Hva er sunnest å spise av kjøtt eller plante-erstatninger? Det trengs mer forskning på dette området før man kan dra bastante konklusjoner, både i positiv eller negativ retning, skriver innleggsforfatterne.(Foto: Shutterstock / NTB)
Nei, vi vet ikke om planteerstatninger er bedre enn kjøttprodukter
DEBATT: I forskning kan man ikke trekke bastante konklusjoner fra enkeltstudier. Det behøver man store kunnskapsoppsummeringer for å kunne gjøre.
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Med utgangspunkt i en artikkel
publisert i the
Lancet, hevder Tanja
Kalchenko og Nina Johansen at forskningen nå har konkludert med at
kjøttprodukter er verre for helsa enn planteerstatninger. I forskning kan man
ikke trekke bastante konklusjoner fra enkeltstudier. Det behøver man store
kunnskapsoppsummeringer for å kunne gjøre.
Å forske på sammenhengen mellom
kosthold og utvikling av sykdom, er svært krevende. Kroniske sykdommer utvikler
seg som regel over lang tid, og i løpet av den tiden har både aktivitet,
røykevaner, vekt og kostholdsmønster kunnet spille inn.
Verdens kreftforskningsfond
(WCRF) har kategorisert sammenhengen mellom prosessert kjøtt og tykktarmskreft
som overbevisende, men forskningen har ikke vist om prosessert kjøtt i seg selv
øker risikoen eller om det er andre faktorer som ligger bak.
I dag
finnes det en rekke plantebaserte kjøtterstatninger på markedet. Disse
produktene gjennomgår tilsvarende prosesser som kjøtt under prosessering, men i
motsetning til kjøtt er det mindre forskning på de langsiktige helseeffektene
av å spise plantebaserte kjøtterstatninger.
Noe av grunnen til det er at de
fortsatt er relativt nye på markedet. Det trengs altså mer forskning på dette
området før man kan dra bastante konklusjoner, både i positiv eller negativ
retning.
Nytt
prosjekt forsker på mekanismer knyttet til tykktarmskreft
Her brukes en spesiell musemodell for tykktarmskreft for å
spore det kreftfremkallende potensialet til ultraprosesserte plantebaserte
kjøtterstattere og prosesserte- og ultraprosesserte kjøttprodukter. Dette vil
gi oss ny kunnskap om betydningen av proteinkilde og prosesseringsgrad på
tykktarmskreftutvikling, og øke forståelsen for hvilke mekanismer som kan ligge
bak en mulig kobling.
Prosjektet ser også på hvorvidt kostholdsmønster har en
effekt på det kreftfremkallende potensialet til de ulike kjøtt- og
plantebaserte produktene. Data fra etablerte norske prospektive
epidemiologiske studier og nye data som samles inn fra en tarmscreeningstudie
undersøker tarmkreftrisiko ved inntak av prosesserte kjøtt – og plantebaserte proteiner
som del av et sunt eller usunt kosthold.
Flere teorier om årsaker til
tykktarmskreft
Det er flere teorier som knyttes
til mekanismene bak en mulig assosiasjon mellom inntak av prosessert kjøtt og
tykktarmskreft. Dette inkluderer blant annet innholdet av hemjern, protein og
fett i produktene, og at det kan påvirke tarmfloraen vår. Det er også noen
teorier som ser på selve prosesseringen av kjøttet, og at det kan være stoffer
som dannes under prosessering som øker risikoen for tykktarmskreft.
Dersom selve
prosesseringen driver kreftutviklingen, kan prosesserte plantebaserte produkter
også utgjøre en tilsvarende risiko. Dette er viktig å undersøke.
Man har også sett at grupper som er undersøkt
i mange av disse befolkningsstudiene, spiser et såkalt vestlig kosthold. Det
kjennetegnes ved et lavt inntak av frukt og grønnsaker, mye fett, alkohol og
sukker, lite fiber og fisk, og et høyt inntak av prosessert og rødt kjøtt.
Fedme og lite fysisk aktivitet er også faktorer som spiller inn.
Konklusjonen er ikke klar
WCRF uttaler at
forskningen viser at det er stadig mindre sannsynlig at en matvare eller
ingrediens i seg selv øker eller beskytter mot kreft, men at det er helheten
som er avgjørende. Dette
understreker viktigheten av å avdekke om proteinkilde, prosesseringssgrad eller
interaksjoner med andre risiko- eller beskyttelsesfaktorer i kostholdet påvirker
tarmkreftrisikoen.
Annonse
Konklusjonen er ikke klar og derfor er det behov for mer
kunnskap. Vårt prosjekt har fått midler for å bidra til nettopp å fylle noen av
disse kunnskapshullene.
Animalia er et norsk fag- og utviklingsmiljø innenfor kjøtt- og eggproduksjon. Organisasjonen driver forskning, utvikling, helsetjenester og kursvirksomhet rettet mot kjøtt- og eggbransjen. Animalia er finansiert av den norske bonden ved omsetningsavgift for kjøtt og egg, og eies av Nortura og Kjøtt- og Fjørfebransjens landsforbund (Kilde: Wikipedia)
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?