En notis fra Høgskolen i Innlandet - les mer.

Erfaringene med digitale disputaser er så gode at høgskolen nå planlegger hvordan de kan videreføre vårens eksperiment.

Ønsker å videreføre videooverførte disputaser

Vårens erfaringer med bruk av digitale hjelpemidler under disputaser er så gode at HINN ønsker å gjøre dette til en fast ordning.

Markeringen av avslutningen av et doktorgradsarbeid er tradisjonelt en høytidelig affære: Auditoriet er pyntet, publikum reiser seg når doktoranden og opponentene ankommer i prosesjon.

Da koronarestriksjonene var på sitt strengeste i mars og april prøvde Høgskolen i Innlandet seg med heldigitale disputaser, der alle deltakerne satt hvert sitt sted.

I juni har HINN arrangert tre disputaser som gikk både fysisk og digitalt. Det var fra myndighetenes side åpnet for arrangementer med inntil 50 deltakere, men mange var forhindret fra å delta på grunn av reiserestriksjoner.

På kort tid fikk høgskolen på plass en løsning som lenge har vært en drøm: En kombinert fysisk og digital disputas.

Erfaringene er så gode at de nå planlegger hvordan de kan videreføre vårens eksperiment. Seniorrådgiver Johanne Kielland Servoll ser muligheten for å få med sterke fagpersoner fra hele verden som opponenter – uten at de trenger å reise.

– De som er eksperter på sine fagområder er ofte travle folk som ikke kan prioritere å ta en svipptur til Norge for å være på disputas i noen timer. En enda viktigere grunn er at denne løsningen tar hensyn til miljøet.

Hun tror likevel dette ikke blir hovedregelen.

– I de fleste tilfeller vil man ønske et fysisk møte mellom komité, doktorand og publikum. Det gir en annen nærhet og dynamikk i formidlingssituasjonen.

Servoll har også sett at langt flere enn før får med seg disputasen når den er tilgjengelig i videooverføring.

– Mange fagmiljøer er geografisk svært spredd, både nasjonalt og internasjonalt, og strømming gir doktorandene en unik mulighet til å formidle sine doktorgradsprosjekter, sier Servoll.

Les hele saken på hjemmesidene til Høgskolen i Innlandet

Powered by Labrador CMS