Forskerne registrerte at det var mye mer fuglekvitter fra trosten om natten i belyste områder enn på mørkere steder. Det kan bety at trostene er desorienterte fra lysene.

Forskere frykter at trekkfugler dør av utmattelse på grunn av lysforurensning

Trekkfuglene trekker fra sør til nord om våren. Nå er forskere bekymret for hvor mye lysforurensning fra byene påvirker dem på veien.

Livet på jorda blir stadig mer opplyst av kunstig lys som visker ut forskjellene mellom natt og dag.

Ifølge en studie fra 2016 kan ikke lenger en tredjedel av menneskeheten se Melkeveien på himmelen på grunn av all lysforurensningen.

advarer forskere mot konsekvensene, og peker på at 83 prosent av alle mennesker lever under det de kaller en lysforurenset himmel.

For oss mennesker kan mangel på mørke forstyrre søvnen vår. Det er fordi visse typer lys kan ha spesielt stor effekt på søvnhormonet melatonin. Da kan vi sove både dårlig og for lite.

Men hva skjer med dyr, insekter og fugler? Hvordan blir de påvirket av lyset fra gatelys, bygninger og biler?

Nå har britiske forskere funnet ut at lyset gjør at trekkfuglene - de som flyr fra sør til nord om våren og høsten – kanskje ikke kommer dit de skal.

Tror reisen blir påvirket

Forskerne valgte blant annet å ta opp lyden av fuglekvitringene fra trosten om natten.

Opptakene viste at antall kvitter var opptil fem ganger så mange rett over de mest belyste byene sammenlignet med mørkere strøk.

Forskerne mener at funnene deres, som nylig ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet International Journal of Aviation Science, støtter teoriene om at kunstig belysning om natten påvirker trekkfuglene.

Det som overrasket forskerne, var at selv lyset i de mindre belyste områdene, som for eksempel småbyer uten høyblokker og skyskrapere, også påvirket trekkfuglene.

– Dette viser hvor stort behovet er for å regulere kunstig belysning i byene, sier Simon Gillings, en av forskerne bak studien i en pressemelding. Han er doktorgradsstipendiat ved The British Trust for Ornithology.

Er det lyset fra månen eller byen som peker fuglene i retning dit de skal?

Fugler blir trukket mot lys

Arne Follestad er forsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA). Han har tidligere sett på forskning som viser hvilke effekter kunstig nattbelysning har på fugler.

– Fugler har en tendens til å trekkes mot lys, sier han.

Det er for eksempel funnet mye død fugl på enkelte netter under telegrafmaster og tårn.

Follestad forteller at trekkfugler søker seg mot oljeplattformer om natten, og at de sirkulerer lenge over plattformene, før de til slutt krasjer og dør, eller blir utmattet og setter seg på plattformen. Som det siste de gjør.

– Men dette er kun under spesielle værforhold som for eksempel tett tåke. Da vil det samle seg en del fugler rundt plattformene i flokker.

I et forsøk på å begrense lys ut mot havet, har enkelte plattformer slått av deler av belysningen om natten. Etter fem minutter løste flokkene seg opp, og fuglene fortsatte trekket, sier Follestad.

Kan fuglene endre kurs?

Forskere vet ikke helt hvordan trekkfuglene finner veien dit de skal – fra sør til nord, og tilbake til sør.

Men de vet at de kan navigere etter både magnetisme, månen, stjernehimmelen eller landemerker på bakken, og at ulike fugler bruker ulike navigasjonsmetoder.

Dersom de bruker landemerker, tror Follestad at lysforurensning kan gjøre at trekkfuglene endrer måten de finner veien på.

Arne Follestad er forsker ved Norsk institutt for naturforskning.

Han tror for eksempel at en annen trekkfugl, nemlig kortnebbgåsa, kan ha endret trekkrute, og at den nå trekker nordover om natta, også om våren.

– Årsaken til at de kan trekke midt på natta, er at de følger lyspunkter fra tettsteder istedenfor landmerker, sier han. At så mange passerer Trondheim, kan skyldes at dette er det desidert største lyspunktet, som er synlig på lang avstand, sier Follestad.

Kan dø av utmattelse

De britiske forskerne mener at trosten blir påvirket av lysforurensning på en eller annen måte.

De er for eksempel bekymret for at fuglene kan bli desorienterte, og dermed bruke for mye energi på å komme seg dit de skal. Det kan føre til utmattelse, og i verste fall død.

Forskerne er også bekymret for at desorienteringen gjør at fuglene slår seg ned på steder som ikke er gunstige for dem å oppholde seg.

Men akkurat hvilke effekter lysforurensningen får, vet de ikke ennå. De håper mer forsking kan bidra.

Arne Follestad mener forskerne kan ha rett i at fuglene kan bli desorienterte.

– Fuglene kan kanskje oppfatte lyset fra byen som at dagen begynner å gry.

– Da vil de kanskje slå seg ned på bakken, i busker eller trær, istedenfor å fly videre.

Trosten trekker nemlig om natten og hviler om dagen. Reisen kan da blir forstyrret hvis de tror at dagen kommer tidligere enn den faktisk gjør.

Referanse:

Simon Gillings og Chris Scott: Nocturnal flight calling behaviour of thrushes in relation to artificial light at night. International Journal of Aviation Science. Mai 2021. DOI: https://doi.org/10.1111/ibi.12955

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS