Uenige om tilsetningsstoffer: Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) kom frem til at det er for lite og svak forskning til at risikoen ved bruk av konsistensmidler kan vurderes. Likevel er ernæringsbiolog og forfatter Marit Kolby overbevist om at flere tilsetningsstoffer kan bidra til forstyrrelser av balansen [i] mage- og tarmsystemet, skriver innleggsforfatterne.
(Foto: Shutterstock / NTB)
Det er ikke åpenbart at konsistensmidler fører til tarmsykdom
DEBATT: «Bruken av tilsetningsstoffer som konsistensmidler i mat er koblet til økt risiko for tarmsykdommer», kan vi lese i en melding fra NTB. Men stemmer det?
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) kom frem til at det er for lite og svak forskning til at risikoen ved bruk av konsistensmidler kan vurderes.
Ifølge NTB er ernæringsbiolog og
forfatter Marit Kolby overbevist om at flere tilsetningsstoffer kan bidra til
forstyrrelser av balansen [i] mage- og tarmsystemet. Hun sier også at «det er
også vist i studier at høyt inntak av slike stoffer er koblet mot økt risiko
for tarmsykdommer» og at «det er åpenbart at noen av stoffene har ugunstige
effekter.»
Kolby viser til et debattinnlegg med 11 referanser i Tidsskriftet
for Den norske legeforening fra 2019. Det står ingenting om hvorfor akkurat
disse referansene er valgt ut eller om det er vurdert hvor pålitelige
resultatene er.
Hvordan kom VKM fram til at det er
lite og svak forskning?
I vår gjennomgang av forskningen tok vi utgangspunkt i over
4000 publikasjoner om åtte konsistensmidler (VKM,
2023) funnet i databaser for forskningslitteratur. Av rundt 300
studier tilfredsstilte kun 14 inklusjonskriteriene, hvorav 10 hadde
metodologiske svakheter som gjorde resultatene usikre.
Ved hjelp av
forhåndsbestemte, internasjonalt anerkjente og etablerte metoder vurderte vi
åpent hvordan studiene hadde blitt gjennomført som omtalt i Forskning.no.
I
forskningslitteraturen om konsistensmidler finnes det stoffer med samme navn,
men som har ulike egenskaper og helseeffekter. Et eksempel er karragenaner. Bare
en bestemt og definert gruppe av disse er lov å bruke som tilsetningsstoff i
Norge eller EU. Det vil si at stoffer som ikke er tillatt brukt som tilsetningsstoff
er utelatt fra vår kunnskapsoppsummering selv om de har samme navn (VKM,
2023).
Når vi leverer vitenskapelig baserte
kunnskapsoppsummeringer til matmyndighetene, bruker vi systematiske metoder for
å tilstrebe et mest mulig objektivt og etterprøvbart resultat. Det gjør at både forvaltere og publikum får fullt
innsyn i utvelgelsen og vurderingen som fører fram til konklusjonene
Hvis man ønsker å utrykke sterk
bekymring for befolkningens helse, bør man åpent vise til hvordan man har
kommet fram til sine konklusjoner, begrunne valg av studier og vurdering av
kvaliteten på studiene. Det blir ellers uvitenskapelig og kan slå uheldig ut.
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?