Dagens overkonsum av egg har mer med velstandssamfunnet vårt å gjøre, enn behovet for ernæring, ifølge ernæringsfysiolog Eilsabeth Gard.(Foto: Shutterstock / NTB)
Vi får ikke god helse av å spise mat fra dyr som lider
DEBATT: Anbefalinger om animalske produkter utelater den etiske siden, mener innleggsforfatteren.
ElisabethGardBI-økonom og bachelor i ernæringsfysiologi (Encefalon medisinske høyskole)
Publisert
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Fagsjefen i ernæring i Animalia skriver på vegne av egg- og kjøttindustrien i et
innlegg 16. februar, at de nye kostrådene ikke trenger «absolutte grenser». Ernæringsbiolog
Marit Kolby formidler det samme synet i et intervju i Aftenposten
5. februar. De fremmer begge et kosthold med høyt inntak av animalske
produkter.
Artikkelen i Aftenposten
stilte spørsmål ved hvor mange egg man kan spise per dag. Ernæringsfolkene som ble intervjuet unnlot, som fagsjefen i
Animalia, å vise til studier som tar opp den etiske siden ved høyt eggkonsum.
En norsk studie utført av forskere fra
Veterinærhøyskolen og Animalia, viste at hele 92 prosent av verpehønene hadde brudd i kjølbeinet, forlengelsen av brystbeinet.
Hønene antas å påføres bruddene fordi kroppene deres er for små i forhold til
eggenes størrelser. Funnene i studien viste også at mange av hønene var
avmagret og hadde egglederbetennelse og fettlever.
Selektivt
valg av studier
Et viktig spørsmål med
tanke på verpehønenes lidelser er hvilke studier ernæringsfolk skal fremheve og vektlegge når de
gir ernæringsråd. Marit Kolby oppfordrer i Aftenpostens
artikkel
befolkningen til å spise så mange egg
de selv ønsker per dag. Dette i motsetning til doktorgradsstipendiat i
ernæring, Erik Arnesen, som opplyser at man også kan utelate egg. Begrunnelsen
hans er at det finnes mange andre kilder til næringsstoffene i egg.
Dagens ernæringsrådgivere kan ikke bare selektivt velge ut studier for å innfri sitt eget ønske om kosthold, eller imøtekomme eggindustriens krav om profitt.
En stor andel av dagens
befolkning vokste opp i en tid hvor det var vanlig å spise ett kokt egg til
frokost på søndager og i påskedagene. Dagens overkonsum av egg har mer med
velstandssamfunnet vårt å gjøre, enn behovet for ernæring. Forbruket av egg er nesten doblet siden 1950-tallet, fra 7 kg per innbygger i året til over 13 kg,
rundt 200 egg per person i året.
Annonse
Det er overraskende at fagsjefen i ernæring i Animalia vil fjerne taket
på antall egg forbrukere kan spise per dag. Kjølbeinsbruddene er, ifølge hennes egen bransje, globale. Flere utenlandske studier viser at forekomstene er «svært høye»
og at hønene påføres bruddene i alle driftssystemer.
Mest lest
Animalia skriver også i
et innspill til den
nye dyrevelferdsmeldingen, at kjølbeinsbrudd er en kjent
produksjonslidelse hos verpehøns i Norge. Det tilsier at både norske og
nordiske fagfolk i ernæring kjenner til dette. Hva er årsaken til at
informasjonen utelates i kostholdsrådene?
Informasjonsplikt
om kjølbeinsbruddene
Kjølbeinsbruddene til
hønene er en konsekvens av intensivt landbruk. Dagens høner er avlet til å
legge rundt ett egg om dagen, i gjennomsnitt 320 egg i året. Disse rasene bør fases ut til fordel for raser som imøtekommer
bedre dyrevelferd. I mellomtiden må kostholdsrådene oppdateres.
Dagens
ernæringsrådgivere kan ikke bare selektivt velge ut studier for å innfri sitt
eget ønske om kosthold, eller imøtekomme eggindustriens krav om profitt.
Ernæringformidlere må ha et etisk ståsted i forhold til maten de anbefaler.
Dette gjelder også fagfolk som utformer kostrådene.
Ved siden av å være en
alvorlig dyrevelferdssak, kan lidelsene som hønene påføres påvirke forbrukernes tillit til de nasjonale kostrådene. Kostråd skulle føre til bedret
helse. Men befolkningen får ikke god helse av å spise produkter fra dyr som
lider. Alvoret i denne saken tilsier at Helsedirektoratet har en
informasjonsplikt.
Opplyse
om alternativer til egg i kostrådene
De nye kostholdsrådene
burde informere om kjølbeinsbruddene som hønene påføres ved å lage egg, og
opplyse om alternative matvarer som dekker næringsstoffene som finnes i egg. På
det vis kan forbrukerne selv velge å spise egg eller ikke. I motsetning til i
dag hvor de fleste forbrukere er uvitende om hva de støtter opp om når de
kjøper egg.
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?