Nordmenn spiser relativt lite kjøtt i forhold til verdensmålestokk, ifølge forsker Annechen Bahr Bugge.
(Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB)
Nordmenn spiser overraskende lite kjøtt
DEBATT: Men det synes lite realistisk å nå de nye nordiske kostrådenes mål om maks 350 gram rødt kjøtt og 175 gram hvitt kjøtt i uka.
Nordmenns appetitt på
kjøtt har fått mye oppmerksomhet i kostholdsdebatten de senere årene. Da de nye
nordiske kostrådene, som anbefalte en reduksjon fra (maks) 500 til 350 gram
rødt kjøtt hver uke var ute på høring våren 2023, ble det særlig høy temperatur
i debatten.
Daværende landbruks- og matminister Sandra Borch skapte
overskrifter da hun i sakens anledning uttalte: «Middag uten kjøtt? Da er det
ikke middag. For det må alltid være kjøtt eller fisk».
Hva er så oppfatningen
blant folk flest? Hvor villige er folk til å redusere kjøttinntaket sitt? Og
hvordan er nordmenns appetitt på kjøtt sammenlignet med andre land?
Ordentlig middag
I en intervjustudie på
midten av 2000-tallet om middagsvaner i norske barnefamilier, dreide et av
spørsmålene seg nettopp om hva informantene oppfattet som en ordentlig middag.
Svarene var over variasjoner av typen:
«Varm mat. Måltidet bør bestå av kjøtt
eller fisk, og poteter, ris eller pasta, samt grønnsaker».
Sett i verdens målestokk er nordmenns kjøttforbruk overraskende lavt.
Idealet var et mest
mulig hjemmelaget og råvarebasert måltid, men i hverdagen befant middagen seg
gjerne et sted midt imellom. Det ble trikset og mikset med poser, glass og
bokser, tilsatt egne råvarer for å gi rettene et mer personlig og hjemmelaget
preg. Kjøttdeig/karbonadedeig, kylling og laks var blant de mest brukte
ingrediensene. Om lag halvparten spiste kjøtt eller kjøttvarer som
hovedingrediens til middag tre dager i uken eller oftere.
Kjøtt – nødvendig for å
anse middagen som komplett?
I 2018 ble det utført en
spørreundersøkelse som hadde til hensikt å kartlegge forbrukernes villighet til
kjøttreduksjon. Over halvparten (55 prosent) mente en middag trengte kjøtt
eller fisk for å være velsmakende og mettende. Halvparten sa det samme om
komplett og næringsrik.
Noen færre (39 prosent) mente dette trengtes for å
oppfatte middagen som sunn. Åtte av ti svarte at de var meget eller ganske glad
i kjøtt og kjøttmat.
Kjøttfrie mandager og fleksitariansk spisemønster
Det var på midten av
2010-tallet at temaet kjøttreduksjon virkelig skjøt fart, som eksempel kan
nevnes at ordet fleksitarianer lå på Språkrådets ti-på-topp-liste over årets nyord
i 2016. En fleksitarianer vil si en person som i hovedsak har et plantebasert
kosthold, men som likevel inkluderer noe fisk, kjøtt, egg og melk.
Det var også på denne
tiden vi ble kjent med et begrep som kjøttfri mandag. Dette er en global
kampanje som strekker seg tilbake til første verdenskrig. Den gang anbefalte matmyndighetene
i USA familier å redusere forbruket på grunn av mangel på kjøtt. Idéen ble
gjenopplivet på begynnelsen av 2000-tallet, men da som en helse- og
miljøkampanje.
Det skapte mye debatt da
EAT-Lancet kommisjonen med Gunhild Stordalen i spissen, i 2019 publiserte en
rapport hvor det ble anbefalt å spise om lag 14 gram rødt kjøtt og 29 gram
hvitt kjøtt daglig. Et nokså revolusjonerende forslag – all den tid nordmenn på
den tiden spiste om lag 146 gram kjøtt per dag, hvorav rødt kjøtt utgjorde 113
gram.
Hvem vil være et svin?
Ja, hvem vil være et svin
stod det på forsiden av A-magasinets første nummer i 2019. Artikkelen ble
innledet slik: «Hæ?! Spiser du fortsatt kjøtt?»
Ja, da var du i så fall nokså
harry – den bevisste og ansvarlige forbruker hadde nemlig forstått at grønt var
årets matfarge.
Av spørreundersøkelser kom det imidlertid frem
at de aller fleste (89 prosent) beskrev seg selv som altetende – spiser både
kjøtt og fisk. Syv prosent beskrev seg selv som fleksitarianer – spiser bare
sporadisk kjøtt.
Andelen pescetarianere (spiser ikke kjøtt, men fisk) var 2
prosent. Like mange beskrev seg selv som vegetarianer (spiser ikke kjøtt eller
fisk) eller veganer (spiser ikke animalske produkter, heller ikke melk, egg).
Interesse for vegetarisk
spisemønster
I årene fra 2010 til 2019
økte interessen for vegetarmat fra 12 prosent til 22 prosent, men begynte da å
stagnere. To av ti rapporterer nå at de er meget eller ganske interessert i
denne type mat.
Kvinner er langt mer interessert i vegetarmat enn menn. Ungdom
og unge voksne er mest interessert. Samtidig spiser de yngre mer kjøtt enn de
eldre, særlig gjelder dette storfekjøtt og kylling/kalkun.
Insekter og alger som ny
mat
Hvor villige eller
uvillige er da forbrukerne til å forsøke det som gjerne omtales som «ny mat»,
f.eks. insekter, alger, lab-kjøtt, GMO? Tall fra IPSOS Norske Spisefakta (2022)
viste at om lag halvparten kunne være villige til å forsøke alger. Tre av ti sa
det samme om insekter. To av ti var villige til å forsøke kjøtt dyrket kunstig
i laboratorium eller genetisk modifisert mat (GMO). Det var ingen økende
villighet fra de foregående årene.
Hvor mye kjøtt og hva
spiser vi?
Fra år 2000 og frem til i
dag har forbruket vårt av kjøtt økt med 9 kilo per person per år (fra 49,9 til
52,9 kg). Særlig har det vært økende appetitt på kylling og kalkun. Her har forbruket
økt fra 6,4 til 15,7 kg.
Forbruket av svinekjøtt har økt fra 18,6 kg til 20,2
kg per person. Samtidig har det vært en nedgang i forbruket av storfekjøtt, fra
14,9 til 13,9 kg. Forbruket av saue- og geitekjøtt er redusert fra 3,9 til 2,0
kg. Av viltkjøtt spises det om lag 1 kg.
Nordmenns kjøttforbruk –
lavest i Norden
Sett i verdens målestokk
er nordmenns kjøttforbruk overraskende lavt. Øverst på en liste over
kjøttforbruk i 192 land finner vi USA, Australia, Argentina og Brasil. Her er
forbruket nesten tre ganger så høyt som i Norge.
Blant andre land med langt
høyere kjøttforbruk enn Norge, kan også nevnes Spania, Frankrike, Tyskland,
Storbritannia, Sør-Afrika, Mongolia og Kina. Blant landene med lavest kjøttforbruk
er flere afrikanske land og India. Av landene i Norden har Norge det laveste
kjøttforbruk. Det gjelder også rødt kjøtt.
Lite realistiske kostråd
Gjennomgang av statistikk
og forbrukerpreferanser tyder på at det er lite realistisk å nå de nye nordiske
kostrådenes mål om (maks) 350 gram rødt kjøtt og 175 gram hvitt kjøtt i uka.
Dagens kjøttinntak ligger på 655 gram av rødt kjøtt (storfe og svin), samt 301
gram hvitt kjøtt (kylling/kalkun).
Kilder:
- Animalia (2023) Kjøttets
tilstand. Status i norsk kjøtt- og eggproduksjon. Oslo: Animalia AS
- Bugge, Annechen (2006). Å
spise middag. En matsosiologisk analyse. Trondheim: Tapir forlag
- Bugge, Annechen &
Frode Alfnes (2018). Kjøttfrie spisevaner. Hva tenker forbrukerne?
SIFO-rapport nr. 14-2018. Oslo: Forbruksforskningsinstituttet SIFO – OsloMet -
storbyuniversitetet
- Bugge, Annechen (2019) Fattigmenn,
tilslørte bondepiker og rike riddere. Mat og spisevaner i Norge fra 1500-tallet
til vår tid. Oslo: Cappelen Damm Akademisk Forlag.
- Bugge, Annechen &
Alexander Shjøll (2021). Miljø- og dyrevelferdsspørsmål knyttet til produksjon
og forbruk av fisk og kjøtt – hva er forbrukernes betraktninger og
betenkeligheter. SIFO-rapport nr. 6-2021. Oslo: Forbruksforskningsinstituttet
SIFO – OsloMet - storbyuniversitetet
- Millstone, Erik & Tim
Lang. (2013) The
Atlas of Food. Who eats what, where, and why. Berkeley: California
University Press
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?