Når den nordiske kostholdsrapporten er basert på forskning som ikke skiller på om folk har spist bearbeidet eller rent rødt kjøtt, blir det en misvisende konklusjon om kjøttets helseeffekt, skriver kronikkforfatteren.
(Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB)
Rødt kjøtt hører hjemme i et sunt kosthold
DEBATT: Nordisk rapport mangler belegg for å fremme innstramming i dagens kostråd om rødt kjøtt.
I
sommer kom den nordiske kostholdsrapporten (NNR2023) som anbefaler at vi ikke bør spise mer enn 350 gram rødt
kjøtt i uka, ut fra helsehensyn. Denne rapporten skal ligge til grunn for nye norske kostråd som kommer i 2024. Gjeldende nasjonale råd sier maks 500 gram i uka.
Men i det siste har vi kunnet lese hvordan NNRs arbeid med
anbefalingen for rødt kjøtt har store metodiske svakheter.
Bakgrunnen er en uavhengig
gjennomgang av NNR-rapporten
utført av forskerne Pouzou og Zagmutt ved EpiX Analytics. MatPrat/Opplysningskontoret
for egg og kjøtt har finansiert gjennomgangen, men har ikke vært involvert i
arbeidet eller konklusjonene.
Selv om MatPrat jobber for norske bønder, mener vi ikke at folk bør hive innpå med rødt kjøtt.
Risikerer vi nå å få nye nasjonale kostråd basert på et arbeid
som ikke holder faglig mål?
Pølse og biff er ikke det samme
Et av de mest påfallende funnene til Pouzou
og Zagmutt er at NNR baserer seg på forskning som ikke tydelig skiller mellom bearbeidet
rødt kjøtt og rent rødt kjøtt. Det er problematisk, for pølse og biff har sannsynligvis ulik
innvirkning på helsa vår.
Grovt forklart: Pølser er ofte fetere og tilsatt
en del salt, mens biff og filet generelt er magre og uten salt. I tillegg til
næringsinnhold, spiller det en rolle for helsa hvordan vi setter sammen
måltider. Typisk pølsetilbehør er fint brød og ketchup som eneste «grønnsak».
Når NNR har brukt forskning som ikke skiller
på om folk har spist bearbeidet eller rent rødt kjøtt, blir det en misvisende
konklusjon om kjøttets helseeffekt. Det blir som å ikke skille mellom loff og
grovbrød når man skal studere helseeffekten av kornprodukter.
Mer røyk, alkohol og kalorier
De som spiser mest rødt kjøtt har også en tendens til å veie mer, røyke, være mer inaktive, drikke mer alkohol og spise mindre
grønnsaker og fullkorn. Vanligvis vil forskere derfor forsøke å
statistisk justere for ulike kostholds- og levevaner som påvirker helsa vår, i
håp om å avdekke hvor den virkelige årsakssammenhengen er.
Men Pouzou og Zagmutt avdekker at en betydelig andel av
studiene som NNR baserer anbefalingen på, ikke engang har justert for røyking, alkoholforbruk,
fysisk aktivitet, energiinntak eller kroppsvekt. Gitt at røyking, alkohol og
overvekt er velkjente årsaker til sykdom, er dette også en stor svakhet i
kunnskapsgrunnlaget om rødt kjøtt og helse.
Heller summen av usunne vaner
Samtidig spriker forskningen på rent
rødt kjøtt og sykdom. Det er og tilfelle for kildene til
NNR. Flere studier finner ingen klar sammenheng,
og de som gjør det, rapporterer små og usikre assosiasjoner. Det gjør det enda
mer krevende å vite om det er kjøttet eller andre korrelerende
matvaner
og livsstilsfaktorer som ligger bak.
Dermed virker det mest sannsynlig at det handler om summen
av usunn livsstil og ubalansert kosthold, heller enn rent rødt kjøtt i seg
selv. Verdens kreftorganisasjon fremhever også at det er helheten som
er viktigst for helsa.
Ikke konsensus om helseeffekten
av rødt kjøtt
NNR påstår at
det er konsensus om deres
konklusjoner og ingen stor usikkerhet knyttet
til forskningen på rødt kjøtt.
Flere norske fagfolk har imidlertid stilt kritiske spørsmål ved NNRs maksanbefaling.
Og internasjonale forskergrupper, av tilsvarende størrelse og rang som NNR-komitéen, mener
kunnskapsgrunnlaget er svakt og usikkert.
Ta for eksempel én av de to hovedkildene som NNR legger til grunn for anbefalingen,
som konkluderer med at forskningen på rent rødt kjøtt er så svak og
usikker at man ikke kan gi strikte inntaksanbefalinger.
Forskerne anslår at
et sted mellom 0 og 200 gram per dag ligger inntaksnivået vi trygt kan spise.
Denne konklusjonen
forarget blant annet professor Willet, mannen bak EAT-Lancet dietten som anbefaler
knappe 14 gram rødt kjøtt per dag. Forskergruppens
respons på kritikken fra Willet og co etterlater imidlertid ingen tvil, det er ikke
vitenskapelig enighet om helseeffekten av rent rødt kjøtt:
«Vi respekterer at disse forskerne føler sterkt
om helserisiko av rødt kjøtt og forstår at de leter etter en forklaring på
hvorfor resultatene av analysen ikke stemmer overens med deres antagelser.
Hypoteser står bare til de blir tilbakevist; der ligger dynamikken i
vitenskapelig debatt og fremskritt.»
Urimelig restriktiv anbefaling
Løfter vi blikket, så handler ikke denne diskusjonen egentlig om kjøtt. Men om hva vi anser som god og solid kostholdsforskning.
Selv om MatPrat jobber for norske bønder, mener vi ikke at
folk bør hive innpå med rødt kjøtt. Et sunt kosthold er variert og
inneholder også mye grønt og grovt.
Samtidig er rødt kjøtt en viktig kilde til næringsstoffer
som det er lite eller ingenting av i plantematvarer, som proteiner av høy
kvalitet, vitamin B12, sink og jern. Og det mangler solid vitenskapelig belegg
for å anbefale et restriktivt inntak.
Når Pouzou og
Zagmutt ser nærmere på studiene NNR selv legger til grunn, viser det seg at
anbefalingen like gjerne kunne ha strukket seg opp til det dobbelte: 700 gram rødt
kjøtt i uka.
Debatten handler om forskningskvalitet
Løfter vi blikket, så handler ikke denne diskusjonen
egentlig om kjøtt. Men om hva vi anser som god og solid kostholdsforskning. Om
hvilke metoder og forutsetninger vi baserer konklusjoner på. Og ikke minst om etterrettelighet
og det grunnleggende prinsippet at forskning skal være transparent.
Uansett hvor mange ganger NNR gjentar at prosessen har
vært transparent, er det fortsatt ingen utenfor komitéen som vet hvordan de kom
frem til matvareanbefalingene. NNRs metoder her er ikke transparente.
En åpen diskusjon om kvalitet på forskning og metodevalg er
avgjørende. Det er slik vi blir bedre på å forske på sammenhenger mellom
mat og helse og det er slik vi blir klokere.
NNR2023-rapporten vil påvirke hva slags
mat som ligger på tallerkenen vår og hva slags landbruk vi har i Norge. Da må kunnskapsgrunnlaget
være ubestridelig.
Matprat - opplysningskontoret for egg og kjøtt er finansiert av norske kjøtt- og eggproduserende bønder og markedsfører norsk egg og kjøtt.
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?