Vi trenger fagmiljøer som anerkjenner usikkerhet, synliggjør kunnskapshull og setter føre-var-prinsippet først, skriver innsenderne.Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB)
Vi kan ikke vente med å ta tarmhelse mer på alvor
DEBATT: VKM framstår som et autoritært ekspertorgan som forvalter eksisterende sannheter på vegne av systemet – ikke en oppdatert og pålitelig aktør som setter forbrukernes mattrygghet i høysetet.
MaritKolbyErnæringsbiolog
IngeLindsethklinisk ernæringsfysiolog
Publisert
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
I Forskersonen hevder seks forskere fra
Vitenskapskomiteen for Mat og Miljø (VKM) at forbrukere og forskere villeder
når de advarer mot enkelte tilsetningsstoffers effekter på tarmhelse.
Selv om
ingen navngis, er det nærliggende å tro at vi er blant adressatene, gitt henvisningen
til vårt debattinnlegg fra 2019 i Tidsskriftet.
VKM uttrykker bekymring for unødvendige
helsebekymringer. Vi er langt mer bekymret for faktiske helseproblemer relatert
til tarmen – og det burde også myndighetene være.
Fravær av evidens er ikke
det samme som evidens for fravær
VKM viser til sin egen kartlegging, og
konkluderer med at det mangler dokumentasjon for skade. Denne kartleggingen har
benyttet en metode som i praksis utelukker det meste av kunnskapsgrunnlaget.
Vi må huske på at vi forbrukere eksponeres for mange ulike stoffer samtidig, uten at stoffene har vært vurdert sammen.
De
seks VKM-forskerne lar være å omtale en samtidig rapport
fra Folkehelseinstituttet som har benyttet en metode som inkluderer
mange flere studier, og som viser til en rekke uønskede effekter på tarmen –
inkludert plausible mekanismer.
VKM spiller også ned betydningen av sin egen
konklusjon; at det mangler studier som kan utelukke langtidsvirkninger. Når
forbrukere eksponeres for slike stoffer jevnlig over tid, burde nettopp det
være et krav.
VKM har heller ikke gjort noen vurdering
av det opprinnelige grunnlaget for godkjenning. Tas det for eksempel for gitt
at godkjenningen av karragenan fra 70-tallet
- da vi knapt hadde innsikt i forutsetninger for tarmhelse - var god nok?
Annonse
Den
som leser kildene fra EFSA
nøye kan se at en vesentlig del av studiene som ligger til grunn for
datidens godkjenning er upubliserte rapporter utarbeidet av industrien som
selger produktet.
Dyrestudier er relevante – og var
grunnlaget for godkjenning
VKM forsøker å svekke tilliten til
dyrestudier med henvisning til forskjeller i tarmflora mellom arter. Men de
mest urovekkende endringene dokumentert i dyrestudier handler ikke om
sammensetning av mikrober i tarmen.
Tap av beskyttende slimlag og økt inflammasjon
er tegn på at de biologiske systemer som skal holde tarmen frisk er truet.
Slike er bevart gjennom evolusjonen av pattedyr, og er dermed også relevant for
mennesker.
Dessuten ble de aktuelle stoffene i sin
tid godkjent delvis på bakgrunn av dyrestudier. Når dyrestudier som metode var
relevante da, kan ikke dyrestudier som metode være irrelevante nå.
La oss igjen
presisere at stoffene den gang ble godkjent uten at de effektene vi debatterer
nå hadde vært undersøkt. Vi må også huske på at vi forbrukere eksponeres for
mange ulike stoffer samtidig, uten at stoffene har vært vurdert sammen.
Humanstudier viser
negative effekter av karragenan
VKM viser til
én enkelt humanstudie, men det finnes nå flere: En
studie fra 2020 på personer med prediabetes viste forbedret
insulinfølsomhet hos dem som fikk karragenanfri kost, mens de som fikk
karragenan ikke opplevde slik forbedring.
Annonse
En ny studie fra 2024 viste at inntak av
karragenan i to uker økte tarmpermeabilitet, reduserte insulinfølsomhet og økte
inflammasjonsmarkører hos overvektige deltakere. Dette bygger opp under
tidligere funn fra dyrestudier.
Når vi samtidig ser økende forekomst av inflammatorisk tarmsykdom
(IBD), særlig blant barn og unge, og høy forekomst av fedme og metabolsk risiko
i befolkningen, er det påfallende at ikke VKM uttrykker bekymring for det store
bildet.
Når dyrestudier som metode var relevante da, kan ikke dyrestudier som metode være irrelevante nå.
Det er en klassisk feilslutning å kreve
bevis for skade før man er villig til å ta i bruk føre-var-prinsippet. Når
mange studier peker i samme retning – på tvers av modeller – er det en
bekreftelse av at godkjenningsgrunnlaget er mangelfullt.
En snever og
autoritær debattform
Vi anklages for «cherry-picking» når vi
trekker frem relevante studier, men VKM viser ikke til studier med
sammenlignbart design og resultater som måtte kreve en annen konklusjon enn
studiene vi trekker fram.
Uansett har vårt poeng vært å synliggjøre kunnskapshull
og vise at godkjenningene er basert på ufullstendig dokumentasjon. VKM på sin
side bruker kun sin egen rapport som motargument, og unnlater å forholde seg
til andre faglige vurderinger av den samme problemstillingen.
I nyere tid har mange norske
matprodusenter begynt å fase ut karragenan og karboksymetylcellulose. Det
skyldes ikke VKMs vurderinger, men press fra informerte forbrukere og
organisasjoner som Mage-tarmforbundet.
Vi trenger fagmiljøer som anerkjenner
usikkerhet, synliggjør kunnskapshull og setter føre-var-prinsippet først. VKM
framstår her som et autoritært ekspertorgan som forvalter eksisterende
sannheter på vegne av systemet – ikke en oppdatert og pålitelig aktør som
setter forbrukernes mattrygghet i høysetet.
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?