Det kan være vanskelig å gå renn foran et hjemmepublikum, viser ny forskning. (Foto: Shutterstock / NTB Scanpix)

De beste skiskytterne gjør det dårligere på hjemmebane

Et positivt innstilt hjemmepublikum er til mer bry enn hjelp for de beste skiskytterne. Det viser en analyse av over 150 sprintkonkurranser.

Forestill deg dette. Du er en skiskytter som går VM på hjemmebane. Føret er perfekt, gliden er god, sola skinner og du ser massevis av tilskuere som heier deg frem i løypene.

Når du kommer inn på standplass, ligger antall pulsslag i minuttet mellom 190 og 195. Du drar frem rifla på 22 kaliber. Det er dette du har trent for, akkurat nå er det ingenting mer i hele verden du vil enn å smelle ned fem blinker så fort som mulig. Du vet at du må ha full fokus.

Du får ned de fire første blinkene på rutinen. Men plutselig hører du jubelen bak deg. Du mister rytmen og ser på den siste sorte blinken som skulle ha blitt hvit etter treffet ditt. Den står der fortsatt.

Du har bommet og jubelen går over i et unisont sukk.

De beste taper mest

Dette er et tenkt scenario, men en studie foretatt av blant andre Alex Krumer ved Høgskolen i Molde kan tyde på at den kunne vært sann. Ved å ta for seg alle sprintrenn fra både verdenscup, VM og OL i sesongene 2001 til 2017 har forskerne et enormt datagrunnlag.

Og resultatene peker i en bestemt retning for de skiskytterne som blir regnet for å være best.

– I snitt taper de beste skiskytterne seks til syv sekunder i snitt når de går på hjemmebane takket være dårligere skyting med påfølgende strafferunder, forteller Krumer.

Professor Alex Krumer. (Foto: Høgskolen i Molde)

Knekker under forventningspresset

– Dataene våre peker i retning av at det er de høye forventningene som gjør at de beste løperne sliter på hjemmebane, sier han.

Og det finnes uttalelser fra toppløperne som tyder på at de kan slite med å holde rett fokus.

Den tsjekkiske verdenscupvinneren Gabriela Koukalova uttalte etter et renn på hjemmebane i Nove Mesto at hun slet under skytedelen av konkurransen:

«Jeg greide ikke å konsentrere meg under skytinga fordi jeg kjente presset i ryggen. Det er vanskelig å gå renn foran et hjemmepublikum».

Dette begrepet kalles choking. På norsk vil vi kunne kalle det å underprestere eller svikte under press.

Man skulle kanskje tro at det å gå skirenn på hjemmebane sørger for økt motivasjon og dermed gir en større mulighet for å lykkes. Forskningen til Krumer viser derimot at dersom publikum vil deg godt, vil du bomme mer.

Bommer mer, men går ikke fortere

Men vil ikke støtten fra publikum dra deg raskt frem gjennom løypene til seier?

Ikke ifølge funnene. De dårligst rangerte skiskytterne går ifølge Krumers analyse litt fortere på hjemmebane, men de som regnes som favoritter gjør ikke det. I tillegg bommer de mer.

– Dersom vi ikke visste dette, kunne noen ha sagt at det er fordi farten er større, at man bommer mer. Men det er ikke tilfelle. Alt tyder på at det er forventningspresset som sørger for at det bommes mer, sier Krumer.

Analyserte sprintrenn med intervallstart

Det er ikke tilfeldig at det er skiskyting som forskerne har sett på, og det er ikke tilfeldig at de valgte seg sprintrenn. Ved å konsentrere seg om sprintrenn i intervallstart fikk forskerne et konsistent datagrunnlag.

I en jaktstart vil det variere hvor stort forsprang som må tas igjen, og ved fellesstart kan deltagerne komme borti hverandre.

Nøytralt publikum

I andre idretter med presisjonselementer finner du ikke et nøytralt publikum. Skyter du et straffespark i fotball, vil du bli buet på. I basketball kan enkelte lag utnytte regelen om at den spilleren som blir «feilet», må ta straffekastet.

Denne metoden ble kjent som «Hack-a-Shaq» da det ble regnet som en fordel å feile den storvokste stjernespilleren Shaquille O'Neal (som var kjent for dårlige kast) fremfor å la han få fritt spillerom under kurven der han var god.

– I skiskyting er det ikke slik, enten er du støttende eller så er du nøytral og stille og dette gjelder overalt hvor rennene går, forteller Krumer.

Referanse:

Ken Harb-Wu og Alex Krumer: Choking Under Pressure in Front of a Supportive Audience: Evidence from Professional Biathlon. Economics Working Paper Series. 2018. Sammendrag

Powered by Labrador CMS