Det er viktig at Helsedirektoratet legger vekt på at kostrådene blir romslige nok til dekke næringsbehovene for de aller fleste i befolkningen. Da er ikke absolutte grenser løsningen, skriver innleggsforfatteren.(Foto: Shutterstock / NTB)
Kostrådene trenger ikke absolutte grenser
DEBATT: Kostråd som setter absolutte tak på matvarer, kan bidra til at flere ikke får dekket sine behov.
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Helsedirektoratet er nå i full gang med å revidere de norske
kostrådene. Underlaget til kostrådene er i stor grad basert på et nordisk
prosjekt, NNR2023. I den er det konkludert at sammenliknet med tidligere, er
anbefalingen for noen næringsstoffer økt betydelig, enkelte faktisk med over 20
prosent. Flere av de næringsstoffene er kjøtt en viktig kilde til i norsk
kosthold.
Da de nordiske næringsstoffanbefalinger (NNR2023)
ble presentert i fjor, var det flere som reagerte på maksanbefalingene på
animalske matvarer. De siste ukene har imidlertid NNR justert noen av rådene sine.
Dette kan tolkes som at NNR også ser at absolutte
mengdeanbefalinger ikke er så lett å bestemme, og at det er viktig å ha
romsligere råd. Nylig uttalte også leder av NNR-komiteen Rune Blomhoff, at de
kvantitative rådene må tolkes med forsiktighet og at de ikke er bestemt med samme
type presise beregninger som
næringsstoffanbefalingene.
Nå som rådet for både egg og meieriprodukter er endret, er
det vanskelig å forstå hvordan NNR har vurdert at rådet for rødt kjøtt fortsatt
har en absolutt maksanbefaling på 350 gram i uka.
Økning i anbefalinger for næringsstoffer som kjøtt er en
viktig kilde til næring
Næringsverdien til kjøtt inkluderer blant annet et bidrag på
mer enn 20 prosent av en rekke næringsstoffer i kostholdet, som protein av høy
kvalitet, vitamin B12, jern og B6. For flere av de viktige næringsstoffene som
kjøtt bidrar med, har nå NNR økt anbefalingene med mer enn 20 prosent
sammenliknet med tidligere.
Annonse
Norske kostholdsundersøkelser viser at enkelte grupper ikke
får i seg tilstrekkelig av alle næringsstoffer.
Jern er et godt eksempel. I følge NNR-rapporten er
jernmangel vanlig blant flere grupper i Norden. Omtrent 20 prosent av jernet i
det norske kostholdet kommer fra kjøtt. Innholdet av jern i grove
kornprodukter, grønne grønnsaker eller belgfrukter, som NNR anbefaler oss å
spise mer av, er generelt lavere, og i en form som ikke så godt kan utnyttes av
kroppen.
Vi må spise betydelig mer for samme mengde jern. For unge
jenter i 11-14-årsalderen har NNR økt anbefalingen for jern. Dette er en gruppe
som i stor grad ikke dekker sine behov i dag, og ved en anbefalt reduksjon i
inntaket av rødt kjøtt er det stor sannsynlighet for at enda flere ikke får i
seg et tilstrekkelig inntak av jern.
Kostrådene må være romslige nok
Helsedirektoratet skal presentere nye kostråd i august. I
utarbeidelsen av de nye rådende utgjør NNR det faglige grunnlaget. Ifølge
Helsedirektoratet passer dagens kostråd for de fleste: voksne, barn, unge,
gravide, ammende og eldre. Vi antar at det også vil gjelde for fremtidige
kostråd. Det er derfor viktig at Helsedirektoratet legger vekt på at rådene
blir romslige nok til dekke næringsbehovene for de aller fleste i befolkningen.
Da er ikke absolutte grenser løsningen.
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?