Har du og hunden samme lynne? (Foto: Shutterstock/NTB scanpix)

Hundeeiere synes kjæledyret ligner dem selv

Utadvendte mennesker sier at hunden deres er en oppspilt type. De som har mange negative følelser, mener hunden er engstelig, ifølge en amerikansk spørreundersøkelse.

Det sies ofte at hund og eier ligner.

Da 1681 amerikanske hundeeiere ble bedt om å beskrive bikkja, var attesten ganske lik den de ga seg selv.

Mennesker som er åpne for nye opplevelser, mener ofte at hunden lett lar seg rive med, er lite aggressiv og engstelig.

Mens de som bærer på negative følelser, er tilbøyelige til å rapportere om aktive, men fryktsomme firbeinte.

Det viser spørreundersøkelsen fra USA.

Aggressiv mot folk og dyr

Forskerne kartla menneskenes personlighet gjennom en mye brukt test som tar utgangspunkt i at vi varierer langs fem personlighetstrekk: utadvendthet, åpenhet, planmessighet, omgjengelighet/medmenneskelighet og følelsesmessig stabilitet/nevrotisisme.

Så svarte deltakerne på spørsmål om hunden sin. Er hunden aggressiv mot folk eller dyr, har den noen gang bitt et menneske, er den engstelig, aktiv og oppspilt, klarer den å lære seg oppgaver?

Hunder som blir beskrevet som aggressive mot mennesker, har mer trolig bitt folk enn de fredeligere hundene. 15 prosent har bitt, ifølge eierne.

Ser seg selv?

Spørsmålet er om folk velger hunder som ligner på dem selv, om hunden blir påvirket av eierens humør, eller om eieren bare synes at han kjenner seg igjen i hunden uansett. Det er ikke godt å si ut fra denne studien.

Men forskerne viser til andre studier der også folk som ikke selv eier hund, er tilbøyelige til å beskrive hunder på omtrent samme måte som hundeeiere. Det kan tyde på at likheten ikke bare skyldes at eierne leter etter seg selv i hunden sin.

Gamle hunder mindre aktive

Forskerne merket seg også alderen på hundene, som var alt fra halvannen uke til 16 år gamle.

De yngre hundene blir beskrevet som mer aktive og oppspilte enn de middelaldrende og eldre. De er mer aggressive mot andre dyr, men mindre mot mennesker.

Det er derimot ingen aldersforskjeller når det gjelder frykt. Redde hunder finnes i alle aldre, skal vi tro eierne deres.

Hunder med kroniske helseproblemer har naturlig nok et lavere aktivitetsnivå.

Resultatene må riktignok tas med en klype salt, for forskjellene er generelt sett små.

Ettersom forskerne ikke fulgte hundene over tid, vet de ikke om gemyttet endrer seg i løpet av livet og i så fall hvorfor.

Referanse:

William J. Chopik og Jonathan R. Weaver: Old dog, new tricks: Age differences in dog personality traits, associations with human personality traits, and links to important outcomes. Journal of Research in Personality, online 15. februar 2019. Doi: 10.1016/j.jrp.2019.01.005. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS