Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet.

Smittetallene i Norge nesten halvert siden toppen

I forrige uke ble det registrert 3717 koronasmittede i Norge. Det er 43 prosent færre enn i toppuken (uke 11), viser Folkehelseinstituttets siste ukesrapport.

– I uke 15 fortsetter nedgangen i antall meldte tilfeller siden toppen i uke 11. Det er foreløpig meldt 3717 tilfeller med prøvedato i uke 15, en nedgang på 23 prosent siden uke 14 og 43 prosent siden uke 11, skriver FHI i rapporten.

R-tallet er beregnet til å være på 0,8 i perioden fra 25. mars. Tallet forteller hvor mange en smittet person i snitt smitter videre.

Det understrekes at antall testede gikk ned med 13 prosent i forrige uke sammenlignet med uken før. Andelen positive tester går også ned.

– Nedgangen i meldte tilfeller sist uke kan i stor grad tilskrives en nedgang i Viken (41 prosent) og Oslo (24 prosent). Til sammen utgjør disse to fylkene 62 prosent av de meldte tilfellene i uke 15. I uke 14 var tilsvarende andel 72 prosent, heter det i rapporten.

De siste ukene har den engelske virusvarianten stått for 82 prosent av smittetilfellene.

Selv om smitten går nedover, er innsatsen ikke over, understreker FHI:

– Smittespredningen er synkende i det meste av landet, men det er fortsatt stor ulikhet i hvordan epidemien rammer landets kommuner. Oslo og en rekke andre kommuner på Østlandet har stått for majoriteten av tilfellene og majoriteten av sykehusinnleggelsene i landet over lang tid. Her trengs vedvarende sterk innsats med testing og smittesporing samt ekstra kontaktreduserende tiltak, heter det i rapporten.

Det påpekes at de fleste av landets kommuner har ingen eller svært få smittetilfeller.

– Enkelte kommuner ellers i landet opplever utbrudd, men disse blir som regel nokså raskt brakt under kontroll, med økt testing og smittesporing, eventuelt ekstra kontaktreduserende tiltak.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS