KRONIKK: Det er økende oppslutning rundt ideen om at mettet fett er uskyldig og bør frikjennes. En fyldig vitenskapelig sak kan reises mot dette, til forsvar for den opprinnelige dommen.
Fet mat tar mye kaloriplass som ellers kunne vært dedikert til mer næringsrike matvarer, skriver kronikkforfatteren.(Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB)
EirikGarnåsHøyskolelektor ved Institutt for Helsefag, Oslo nye høyskole
Publisert
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Læreboka forteller oss at mettet fett, som skiller seg fra
umettet ved å ikke ha noen dobbeltbindinger i molekylet, gir mer kolesterol,
plakk og hjerte- og karsykdom. En del nye studier har derimot ikke funnet en
tydelig sammenheng, noe som har gitt grobunn for en oppfatning om at mettet
fett ikke er så farlig likevel.
Budskapet sjarmerer. Det er progressivt og dogmebrytende,
og det åpner for økt inntak av noe mange er glad i: ost, smør, bacon, pølser og
rømme.
Ingenting innenfor vitenskapen er hellig - alle teorier kan
og bør utfordres. Det sagt, så er det viktig å ikke forkaste etablert viten
uten videre. Det vil så godt som aldri være slik at alle studier peker i samme
retning. Forskjellig design, utvalg og varighet gir variasjon i funn. Dette er
noe av grunnen til at det er viktig å sammenstille flere typer datamateriale og
innsikter.
Det å felle og spise en elg, sebra eller antilope er rett og slett noe helt annet enn å gå ned på matbutikken og kjøpe svinedeig.
I min artikkel trekker jeg frem viktigheten av å se
tilbake på hva vi har spist i tidligere tider, og dermed hva vi har tilpasset
oss gjennom naturlig utvalg. Den evolusjonære tilnærmingen har ofte blitt satt
i sammenheng med et høyt mettet fettinntak. Det oppfatter jeg som uheldig, da jeg
ikke ser det som forenelig med kunnskapsgrunnlaget.
I vurderingen synliggjøres flere argumenter og holdepunkter
for restriksjon.
Annonse
Viltkjøtt er forholdsvis magert
Den typen kjøtt vi har spist gjennom millioner av år er
viltkjøtt. Slikt kjøtt inneholder generelt betraktelig mindre totalt og mettet
fett enn kjøtt fra domestiserte dyr. Dette som følge av forskjeller i levemåte
og føde. Det å felle og spise en elg, sebra eller antilope er rett og slett noe
helt annet enn å gå ned på matbutikken og kjøpe svinedeig.
Det finnes unntak,
men generelt er dyr i naturen slankere enn de dyrene vi i dag får mesteparten
av kjøttet vårt fra. Benmarg og hjerne inneholder mer fett, men majoriteten av
dette er av den umettede typen.
Meieriprodukter inneholder supranormale mengder
mettet fett
Smør, ost og rømme har en veldig annen
fettsyresammensetning enn det meste annen mat. Mettet fett dominerer relativt
til umettet.
Det er også veldig mye fett per mengde mat. I naturen finnes det knapt
noe lignende. Der er umettet fett generelt mer fremtredende enn mettet, noe som
gjenspeiles i kostholdet til jeger-sankere og tradisjonelle frukt- og
grønnsaksdyrkende grupper. Spesielt flerumettede omega-3 fettsyrer finner vi
langt mer av hos dem enn hos oss.
Et høyt inntak av mettet fett er knyttet
til hjerte og -karsykdom
Studiene som ikke har funnet en sammenheng kansellerer ikke
de som har gjort det. Den klassiske modellen, der mettet fett øker mengden LDL
kolesterol, som i tur bidrar til åreforkalkning, redusert blodgjennomstrømning
og risiko for blodpropp og infarkt, holder seg.
Annonse
Dog påvirker ikke alle mettede
fettsyrer dette forholdet likt. Laurinsyre i kokosnøtt, for eksempel, øker mest
av alt «det gode» HDL-kolesterolet.
Et høyt inntak av mettet fett er knyttet til betennelse
En voksende mengde studier kobler måltider og kosthold rike
på mettet fett til immunaktivering og lav-grads betennelse. Det er
betydningsfullt, da inflammasjon står sentralt i mange lidelser og sykdommer,
deriblant diabetes, kreft og depresjon.
I forskningen på området har man sett
at omega-3 fettsyrer virker beskyttende, mens mye mettet fett eller omega-6
fettsyrer er triggende.
Mye mettet fett gir mindre næringstetthet,
fiber og antioksidanter
Inntar du mye mettet fett, vil det gå på bekostning av
andre næringsstoffer. Fiber, antioksidanter og mineraler som magnesium og
kalium, er noe vi finner mye av i frukt, bær og grønnsaker, men ikke i produkter
rike på mettet fett.
Fettrike varer er veldig energitette, noe som betyr at de
vil ta opp kaloriplass som ellers kunne vært dedikert til mer næringsrike
matvarer.
En stadig helserisiko
Annonse
Mettet fett er en naturlig del av mat, og ikke noe man bør
etterstrebe å fullstendig unngå. Det er dog hensiktsmessig å utvise moderasjon.
Noen grupper, som småspiste eldre, små barn og hardtrenende individer, kan ha
godt av et noe økt inntak, men mer generelt, er det «fortsatt» godt grunnlag
for å begrense inntaket.
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding på denne kronikken. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?