Å følge de nye forslagene til kjøttkostråd kan gi en betydelig reduksjon i konsumet av norsk rødt kjøtt og vil også kunne gjøre jordbruket godt, ifølge innleggsforfatteren.
(Foto: Shutterstock / NTB)
Kostrådene er bra for helse og jordbruk, og nødvendig for miljøet
DEBATT: Hvis verden fortsetter å kjøre «business as usual» med matvaner, ligger det an til at matforsyningen alene gjør det umulig å nå klimamålene.
De nordiske kostrådene skal bidra til å
sikre best mulig folkehelse, og i den mye revisjonen har Nordisk Ministerråd i
tillegg bedt om at hensyn til bærekraft reflekteres inn.
Bærekraft i sammenheng med kosthold er svært komplekst,
ulike hensyn er ofte i innbyrdes konflikt, men det er av vital betydning for
vår felles framtid.
Hensyn til helse og bærekraft støtter som regel hverandre, direkte konflikt forekommer nesten ikke.
Hvis verden
fortsetter å kjøre «business as usual» med matvaner, ligger det an til at
matforsyningen alene gjør det umulig å nå klimamålene. Vi får stadig nye
påminnelser om hva dette vil innebære.
Nye kostråd: Helse og bærekraft samsvarer
Utkastet til nye
kostråd er nå ute til høring,
og det viser seg at bærekraft knapt nok har hatt avgjørende betydning noe sted.
Men de støtter opp under en rekke helsebaserte råd, noe som illustrerer et
fenomen som er gledelig både i forhold til helsearbeid og politikkutvikling:
Hensyn til helse og bærekraft støtter som regel hverandre, direkte konflikt
forekommer nesten ikke.
Den viktigste
endringen er at øvre grense for inntak av rødt kjøtt er redusert fra 500 til
350 g/uke for voksne personer. Dette rådet gjelder allerede i Danmark, og det
er helt ukontroversielt blant fagfolk som arbeider med de samfunnsmessige
konsekvensene ved ulike livsstiler.
Mens risikoen ved et
noe høyere kjøttinntak på personnivå kan fortone seg liten, er de totale
helseeffektene og deres samfunnsøkonomiske konsekvenser så store at det ga EAT-Lancet-kommisjonen faglig grunnlag for
å foreslå cirka 100 g/uke som grense for rødt kjøtt.
Det nye forslaget ligger
altså 3,5 ganger høyere, og kan neppe kritiseres for å være for lite romslig i
forhold til hva kunnskapsgrunnlaget indikerer.
Men hva kan en
egentlig si at kunnskapsgrunnlaget forteller? Oversiktsanalyser som oppsummerer
mange studier er viktige, men metodevalgene som gjøres i slike er langt fra trivielle - og ulike valg kan
gi ulike resultater.
Mengde rødt kjøtt på
verdenssnittet
Noe av det
miljømessig viktigste ved det nye kjøttkostrådet er at hvis det følges, vil
nordisk forbruk av rødt kjøtt være i harmoni med det gjennomsnittlige globale kjøttinntaket.
Dette er et nivå som
verden vil kunne leve med - både miljømessig, økonomisk og sosialt bærekraftig.
Javel, men gir ikke alt drøvtyggerkjøttet altfor høye utslipp av metan? Faktisk
ikke.
I Norden vil
kostomleggingen føre til en reduksjon i metanutslipp, og det holder med
moderate reduksjoner i utslippene av metan og lystgass for å stoppe
oppvarmingen. Derimot må tilførsel av «ny» CO2 til atmosfæren stoppes helt. Dette er innholdet i «Netto
Null»-prinsippet - Net Zero.
Men hvis vi får
betydelig befolkningsøkning uten å justere kostholdet tilsvarende, vil metan-
og lystgassutslippene øke, Net Zero-prinsippet brytes, og det vil kunne gå galt
selv om vi får CO2 under kontroll etter hvert.
Rådet for inntak av hvitt kjøtt, som nå er cirka 270 g/uke, er at det ikke må øke. For flertallet av befolkningen vil
reduksjonene de nye rådene medfører være moderate.
Ifølge Norkost-3 (2011)
spiste anslagsvis cirka 46 prosent av kvinner og 27 prosent av menn mindre kjøtt enn det som nå
anbefales.
Hensyn til bærekraft trenger ikke være en
trussel mot norsk jordbruk
Dessverre er hensyn til bærekraft en trussel
mot flere sider av dagens norske jordbruk, og jo fortere jordbruket får ryddet
opp og tilpasset seg, desto bedre. Noe av veien fram må kanskje først være å gå
tilbake – jordbruket var bedre bærekraft-tilpasset for 30-40 år siden enn i dag.
Den klassiske kombikua, som sørger for
både melk og kjøtt, har fått redusert betydning som kilde til kjøtt fordi
melkevolumet per ku har økt kraftig. Samtidig har kjøttforbruket økt, og ca 45 prosent av melkeproduksjonen går nå på kraftfôr.
Mer intensiv drift har økt avhengigheten
av importerte/innkjøpte ressurser og totalt sett redusert utnyttelsen av
lokale. Vi produserer bare cirka 40 prosent av kaloriene som brukes, robustheten er blitt mye mindre,
internasjonale forsyningsproblemer kan få direkte og umiddelbare følger for
norsk matsikkerhet.
Vi bør følge kostrådene
Hvis kjøttkostrådene blir fulgt, gir det
en reduksjon i konsumet av norsk rødt kjøtt på cirka 40 prosent, og omlegginger for å tilpasse seg
dette vil kunne gjøre jordbruket godt.
En kan f.eks. begynne med å legge om
melkeproduksjonen til en kraftfôrandel på cirka 20 prosent, dimensjonere svineholdet etter norsk
fôrtilgang og fylle på med sauer og geiter så langt grastilgangen rekker.
Da
utnytter vi norske ressurser, kjøtt-tilgangen er redusert til forsvarlig nivå,
og produksjonen desentralisert i forhold til i dag.
Selvforsyningsgraden vil være økt
kraftig, og fôrimporten drastisk redusert. Ettersom økt storfehold er en
betydelig klimatrussel, bør det etter hvert ikke være vanskelig å få aksept for å eksportere eventuelt overskudd av
meieriprodukter (og rødt kjøtt) med dette opplegget.
Samfunnet må være villig til å betale noe
mer for et bedre ressurs- og miljøtilpasset jordbruk, og Norge kan være
foregangsland her. Internasjonale erfaringer tyder også på
at lønnsomheten i melke- og kjøttproduksjonen kan øke på denne måten.
LES OGSÅ:
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?