Det er Marit Kolby som har rett, og Vitenskapskomiteen for mat og miljø, som ikke har fulgt med i vitenskapen på dette området, skriver innleggsforfatteren.
(Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB)
Karragenan i mat: Vitenskapskomiteen for mat og miljø har ikke fulgt med i vitenskapen
DEBATT: Det er ille at en journalist i forskning.no anklager en forsker med et annet syn enn Vitenskapskomiteen for mat og miljø for å spre feilinformasjon som kan skape ubegrunnet frykt i befolkningen.
I en kommentar i Forskning.no
den 11. januar prøver Nina Kristiansen å forklare hva forskningen
viser om fortykningsmidler som tilsettes maten vi spiser.
Hun peker med rette på at
det er selvmotsigende når Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har
konkludert at fortykningsmidlet karragenan er trygt, på tross av at komiteen
hevder at forskningen konklusjonen bygger på, er for dårlig.
Men hun stoler på
«systemet» og på «de grundige forskerne som ser på samlet mengde forskning». De
har ikke funnet «grundige og solide studier som viser at karragenan er
skadelig», skriver hun.
Systemtro journalist
Nina Kristiansen har
derimot ikke tro på ernæringsbiolog Marit Kolby, som i en artikkel fra 2020 forklarer hvorfor karragenan kan være skadelig. Men ifølge Nina Kristiansen er det
liten grunn til å legge vekt på denne konklusjonen, fordi den baserer seg på enkeltstudier,
deriblant én som har vist «at karragenan kan gi tarmbetennelse hos marsvin,
kaniner, mus og rotter». Denne studien ble vraket av VKM – av en eller annen
grunn.
Det er ikke til å forstå at en journalist uten fagkunnskap på dette området, er freidig nok til å sette seg selv til doms i en sak som ikke kan diskuteres på en meningsfull måte uten dybdekunnskap i kjemi, immunologi og mikrobiologi.
Nina Kristiansen er
systemtro:
«Om Vitenskapskomiteens forskere sier at karragenan og de andre
stoffene er trygge, velger jeg dem» - skriver hun. Marit Kolby får derimot sitt
pass påskrevet: «Å vise til tre små studier på ukjent type karragenan og
deretter advare mot stoffet, er verken systematisk eller grundig. Det er heller
feilinformasjon som kan skape ubegrunnet frykt».
Marit Kolby har rett
Det er ikke til å forstå
at en journalist uten fagkunnskap på dette området, er freidig nok til å sette
seg selv til doms i en sak som ikke kan diskuteres på en meningsfull måte uten
dybdekunnskap i kjemi, immunologi og mikrobiologi. Det er ille at en journalist
som synser i denne saken, anklager en forsker med et annet syn enn VKM for å
spre feilinformasjon som kan skape ubegrunnet frykt i befolkningen.
Dersom Nina Kristiansen hadde hatt forutsetninger for å analysere fakta
om fortykningsmiddelet karragenan, ville hun kanskje ha oppdaget at det er Marit
Kolby som har rett, og at VKM ikke har fulgt med i vitenskapen på dette området.
Karragenan som brukes som fortykningsmiddel i
prosesserte matvarer har vært brukt i eksperimentelle dyrestudier av tarmsykdom,
simpelthen fordi karragenan og andre sulfaterte oligo-/polysakkarider
forårsaker tarmbetennelse.
Allerede i 1992 brukte en av nestorene i norsk
gastroenterologi, professor Arnold Berstad, denne modellen for studier av
tarmsykdom. Siden den gang har karragenan og dextran-sulfat i alle år vært
brukt i tilsvarende eksperimentelle studier.
Karragenan og andre sulfaterte
polysakkarider fører til tarmbetennelse fordi disse stoffene skaper ubalanse
(dysbiose) i det mikrobielle økosystemet i tarmen (mikrobiomet). Det var Marit
Kolby inne på i artikkelen fra 2020.
Kan VKM ha sett bort fra banebrytende forskning?
Det er vanskelig å tro at
den norske fagekspertisen som VKM benytter seg av, kan være oppdatert når det
gjelder mikrobiom-forskning. Ekspertisen som står bak de nye kostholdsrådene,
har valgt å ikke legge vekt på mikrobiomets rolle i ernæringen. Mikrobiomet er
overhodet ikke omtalt i kostholdsrådene, til tross for at dette har vært den
mest banebrytende utviklingen av ernæringsvitenskapen de siste ti årene.
Kan det tenkes at ekspertisen
som Nina Kristiansen stoler på, ikke har vært klar over – eller valgt å se bort
fra – at karragenan fører til sykdomsdisponerende forandringer i mikrobiomet?
Omfattende
mikrobiom-forskning har vist at karragenan forstyrrer det finregulerte
samspillet mellom mikrobene og slimhinnene i tarmen, og fører til oppvekst av
mikrober som forårsaker inflammasjon og tap av anti-inflammatoriske mikrober.
Resultatet er mikrobiell dysbiose og tarmbetennelse.
Hos bakteriefrie dyr skjer
ikke dette. Karragenan er med andre ord ikke giftig i seg selv, men forårsaker
sykdomsdisponerende forandringer i mikrobiomet. Konvensjonelle toksisitetsstudier
med karragenan er derfor rett og slett meningsløse.
Det er grundig dokumentert at mikrobiell
dysbiose og tarmbetennelse er fellesnevneren for alle
livsstilssykdommene i den vestlige verden. Man vet dessuten at forekomsten av disse
sykdommene har sammenheng med et kosthold som fører til kronisk inflammasjon og
mikrobiell dysbiose.
Det er grundig dokumentert at mikrobiell dysbiose og tarmbetennelse er fellesnevneren for alle livsstilssykdommene i den vestlige verden.
Man skulle derfor forvente at myndighetene som har som
oppgave å ivareta befolkningens helse, er spesielt opptatt av å redusere bruken
av stoffer som forårsaker slike forandringer, herunder bruken av karragenan som
fortykningsmiddel i mat som produseres industrielt.
Snur kravene til sikkerhet på hodet
Nina
Kristiansen gjør et poeng av at Marit Kolby refererer til studier med karragenan
på marsvin, kaniner, mus og rotter. Hva har det med mennesker
å gjøre? Om dyrestudiene med karragenan hadde vært pre-kliniske studier (fase
I) av et legemiddel, ville oppfølging med kliniske forsøk (fase II) neppe ha
blitt godkjent. Resultatene fra de prekliniske studiene ville ha blitt bedømt
som altfor foruroligende.
VKM
snur kravene til sikkerhet på hodet når de forkaster en studie gjort med dyr,
for eksempel en av studiene Marit Kolby refererer til og som dokumenterer skadelig
effekt av karragenan.
Det er på ingen måte betryggende når myndighetene
beslutter at karragenan er trygt for mennesker, på tross av prekliniske data
som viser at det ikke er det. Brukt i matvarer vil dette fortykningsmiddelet
kunne bidra til å forverre kroniske inflammasjoner som kjennetegner
livsstilssykdommene.
Istedenfor å harselere med en forsker som kjenner
dette fagfeltet, burde Nina Kristiansen derfor utfordre VKM med følgende
spørsmål:
Hvorfor er inflammasjon og mikrobiell dysbiose i tarmen
fellesnevneren for alle livsstilsykdommene som har rammet den vestlige
verden de siste tiårene?
Kan det tenkes at proinflammatoriske stoffer i maten vi
spiser, er medvirkende årsak til de vestlige livsstilssykdommene? Kan det tenkes at kostholdet folk er blitt anbefalt de
siste tiårene har bidratt til kroniske tarminflammasjoner som disponerer for
sykdom?
Referanser:
1) Kim, H S og Berstad A
(1992) Experimental colitis in animal models Scand J Gastroenterol. Jul;27(7):529-37).
2) Wei Wu og fl. (2021) λ-carrageenan exacerbates Citrobacter rodentium-induced infectious
colitis in mice by targeting gut microbiota and intestinal barrier integrity. Pharmacol Res. Dec; 174:105940
3) Quingsen S (2017).
Carrageenan-induced colitis is associated with decreased population of
anti-inflammatory bacterium, Akkermansia muciniphila, in the gut microbiota of
C57BL/6J mice Toxicology Letters, Vol 279, 5
Sept p 87-95