Her ser du landsbyen Ndiawagne Fall i Kebemer, Senegal.(Foto: Leo Correa)
I denne delen av verden trenger 20 prosent av befolkningen nødhjelp
KRONIKK: Sahel-regionen, som omfatter tørrlandsområdene i Vest-Afrika , er preget av krig, konflikt og fattigdom. Likevel er det mulig å bedre matsikkerheten på landsbygda.
Jens B. Aune, Professor ved Institutt for internasjonale miljø- og utviklingsstudier, NMBU Gry Synnevåg, førsteamanuensis ved Institutt for internasjonale miljø- og utviklingsstudier, NMBU Moira Eknes, seniorrådgiver i CARE-Norge,Oslo
Publisert
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
I tillegg til fattigdom og store humanitære behov har Sahelregionen de siste
årene også vært preget av politisk uro, og i flere av landene har demokratiske
valgte regjerninger blitt erstattet av militærregimer. FN anslår at om lag 20 prosent av befolkningen
trenger nødhjelp.
Landene har mange internflyktninger, og enkelte steder er
det vanskelig å dyrke jorda på grunn av politisk uro. I tillegg er levekårene
negativt påvirket av klimaendringene.
Norges engasjement i Sahel
Utenriksdepartment (UD) har utarbeidet strategier for norsk
innsats i Sahel siden 2018, og her har
landbruksutvikling og matsikkerhet vært vektlagt. UD har støttet flere
samarbeidsprosjekter mellom Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet
NMBU, nasjonale landbruksforskningsinstitusjoner og CARE i Mali og Niger. Et av hovedmålene i prosjketene har vært hvordan
landbruket kan tilpasses klimaendringene.
I Niger har cirka halvparten av barna sviktende lengdevekst i forhold til alder. Over halvparten av gravide kvinner lider av jernmangel.
Positiv landbruksutvikling avhenger av mange faktorer. Noen
av disse er kunnskap, tilgang til gjødsel og frø, at det finnes institusjoner
og rådgivningstjenester som fungerer, god infrastruktur, gunstige priser og
politisk stabilitet. I tillegg er det viktig at bønder har til ny teknologi som
er tilpasset klimaendringene.
Disse ytre rammevilkårene er ikke på plass i Sahel-landene.
Likevel har våre prosjekter i regionen hatt positive resultater. Vi ser at
matsikkerheten blir bedre, avlingene større, bøndene vi jobber med får mer
stabile inntekter, og det skapes nye jobber.
Landbrukforskning i Sahel
Internasjonal landbruksforskning har fokusert mye på metoder
som kan øke avlinger, men det har vært lite søkelys på utvikling av
arbeidssparende teknologier. I Sahel gjøres hovedsakelig alle
arbeidsoperasjoner, fra såing til maling av kornet, manuelt.
Annonse
Prosjektene i Mali og Niger har tatt tak i denne
problemstillingen gjennom å utvikle et presisjonsjordbruk basert på bruk av
enkle såmaskiner som kan tilføre såfrø og gjødsel i én operasjon, og som
samtidig kan brukes i ugrasrensing.
Ved bruk av denne formen for mekanisert såing reduseres
behovet for arbeidskraft med mellom 70 til 90 prosent. Dette er også god klimatilpasning
fordi det blir lettere å få sådd til riktig tid.
I tillegg til å utvikle et presisjonslandbruk, har vi lagt
vekt på å ta i bruk enkle, klimasmarte jordbruksteknikker med lave kostnader.
Noen av disse er frøbehandling, mikrogjødsling, forbedret hagebruk og
husdyrhold, nye sorter og vekster og utvikling av bærekraftige frøsystemer.
Dette er teknologier som øker avlingene mellom 50 og 100 prosent.
Bøndene i prosjektområdene har vært åpne for endringene, og
noen av teknologiene nevnt over brukes nå av over 80 prosent av bøndene. I Mali
og Niger har prosjektene nådd over 500.000 personer, og husholdene som
deltok i prosjektet bedret sin matsikkerhet med to måneder.
Ernæring og landbruk
Et annet satsingsområde i prosjektene har vært å utvikle et landbruk
som kan bidra til å løse de store ernæringsutfordringene i Sahel-landene. I
Niger har cirka halvparten av barna sviktende lengdevekst i forhold til alder.
Over halvparten av gravide kvinner lider av jernmangel. Niger er også et av
landene i Afrika hvor vitamin A-mangel er svært utbredt.
I prosjektet fant vi at kvinners status i husholdningen, deres
utdanning og kontroll over egen inntekt har innvirkning på barnas
ernæringsstatus. Prosjektet har derfor lagt vekt på å styrke kvinners rolle i
landbruket og på produksjon av mer ernæringsrike vekster, opplæring i
tilberedning av næringsrike måltider, bedre hygiene og styrking av samarbeidet
med lokale helseklinikker.
CARE-prosjektet i Niger har også identifisert og gitt
opplæring til lokale kvinner som kan formidle kunnskap for å forebygge feilernæring
av gravide og barn.
Annonse
Forsatt store behov
Vilkårene for en positiv utvikling i Sahel er langt fra
optimale, og det finnes ingen enkle løsninger, men det er likevel mulig å bedre
matsikkerhet og klimastilpassing på landsbygda. Det er oppnådd gjennom at
bøndene har tatt i bruk tilpassede teknologier med lave kostnader som øker
produktiviteten og adresserer lokale prioriteringer.
Behovet for fortsatt satsing på matsikkerhet i Sahel er
stort, og vi håper at den nye sahelstrategien som regjeringen utvikler vil
prioritere fortsatt støtte for å bedre matsikkerheten i et usikkert Sahel.
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding på denne kronikken. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?