Det gjøres stadig nye oppdagelser av enzymer i dyphavet som kan bryte ned miljøskadelige avfallsprodukter fra industri. Slik forskning blir både relevant og viktig på veien mot en stadig økende befolkning og økt forbruk i årene som kommer.(Foto: Universitetet i Bergen / Senter for dyphavsforskning)
Veien til en grønnere fremtid kan ligge i dyphavet
POPULÆRVITENSKAP: Enzymer utgjør et alternativ som gir mindre avfall fra industrielle prosesser. De er biologisk nedbrytbare, er mer energibesparende og kan produseres i store mengder.
VictoriaRøysethDoktorgradskandidat og forsker ved Institutt for Biovitenskap, Universitetet i Bergen
Publisert
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og populærvitenskap
For å sikre
en bærekraftig befolkning vil det bli et behov for økt energiproduksjon, energiintensiv
industri, samt håndtering av en økt mengde avfallsprodukter fra industri. Disse
avfallsproduktene kan være miljøskadelige og medfører dermed en ytterligere
form for forurensing.
Grønne,
undersjøiske ressurser
Omtrent 70 prosent av jordas overflate
er dekket av hav. Likevel er det svært mye vi ikke vet om mikroorganismene
(mikrobene) og dyrene som lever der. Det har blitt anslått at hele 91 prosent av
marine arter ikke har blitt oppdaget enda.
Bakterier, virus, protister, sopp og
arkebakterier utgjør en betydelig andel av alle levende organismer eller celler
i havet. Arkebakterier er mikrober som kan ligne på bakterier, men som likevel
skilles fra bakteriene fordi de er forskjellig i oppbygning og har andre gener.
Bakterier, virus, protister, sopp og arkebakterier utgjør en betydelig andel av alle levende organismer eller celler i havet
Disse mikrobene trives ofte ved svært høye temperaturer, noe som gjør at de kan
ha interessante oppskrifter på enzymer i sine gener som de bruker for sin
overlevelse.
Enzymer er molekyler som kan starte kjemiske reaksjoner, eller de
kan gjøre at kjemiske reaksjoner skjer raskere. De omtales ofte i forbindelse
med grønn kjemi og har fått en økt interesse i kampen mot en grønnere fremtid
innen bioteknologi. De stammer fra miljøet (for eksempel fra mikroorganismer)
og sees på som naturlige produkter som kan hjelpe industrier å nå bærekraftige
mål.
Enzymer utgjør et alternativ som gir mindre avfall fra industrielle
prosesser. De er biologisk nedbrytbare, er mer energibesparende og kan produseres i
store mengder. Videre kan de begrense uønskede biprodukter fra industrielle prosesser og bidra til at vi kan gjenvinne mest mulig av vårt biologiske avfall.
Annonse
Undersjøiske
vulkaner og enzymer
Søket etter nyttige
enzymer har i nyere tid ledet forskere til dyphavet. Nede på flere tusen meters
dyp er det ingen tilgang på sollys, og det er lave temperaturer og høyt trykk. Men
i enkelte områder på dyphavet finner man - ikke ulikt hvordan man finner fjell
og vulkaner på overflaten av jordkloden - enorme fjellrygger og vulkaner hvor
det dannes kontinuerlig ny havskorpe som følge av vulkansk aktivitet.
Denne
aktiviteten danner grunnlaget for såkalte hydrotermiske
undervannskilder. Rundt disse undervannskildene har det
blitt funnet mange dyr og mikrober sammenlignet med andre områder på dyphavet.
De hydrotermiske undervannskildene og områdene rundt disse har blitt beskrevet
som en «oase i ørkenen», med liv i områder ned mot 3000 meters dyp. Mikrobene som
lever i disse miljøene, lever under ekstreme forhold og har tilpasset seg et
liv for å tåle dette.
Det betyr også at disse mikrobene har genetiske oppskrifter
på enzymer som kan fungere svært effektivt under industrielle prosesser som
innebærer høye temperaturer og trykk.
Fant spennende
enzym fra arkebakterie
Forskergruppen Dyphavsbiologi
- senter for
dyphavsforskning ved Universitetet i Bergen har over
lengre tid forsket på blant annet mikrobene i og rundt hydrotermiske
undervannskilder på dyphavet.
Ved hjelp av undervannsdroner tas det prøver fra
de mikrobielle samfunnene som finnes på flere tusen meters dyp. Deretter
analyseres prøver med arvestoff fra mikrobene før det søkes i de genetiske
kodene etter oppskrifter på enzymer som kan ha potensiale for bruk i industri
og bioteknologi.
Annonse
Finner man en oppskrift på et spennende enzym, settes det inn
i spesielle celler på et laboratorium der man kan få cellene til å gjenskape enzymet.
Videre blir enzymet beskrevet, og man undersøker hvilke egenskaper det har.
Nylig
ble et nytt og spennende enzym
fra en arkebakterie fra dyphavet som tåler høy temperatur - og som kan bryte ned proteiner - publisert i tidsskriftet Frontiers in
Microbiology.
Enzymet stammet fra en hittil ukjent art av arkebakterier innenfor
slekten Archaeoglobus og fikk navnet globupain. Studiet viste at
globupain hadde en kompleks struktur og funnet har ført til en rikere
forståelse om enzymer som kan bryte ned proteiner fra dyphavet.
Enzymer som kan
bryte ned proteiner blir kalt proteaser og disse utgjør et betydelig bidrag på
rundt 60 prosent av det globale enzym- markedet. Globupain blir sett på som
en svært attraktiv kandidat for bruk i industri og bioteknologi.
Funnet
representerer derimot bare toppen av isfjellet når det gjelder potensialet for spennende
oppdagelser av verdifulle og nyttige ressurser som stammer fra dyphavet mot en
grønnere fremtid.
Fra blått dyphav mot en grønnere vei videre
I forskergruppen Dyphavsbiologi
ved Universitetet i Bergen forskes det videre på enzymer fra hydrotermiske undervannskilder
med evne til å bryte ned både og proteiner og plastikk, og som kan brukes i andre felt rettet
mot samfunnsaktuelle problem i dag og i fremtiden. Stadig nye enzymoppdagelser gjør
slik forskning både relevant og viktig på veien mot en stadig økende befolkning
og økt forbruk i årene som kommer.