er svake bevis for en
sammenheng mellom rent rødt kjøtt og blant annet risiko for tarmkreft, diabetes
type 2 og iskemisk hjertesykdom, og ingen bevis for en sammenheng med slag.
I tillegg viser gjennomgang av de fire
kunnskapsoppsummeringene som NNR bruker som hovedgrunnlag for sine konklusjoner
om negative helseeffekter av rødt kjøtt, at mange av studiene som disse baserer
seg på ikke har funnet økning i sykdomsrisiko ved langt høyere inntak enn
maksanbefalingen NNR har landet på.
Manglende modeller
I NNR-prosessen har man valgt å ikke benytte noen
modellbasert analyse for å komme frem til bærekraftige kostråd. I utkastet til
den endelige rapporten argumenteres det med at modeller gjør det vanskelig å se
hvordan forskere kommer frem til sine konklusjoner. Isteden har de valgt å
basere seg på utvalgte vitenskapelige artikler.
Problemet er at man verken har benyttet noen anerkjent
metode eller kriterier for hvordan disse artiklene velges ut, for å sikre et
balansert og representativt utvalg av studier på feltet.
Et bærekraftig kosthold må baseres på hva og hvor mye det er
mulig å produsere på bærekraftig vis. I tillegg må man vurdere om det vil være
mer hensiktsmessig å styrke bærekraften i matsystemet gjennom krav til
bærekraftig bruk av ressurser, fôrråvarer og andre parametere, enn å redusere
matproduksjonen.
Sprikende argumentasjon
Ydersbond trekker frem at når det gjelder metan og lystgass,
holder det med moderate reduksjoner i utslippene, mens tilførsel av «ny»
(fossil) CO2 til atmosfæren må stanse helt.
Dette er et godt poeng og støtter
opp om forskning og arbeid som pågår med å redusere utslippene fra drøvtyggere
gjennom nye fôringredienser, avl og metanfangst i fjøs.
Når det gjelder potensialet for å redusere dette gjennom
kostholdsendringer, er utfallet usikkert. Uten noen helhetlig analyse av slike
endringer, er det umulig å forutsi hvilke effekter et kutt i kjøttkonsum vil få
for klimagassutslippene.
Nye utslipp vil oppstå gjennom endret bruk og behov for
gjødsel, transport og arealendringer, og vi risikerer at biologiske utslipp
byttes ut med fossile. Å bytte ut kuer med bønner gir ikke samme effekt som å
bytte ut en oljeplattform med vindmøller. Matproduksjon er mer kompleks enn som
så.
Ifølge de foreslåtte kostrådene fra NNR skal vi nå redusere
inntaket av rødt kjøtt til 350 gram per uke av helsemessige årsaker, og helst
langt under dette av bærekrafthensyn.
Hvordan magiker Ydersbond klarer å
kombinere disse rådene om kjøttreduksjon med eksport av rødt kjøtt, reduserte
klimagassutslipp og økt selvforsyning er uklart.
Det hadde vært interessant å se en faglig forankret modell
komme frem til det samme. Uten en helhetlig analyse blir det utydelig hva som
er basert på politikk og etikk, og hva som er basert på faktiske data og
vitenskapelig fakta.
(MatPrat er et opplysningskontor for egg og kjøtt, som er finansiert av den norske kjøtt- og eggproduserende bonden.)
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?