Sjømat: Denne setningen bør du aldri si til unge

KRONIKK: Når sjømatkonsumet er på vei rett ned, og sjømat er en av bærebjelkene i et balansert kosthold, er det viktig å jobbe for å få det tilbake på tallerkenen.

Sjømatkonsumet avtar i Norge, spesielt hos de unge voksne. Kronikkforfatterne mener unge voksne kan snu trenden.
Publisert

Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Mens utlendinger omfavner norsk sjømat, vil unge nordmenn helst spise pizza og taco. Hvis du er en av de unge: Nå er skreien i sesong, og den kan du enkelt putte i tacoen. Det er enkelt, sunt og kortreist.

«Det er lett for oss å si, som forsker på sjømat», tenker kanskje du. Og det har du rett i. Vi vet hvor viktig det er å ha et balansert og variert kosthold, og vi har vokst opp med mye fisk i kosten. Og det er ikke vår rolle å bestemme hva du skal spise. Likevel vil vi minne om hva vi vet:

  • Forbruket av sjømat har gått ned med 17 prosent siden 2013, viser rapport fra Helsedirektoratet, og spesielt unge spiser langt mindre enn anbefalt mengde fisk og annen sjømat.
  • Du som forelder påvirker i stor grad matvanene til barna dine - både i dag og i fremtiden, derfor er det viktig å etablere gode vaner tidlig
  • Omega-3, vitamin D og jod er tre essensielle næringsstoffer som er viktige for god helse hos både store og små. Sjømat er en av få naturlige kilder til disse viktige næringsstoffene.
  • Når vi utelater sjømat fra kostholdet, risikerer vi underskudd på viktige næringsstoffer. Det er vanskeligere å oppnå et balansert kosthold uten sjømat.
  • Vår forskning viser at hovedårsaken til at unge voksne ikke spiser mer fisk er at det er dyrt og at de ikke liker fisk. Av de som ikke spiser fisk i hele tatt, var det over 70 prosent som foretrakk annen mat enn fisk, og 50 prosent som ikke likte fisk.

For dagens unge frister en lang rekke andre retter som pasta og pizza, de kan være billigere og mange synes de smaker langt bedre enn ulike fiskeretter. Disse rettene ligger også lengre fremme i pannebrasken:

Hvis du gir skreien en sjanse slik som utlendingene gjør, kan det hende du får deg en ny favoritt.

Forskningen vår i matforskningsinstituttet Nofima viser at unge mellom 18 og 35 år kommer på langt flere retter med kylling enn med sjømat. Mange unge, og spesielt menn, er usikre på egne ferdigheter i matlaging, dette gjelder i stor grad sjømat- og vegetarmiddager.

Stort spenn i sjømat

Men akkurat som kylling og storfe har vidt forskjellig smak og egenskaper, er det også slik med sjømat. Det er et stort spenn i smak, pris og bekvemmelighet. Det finnes dyr fisk og billig fisk. Det finnes ren fiskefilet og bearbeidet fisk. Og så har vi alle skalldyrene.

Mens kveite kan høre til selskapsmiddag, er sei en billig, god og enkel fisk til hverdagsmiddag. Skinnfri laksefilet er populær og allsidig, og tilgjengelig året rundt. Mens reker og blåskjell er populær sommermat, er det nå om vinteren det er skreiens høytid. 

Skrei er stor torsk som gyter langs kysten av Nord-Norge i disse dager. Hvis du gir skreien en sjanse slik som utlendingene gjør, kan det hende du får deg en ny favoritt. 

Damp eller stek et lite stykke noen minutter, og ha den i tacoen, eller mellom burgerbrødene. Eller legg den rett på pizzaen. Det rekker lenge med salt og pepper, men ulike krydder eller en asiatisk vri kan gjøre at kresne ganer plutselig får øynene opp for hvor godt det kan smake.

Forskingen på unges vaner

Vi jobber med å kartlegge forbrukeres preferanser både i Norge og Europa. I forskningsprosjektet Verifish jobber vi med hva som skal til for at forbrukere i Europa tar mer bevisste matvalg.

Si «Vi skal ha dampet torsk med sesongens grønnsaker»

Og vår forskning fra fjoråret viser at unge voksne generelt har positive følelser knyttet til sjømat, men ikke til alle sjømatord. Disse resultatene kan gi en pekepinn om at det kan være lurt å øke mangfoldet av sjømat-tilbudet. 

Det kan bidrag til å skape positive assosiasjoner til ulike produkter og øke aksepten. Det kan også være hensiktsmessig å vurdere sammenhengen der sjømat presenteres.

Så når du dekker bordet til småbarnsfamilien eller vennegjengen, og de spør hva vi skal ha til middag. Ikke si «I dag skal vi ha fisk!».

Si «Vi skal ha dampet torsk med sesongens grønnsaker». Eller laksetaco, eller kanskje seinuggets med pommes frites og salat. Da hjelper du deg selv og de rundt deg å ta bevisste matvalg og ikke putte all fisk i samme bås. Eller gi barna et reelt valg: dampet torsk eller laksetaco – da føler barna at de blir tatt med i beslutningen.

Når sjømatkonsumet er på vei rett ned, og sjømat er en av bærebjelkene i et balansert kosthold, er det viktig å jobbe for å få det tilbake på tallerkenen. Der kan både du som forbruker, sjømatnæringen, dagligvarehandelen, politikere og oss forskere bidra sammen. Så ikke glem fisken når du planlegger dagens middag!

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på denne kronikken. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?

Powered by Labrador CMS